Şefii judeţului au primit urători

29/12/2012

Zi de sărbătoare şi de bucurie pentru şefii de la judeţ, care au primit ieri urători în holul mare al Palatului Administrativ. Au venit de la talpă, la vlădică, de la prichindei de şcoală primară, la şeful Clubului Ecvestru, Costache Lupu, care a fost Moş Crăciun. Grupuri de copii de la şcolile Ştefan cel Mare şi Bicaz Chei şi-au arătat talentul în păstrarea şi transmiterea tradiţiilor populare dedicate sărbătorilor de iarnă.

„Tradiţia românească se păstrează, numărul celor care se întorc la obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti creşte de la an la an. Este un lucru benefic, semn că începem să ne aducem cu adevărat aminte de copilăria noastră, iar faptul că se perpetuează aceste obiceiuri este îmbucurător. Copiii întotdeauna m-au încântat cu inocenţa lor”, a spus Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ.

Bineînţeles că Moş Crăciun nu a ratat ocazia de a veni într-o caleaşcă trasă de armăsari de la Baza Hipică din Piatra Neamţ şi de a-şi arăta talentul poetic, făcând urări în versuri conducerii judeţene. Gazdele i-au omenit cu colaci, fructe şi dulciuri.

Neamţul este printre judeţele în care folclorul şi tradiţiile dedicate sărbătorilor de iarnă au un viitor. Numărul mare al ansamblurilor şcolare şi ale unor comunităţi locale în care generaţiile tinere, începând chiar de la vârstă preşcolară, învaţă de la seniori să păstreze şi să ducă mai departe acest spirit popular al inocenţei este o dovadă vie. Festivalurile şi concursurile organizate pe acest tip de tradiţii s-au înmulţit în ultimii ani ajutând la consolidarea acestei averi de suflet a nemţenilor.