Scriitorul Constantin Virgil Gheorghiu, evocat la Petricani

conferinta constantin virgil Gheorghiu (1) Manifestarea s-a bucurat de participare internaţională

Luni, 6 aprilie, s-a desfășurat, în localitatea Petricani, conferinţa interjudeţeană cu participare internaţională „Constantin Virgil Gheorghiu“, manifestare dedicată personalităţii autorului celebrei „Ore 25”.

Conferinţa s-a desfăşurat la Parohia „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul“ din Petricani, coordonator fiind pr. drd. Ioan Neculoiu, preşedintele Fundaţiei „Prietenii şi cercetătorii operei preotului scriitor Constantin Virgil Gheorghiu“ din Făgăraş, judeţul Braşov. Moderatorul evenimentului a fost prof. Petronia Cramba, iniţiatoarea proiectului.  Evenimentele au debutat cu o slujbă oficiată la mormântul părinţilor scriitorului, preotul Constantin şi prezbitera Maria, după care cei prezenţi au fost întâmpinaţi în pridvorul bisericii noi cu pâine şi sare, flori şi steaguri.

Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu Liceul Tehnologic Petricani şi Parohia „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul“. La manifestare au participat elevi de la seminariile teologice din Târgu-Neamţ şi Agapia, cărora li s-au alăturat şi elevi de la Liceul Tehnologic Economic –  Administrativ din Piatra-Neamţ. Elevii au prezentat referate şi eseuri, în cadrul unui concurs de lectură pentru elevi, având în prim-plan imaginea preotului Constantin, creionată prin ochii fiului său, Virgil Gheorghiu.

La eveniment au fost prezenţi și elevii Liceului Tehnologic Petricani, îmbrăcaţi în costume naţionale, alături de profesorii implicaţi în proiect, dar şi de invitaţii speciali: pr. Filip Gheorghe Marian, protopop misionar, pr. George Măriuţa, prof. Ionuţ Popa Rotaru, directorul Liceului Tehnologic Petricani, profesori de la seminariile nemţene, precum şi rudele scriitorului, între care amintim pe Lucian Gheorghiu, strănepotul lui Constantin Virgil Gheorghiu.

 

„Basarabie română, hai să dăm mână cu mână!”

 

„Aflată la cea de-a doua ediţie, conferinţa s-a bucurat anul acesta de participare internaţională, prin prezenţa elevei Alina Bordeanu de la Liceului Teoretic «Ion Suruceanu» – Iahoveni, Republica Moldova, care a susţinut lucrarea cu titlul «Dionisie Erhan – personalitate notorie a BOR din Basarabia», sub coordonarea profesorului Ghincolov Serafim. Prin această activitate, ne propunem să promovăm personalitatea scriitorului Constantin Virgil Gheorghiu, consăteanul nostru, pentru că acesta este mai cunoscut peste hotare decât în satul său natal. Concursul dedicat elevilor a adus în discuţie imaginea tatăului scriitorului, preotul Constantin, care a fost mai bine de şase decenii preot în Petricani. Activitatea a mai cuprins o prezentare în imagini despre cercul de lectură desfăşurat la Petricani astă-vară, în cadrul căruia copiii din localitate au lecturat fragmente din opera scriitorului nemţean. De asemenea, activitatea de astă-vară a mai inclus o activitate tematică intitulată «Pe urmele lui Virgil Gheorghiu»”, ne-a spus prof. Petronia Cramba, coordonatorul activităţii.

Cel mai emoţionant moment al manifestării a fost cel în care copiii din Petricani, îmbrăcaţi în costume populare, au intonat cântecul „Basarabie română, hai să dăm mână cu mână!”, vocile nemţenilor unindu-se cu cele ale invitaţilor din Republica Moldova.

La sfârşitul manifestării, cei mai talentaţi elevi au fost recompensaţi cu diplome şi premii atractive.

„Una dintre cele mai mari cărţi ale generaţiei noastre…”

 

Constantin Virgil Gheorghiu s-a născut la 9 septembrie 1916, la Valea Albă, Comuna Războieni.  Aici, scriitorul a locuit până la vârsta de trei ani, după care, s-a mutat la Petricani (Răbâia), unde tatăl său a fost preot mai bine de şase decenii. A fost un diplomat român interbelic și un jurnalist, romancier, poet și preot român din exil postbelic. Între anii 1928 și 1936 a studiat la Liceul Militar „Regele Ferdinand I” din Chișinău.

După ce a terminat liceul, a renunțat la cariera militară și a venit în București unde a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București.

În 1943 a fost numit atașat de presă al ambasadei românești din Croația. Atunci a început lungul drum al pribegiei sale, trecând prin Austria în Germania, unde s-a refugiat 1944, pentru ca în 1948 să se stabilească în Franța, unde a publicat circa 40 de volume.

În exil fiind, a urmat studii de teologie la Heidelberg, astfel că, în 1963, a fost hirotonit preot la biserica ortodoxă română „Sfinții Arhangheli” din Paris. Primește rangul de iconom stavrofor în 1971, activând sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice.

Romanul „Ora 25” i-a adus lui Constantin Virgil Gheorghiu faima internaţională, dupa ce a fost publicat în 1949. Romanul cuprinde povestea unui ţăran român, Iohan Moritz, care trece pe rând drept evreu, apoi român când ajunge prizonier la unguri, fiind salvat de nazişti ca să ajungă într-o închisoare americană drept colaborator al acestora.

Despre romanul „Ora 25”, tradus în numeroase limbi straine, Mircea Eliade spunea: „N-am citit nimic, în nicio literatură, care să se apropie, cât de departe, de teroarea istoriei pe care o îndură personajele Dumitale. Consider «Ora 25» una dintre cele mai mari cărţi ale generaţiei noastre, din toate ţările”.

Irina NASTASIU