Scafandrii reiau azi căutarea lui Claudiu

agircia2

* „E o loterie să-l găsim”, spune locotenentul Cosmin Baltag, şeful echipei

* Aceasta este prima misiune a celor cinci scufundători ai ISU Neamţ

Cei cinci scafandri ai Inspectoratului Judeţean de Urgenţă Neamţ reiau de astăzi căutările trupului tânărului de 16 ani înecat acum exact o săptămână la Agârcia.

Trei dintre ei au început căutările cadavrului lui Claudiu Buga încă de săptămâna trecută. Joi şi vineri au răscolit în zadar în albia rece a Bistriţei, cu tot ajutorul dat de hidrocentrala de la Vaduri, care a oprit pentru câteva ore uzinarea în fiecare zi, în aşa fel încât nivelul apei să scadă. Ce n-au răscolit scafandri, au scotocit pompierii cu ancorele, însă cu acelaşi rezultat. Ieri, un echipaj cu barca pneumatică se afla acolo, periind cu ancorele, malurile. Un vânt puternic ducea curenţii în amonte. Aceea era şi direcţia în care cei patru pompieri au pornit-o. „Ancora ajunge până la fund, firul are 6 metri lungime, iar apa nu-i mai adâncă de 2 -3 metri”, spune plutonierul Ionuţ Mitrea. „Dacă trupul lui a rămas agăţat printre crengi, e posibil să-l găsim, oricum noi continuăm căutările până îl găsim, însă e o zonă foarte dificilă. Curenţii sunt foarte puternici şi nu putem şti unde l-ar fi putut duce”.

Vremea bună de ieri a permis pompierilor să-şi desfăşoare activitatea până târziu. „Noi căutăm cam până la 10 metri de mal, în sus şi în jos de-a lungul malului, cu scafandri s-a răscolit până unde începe lacul Bâtca Doamnei, însă deocamdată nimic. Şi apa e rece, nu sunt şanse să fie scos la suprafaţă. Cine ştie, poate la grătare va ieşi. Cam într-o săptămână îl scoate apa”, a adăugat Ciprian Toma.

Astăzi se împlineşte fix o săptămână de când Claudiu Buga a intrat în apă, un coleg a sărit după el şi pe circa 30 – 40 de metri a reuşit să-l scoată de două ori din apă, dar curenţii extrem de puternici şi apa ca de gheaţă erau să-l tragă şi pe el la fund. Şoferul care i-a adus pe cei 12 copii în excursia organizată de preşedinta fundaţiei WKMS din Piatra Neamţ, care îi are în plasament, a sunat imediat la 112 şi pompierii au ajuns foarte repede, însă Claudiu nu a fost de găsit.

 

* Scafandri sunt decişi să-l găsească

 

Scafandri au o misiune aproape imposibilă, dacă nu ar fi pregătirea şi dorinţa profesioniştilor de a scotoci prin vegetaţia canalului de fugă al Bistriţei până vor da de cadavrul lui Claudiu Buga. Aproape tot contextul este descurajant, pentru că suprafaţa e foarte vastă, apa este adâncă, rece, plină de vegetaţie, mâloasă după ploaie şi curenţii puternici care fie plimbă cadavrul „printre ape”, cum spun specialiştii, fie îl ţin pe fund agăţat în crengi sau sub un mal. „E o loterie să-l găsim aşa, cu scafandri şi cu ancora”, spune locotenentul Cosmin Baltag, şeful echipei de scafandri. „Apa este foarte rece, adâncă, plină de vegetaţie, suprafaţa de căutat este foarte mare, se va merge şi spre coada lacului Bâtca Doamnei, de aici, de la ţeava de gaz metan, unde s-a înecat băiatul la vale, până spre curba cea mare de pe dreapta”.

Acţiunea se derulează de comun acord cu cei de la hidrocentrală, care atunci când pot, opresc activitatea.

Rămân şi alte inconveniente, care ţin mai mult de motivele obiective inerente: costumele scafandrilor sunt din cele cu protecţie la temperatură de 10 grade, or săptămâna trecută apa avea 7 grade. „Noi vom relua căutările, însă apa este rece, acolo jos e întuneric din cauza mâlului şi a vegetaţiei, lanternele pe care le avem noi luminează la jumătate de metru, indiferent de luminozitatea de afară. Un om nu poate sta în apă mai mult de 30 de minute, indiferent de pregătirea şi antrenamentul fiecăruia, îţi îngheaţă mîinile în mănuşi, îţi îngheaţă picioarele! Nu ne sperie, însă este o intervenţie foarte dificilă. Vom continua căutările până îl vom găsi”

Nimeni nu poate decât presupune când ar îngădui apa să elibereze trupul celui înecat. Din cauză că apa e rece, trupul umflat nu poate fi expulzat, iar acum, că a plouat, curenţii l-ar putea duce până la grătare, la barajul de la Bâtca Doamnei. „Misiunea de căutare a trupului copilului înecat la Agârcia va continua, din ordinul meu, până când va fi găsit”, spune colonelul Iona Niţică, şeful ISU Neamţ. „Din păcate, condiţiile sunt greu de depăşit, ne bucurăm de tot sprijinul Hidrocentrale Bistriţa, efortul primăriei de a suporta cheltuielile cu pregătirea celor 5 scafandri se fructifică acum, în această primă misiune în judeţul Neamţ pentru care ei s-au pregătit. Este un caz aparte, îl tratăm ca atare şi dacă apa nu-l va scoate la suprafaţă, căutările vor continua până va fi găsit, pentru a putea fi înmormântat”.

 

Cristina IORDACHE