Scafandri au intrat în Bistriţă

agircia3

În ciuda vremii şi a apei reci

* Nici ieri nu a fost găsit corpul lui Claudiu Buga, tânărul de 16 ani înecat acum nouă zile

Scafandrii de la ISU Neamţ au intrat, ieri, în apa Bistriţei, la Agârcia, şi au continuat căutările cadavrului lui Claudiu Buga (16 ani), înecat în canalul de fugă acum o săptămână. Vremea nu a fost favorabilă nici ieri, ploile căzute cu o noapte în urmă tulburând din nou apa, însă hidrocentrala de la Vaduri a oprit uzinarea, astfel că nivelul apei pe canal a scăzut suficient cât să permită scufundarea.

Porţiunea aleasă ieri pentru căutări a fost într-un mic golf din aval, acolo unde începe lacul Bâtca Doamnei, o zonă în care curenţii foarte puternici din albia veche a Bistriţei ar fi putut duce cadavrul. Toţi cei cinci scafandri ai inspectoratului au participat la căutări, împreună cu un echipaj de pompieri care au continuat „periajul” apei cu ancorele. De dimnineaţă, scafandri au trecut mai întîi pe la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Neamţ, unde au fost investigaţi pentru a se stabili dacă starea de sănătate le permite scufundarea. Apoi şi-au luat echipamentele şi însoţiţi de un echuipaj SMURD au plecat în misiune. O misiune dificilă dată atât de specificul locului, cât şi de condiţiile efective de scufundare, cu costume rezistente la temperaturi de la 10 grade în sus într-o apă ce ieri nu avea mai mult de 6 grade. „Lacul Bâtca Doamnei este renumit pentru temperaturile scăzute, însă acest lucru nu ne afectează, întrucât vom sta fiecare maxim jumătate de oră pe fund, suntem toţi aici, trei coboară în apă şi doi dintre noi rămân în barcă, apoi ne rotim” a declarat plutonierul Cosmin Baltag, şeful echipei de scafandri. „Noi facem tot posibilul, însă este dificil, vedeţi că vegetaţia este foarte abundentă, căutările astăzi sunt îngreunate şi de faptul că cerul e înnorat, însă avem avantajul că apa e oprită la hidrocentrală şi cu lanternele din dotare sperăm să avem o vizibilitate măcar de un metru sub apă. Ne-am dorit să fim scafandri, am făcut pregătire pentru această specializare, ne place ceea ce facem, această misiune este prima din judeţ de când am obţinut brevetele, sperăm să găsim cadavrul tânărului care s-a înecat”.

Este nevoie, într-adevăr, de multă pasiune şi dăruire. Costumele cu care sunt dotaţi toţi cei 92 de scafandri de la inspectoratele din ţară, ca şi scafandrii noştri, sunt la fel: din neopren, umede, adică se îmbibă cu apă până la primul strat de protecţie a corpului, astfel că temperatura apei este resimţită şi de organism, din el făcând parte mănuşile, cizmele, un capişon încorporat şi încă unul gen cagulă pentru anotimpul rece şi care se pune peste cel al combinezonului. Butelia de oxigen ajunge pentru o oră, însă condiţiile din apă nu permit unui singur scafandru să stea sub apă decât cel mult jumătate de oră. Echipajul de paramedici care i-a însoţit ieri era pregătit inclusiv dacă unul dintre scafandri ar fi fost scos din apă în stare de hipotermie, primul efect al imersiei îndelungate în apa rece. La primele scufundări, de săptămâna trecută, apa avea 7 grade, ieri, însă, deşi o zi mai călduţă decât luni, din cauza ploilor apa avea 6 grade. Oricum, nimic imprevizibil nu are cum să se întâmple, din echipamentul fiecărui scafandru nelipsind busola, manometrul, profundimetrul, calculatorul de scufundare, adică acele instrumente care le arată că sunt în siguranţă.

Căutările scafandrilor şi ale pompierilor s-au încheiat şi ieri fără rezultat, iar astăzi este o nouă misiune.

Cristina IORDACHE