Sfecla de zahăr, singura cultură cu profit!

Masuratori topo 1

*Cota de zahăr, suplimentată cu 12.000 tone

* Interviu cu Vasile Balcan, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova

Rep.: Ştiu că aveţi o veste bună pentru cultivatorii de zahăr din zona Moldovei. „Desconspiraţi”, vă rog!

Vasile Balcan: Prin efortul comun, al asociaţiei noastre şi al societăţii Agrana Roman, am reuşit să suplimentăm cota de zahăr cu 12.000 tone, pentru zona Moldovei. E drept, asta a fost posibil şi datorită nerealizării cotei de către celelalte fabrici de zahăr din ţară. Au fost discuţii foarte aprinse pe această temă. Acele fabrici vindeau cota, iar noi primem banii în afara cotei, erau cam 5 euro pe tonă. Acum, pe baza ordinului ministrului Agriculturii, s-a făcut redistribuirea cotei de zahăr alocată la nivelul ţării. Aşa a primit Agrana o suplimentare pentru 12.000 tone de zahăr. În ţară mai sunt acum 4 fabrici de zahăr, la Roman, Luduş, Bod şi Oradea.

Rep.: Cum se prezintă cultura de sfeclă de zahăr? Vă întreb în calitate de reprezentat al fermierilor din toată Moldova.

V.B.:  La momentul acesta, sfecla de zahăr arată excelent. Ploile care au fost, au ajutat enorm cultura de sfeclă. Chiar dacă, în primăvară pornise mai prost, cu o răsărire slabă. A fost acea lună de secetă, atunci. Acum, toate suprafeţele ocupate cu sfecla de zahăr arată foarte bine. Dar să vedem ce va fi de aici încolo. Sfecla are nevoie, în continuare, de  multă apă. Ultima ploaie căzută a prins foarte bine şi nu doar pentru culturile de  sfeclă de zahăr, ci şi pentru porumb şi floarea soarelui. La o săptămână, ar fi foarte bună câte o ploicică.

Rep.: Preţurile la produsele agricole sunt în scădere. La unele recolte, scăderile sunt dramatice. Sfecla de zahăr urmează acelaşi trend?

V.B.:  Nu. Este singura cultură care are preţul stabilit de la începutul anului. La semnarea contractului cu unitatea de procesare a sfeclei de zahăr, negociem şi preţul. Avem un preţ de pornire de 37  euro pe tonă. La care se mai pot adăuga bonusuri, în funcţie de conţinutul  de zahăr din sfeclă. Poate să ajungă la 40 euro/tonă, cum s-a întâmplat anul trecut. Dacă în ultimii doi ani, preţul la sfecla de zahăr nu a fost în concordanţă cu preţurile de la celelalte culturi, acum, la valorificare, sfecla de zahăr iese cu profit. Deocamdată, este sigura cultură rentabilă. Asta pentru că avem preţul stabilit de la înfiinţarea culturii. Fermierii ştiu pe ce preţ mizează, singura lor grijă e să crească producţia la hectar.

Rep.: Cât se va mai menţine cota de zahăr?

V.B.: La anul ar trebui să se renunţe la cotă. Dar, probabil, că se va mai prelungi până în 2016-2017 . Se discută această chestiune care ne priveşte pe noi şi pe bulgari. Noi, la nivel de ţară nu am realizat niciodată cota. Agrana Roman a depăşit mereu cota repartizată. Nu cota e problema!

Tina CONDREA