Septuagenar păcălit cu 1.000 de euro pentru „Concurs”

callingMetoda „Concursul” face victime în continuare, în ciuda avertismentelor repetate ale poliţiştilor şi campaniilor de informare. Ideea de a intra în posesia unor bani pentru care nu au făcut nimic se pare că le ia minţile nemţenilor. Ultimul caz a fost înregistrat pe 2 septembrie, când un pietrean, în vârstă de 77 de ani, a mers la poliţie şi a depus o plângere în care arată că a fost înşelat cu aproape 1.000 de euro. Întâmplarea s-a petrecut sâmbătă, 30 august, când bărbatul a fost sunat de o persoană care i-a spus că a câştigat un premiu oferit de o emisiune televizată, în valoare de 85.000 de lei.

„Pentru a intra în posesia premiului, i s-a spus să vireze printr-un serviciu bancar, într-un cont, suma de 4.571 lei în două tranșe, sumă ce reprezenta TVA-ul la un premiu oferit de o emisiune tv, în valoare de 85.000 lei. Polițiștii au demarat imediat activitățile de cercetare pentru identificarea autorului și recuperarea prejudiciului, în cauză întocmindu-se dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune”, a declarat subcomisarul Constantin Irina, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. Este a treia victimă în ultima lună, după ce o femeie de 66 de ani din Târgu Neamţ a achitat 12.000 lei, iar o alta era cât pe ce să vireze banii dar şi-a dat seama că e o farsă şi a renunţat. Polițiștii atenționează din nou faptul că în cazul înşelăciunilor săvârşite prin metoda „Concursul”, escrocii apelează diverse persoane, de regulă prin intermediul telefoniei fixe şi, sub atribuirea calităţii false de angajaţii ai unei societăţii comerciale anunţă că au fost aleşi câştigătorii unui premiu consistent în euro. Totodată, li se transmite victimelor că pentru a intra în posesia premiului, este necesară achitarea anticipată, prin virament bancar, a unor cheltuieli, cum ar fi impozite, taxe notariale sau de transport, onorariul comisiei de validare, deschiderea contului sau alte cheltuieli care pot ajunge la câteva mii de lei. “Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracțiuni, vă recomandăm să manifestați maximă prudenţă atunci când vi se aduce la cunoştinţă că aţi câştigat un premiu la un concurs la care nu aţi participat. Simpla utilizare a unui furnizor de servicii (de telefonie, cablu TV etc.) nu presupune înscrierea automată la un concurs, fără consimţământul abonatului obţinut în prealabil. Este cât se poate de clar că, dacă cineva nu s-a înscris la un concurs, în nici un caz nu poate fi desemnat câştigător”, a mai spus ofiţerul de presă.

Pe de altă parte, fiecare trebuie să ştie că plata unor impozite şi taxe aferente unor câştiguri şi premii se face după încasarea premiului, niciodată înainte.

Cristina IORDACHE