Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astăzi, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, aproape de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Pe când avea zece ani, fiind într-o biserică, a auzit cuvintele Mântuitorului: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie“ (Marcu 8, 34).

Drept urmare, Sfânta Parascheva își schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor, dăruind straiele sale bogate săracilor. Înainte de a împlini douăzeci de ani, sfânta își părăsește părinții pentru Hristos,  ajungând la Constantinopol, unde se bucura de învățătura unor călugări cu viață duhovnicească. La sfatul acestora, merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani, iar apoi  pornește spre Țara Sfântă, dorind să-și petreacă aici tot restul vieții. După ce vede Ierusalimul, Sfânta Parascheva se așază într-o mănăstire de călugărițe, în pustiul Iordanului.

Într-o noapte, pe când avea douăzeci și cinci de ani, un înger îi descoperă în vis că trebuie să se reîntoarcă în locurile părintești. Sfântul Varlaam descrie această minune în „Cazania“ sa, astfel: „Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit“.

Minunea descoperirii sfintelor moaște

Tradiția arată că Sfânta Parascheva se întoarce în Epivat, fără să spună cuiva cine este și de unde vine și, după doi ani de nevoință, trece la cele veșnice, la vârsta de douăzeci și șapte de ani. Este înmormântată ca o străină, aproape de mare, însă, după câțiva ani, valurile aduc la țărm trupul neînsuflețit al unui marinar care va fi înmormântat lângă trupul neputrezit al sfintei.

În noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa, pe nume Gheorghe, i se arată în vis Cuvioasa Parascheva care-i poruncește să ia trupul ei și să-l așeze la loc de cinste. Înțelegând că visul este un semn dumnezeiesc, credincioșii au luat trupul Cuvioasei din mormânt, așezându-l în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Îndată au loc vindecări minunate, în urma rugăciunilor care se fac lângă cinstitele sale moaște.

În țara noastră, moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în anul 1641, după ce au fost prezente în mai multe locuri. Au fost așezate pe 13 iunie 1641, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași, unde vor sta până în 1884, când biserica mănăstirii intră într-un proces de consolidare, sfintele moaște ajungând în paraclisul mănăstirii, iar mai apoi în Catedrala mitropolitană din Iași.

În martie 1944, moaștele Cuvioasei ajung la Mănăstirea Ciorogârla de lângă București, ca urmare a ofensivei sovietice din Moldova. Pe 27 octombrie 1944, sfintele moaște sunt așezate lângă cele ale Sfântului Dimitrie Basarabov, în catedrala din București, fiind apoi readuse în Catedrala mitropolitană din Iași, pe 26 noiembrie 1944.

Irina NASTASIU