Săvineşti: Ample lucrări pentru modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea reţelei de apă şi canal

* Programul investiţional pentru tot anul 2012, realizat integral!

* „Nu sunt omul promisiunilor. Spun numai după ce am realizat ceva. Săvineştenii ştiu foarte bine asta,” declară primarul Daniel Horciu

Rep.: Până acum, cu mare greu vă găseam în primărie, eraţi mereu pe drumuri, aveaţi multe probleme de rezolvat. Important e că aţi umblat cu folos. Dovadă că invesiţiile programate pentru acest an sunt toate realizate. Ba mai mult, v-aţi încadrat şi în timpul bun de lucru, ca în agricultură, că de acum încolo mare lucru tot nu aţi mai fi putut face. Vă propun să „depănăm”, pe îndelete, firul realizărilor mari dobândite pe parcursul anului 2012.

Daniel Horciu: Am să mă refer doar la o parte din invesţiile anului în curs, cele mai importante. Amintesc de întocmirea proiectului tehnic, licitarea şi execuţia a 4,35 km asfalt în comuna Săvineşti. Lucrarea a costat circa 27 de miliarde de lei vechi. Am realizat un parc de joacă modern, în spaţiul nefolosit din spatele Căminului de copii cu orar prelungit, l-am dotat cu aparate de joacă moderne şi bănci, am pus iarbă şi pomi.

S-a făcut amenajarea unei zone de exerciţii fizice în aer liber de circa 400 mp, dotată cu aparate de fitness,  foarte utilizată de tineri, dar şi de cei mai puţin tineri din comună. Este singura de acest gen din zona noastră. Am întocmit proiectul tehnic pentru reabilitarea podului de peste canalul ICH Bistriţa, o lucrare în valoare de 5,5 miliarde de lei vechi. Am reabilitat cu asfalt rampa şi panta de acces la pod, suprafaţa podului cu beton, cele doua zone pentru pietoni, marginile podului, marginile rampei şi ale pantei de acces pe pod.

Rep.: Pe plan sportiv, aveţi şi o altă realizare. Şi nici nu-i singura investiţie dedicată  mai tinerilor cetăţeni ai comunei, chiar de vârste foarte fragede.

D.H.: În luna aprilie a fost dată in folosinţă Baza sportiva multifuncţională, cu un teren de sport de dimensiunile 40 pe 20 metri, pretabil pentru fotbal, baschet, handbal, volei. Baza este dotată cu băi şi vestiare. Terenul este destinat tinerilor din comună, dar şi elevilor şcolii. Este singurul din zona noastră. N-am lăsat de izbelişte nici lucrările de construcţie la extinderea Căminului cu orar prelungit. Iniţial, aceste lucrări erau cu finanţare de la Ministerul Educaţiei, dar au fost sistate în anul 2008 din lipsa de fonduri. Continuarea lor a fost posibilă prin finanţarea alocată de la bugetul local al comunei noastre. Valoarea lucrărilor rămase de executat era de circa 4,9 miliarde lei vechi.

Rep.: La apă şi canal mai aveţi mult de lucru?

În luna august 2012 au început lucrările din proiectul pe care, din 2010, îl realizăm în parteneriat cu  Apa Serv SA, Consiliul Judeţean Neamt şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AQUA NEAMŢ. Este vorba de executarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a infrastructurii de apă potabilă din Colonia Săvineşti, care datează din 1954. Valoarea lucrărilor este de 12 milioane euro, cu cofinanţare de la primărie în sumă de 8,2 miliarde de lei vechi.

Ne-am preocupat şi de asigurarea fondurilor necesare achiziţionării unui utilaj propriu de deszăpezit şi de constituirea unei formaţii care să execute principalele lucrări edilitare din comună, formaţiune în subordinea primăriei.

Rep.: La cât de multe investiţii aţi realizat în doar un an, ce vă mai rămâne pentru următorii 4, din acest mandat?

D.H. Am intrat în cursa pentru un nou mandat mânat de dorinţa de a duce la bun sfârşit proiectele propuse. Şi nu numai. Nu sunt omul promisiunilor. Eu spun după ce am reuşit să fac ceva. Săvineştenii ştiu foarte bine asta! Adevărul e că în timpul unui mandat de 4 ani nu poţi să realizezi tot ce doreşte comunitatea. Este mult de lucru! Nu trebuie să uităm că tot ce am reuşit să fac până acum, s-a realizat în ani de criză, sub o altă guvernare decât cea a partidului din care fac parte, Partidul Social Democrat.

Investiţii pentru un nou mandat

– continuarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de apă şi canal, definitivarea dosarului necesar pentru obţinerea fondurilor de reabilitare a blocurilor T1 şi T2 cu fonduri guvernamentale, fonduri proprii şi contribuţii ale locatarilor.

– continuarea lucrărilor de asfaltare a străzilor Vulturului, Grădinarilor, Liliacului, Mălinului, Dumitriţei, Luncii, G-ral Buniş, Preot Fillip şi Hârţescu, precum şi toate drumurile din satul Dumbrava Deal şi parcările de reşedinţă din Colonia Săvineşti.

– realizarea aleilor pietonale pe străzile Chimiei şi G-ral Buniş, în Colonia Săvineşti.

– extinderea reţelei de gaz metan pe străzile Chimiei, Preot Macovei, Grădinarilor şi pe alte câteva sectoare de străzi unde nu era gaz.

– amenajarea parcului comunal din faţa primăriei şi continuarea realizării de locuri de joacă pentru copii,

– modernizarea iluminatului public prin introducerea iluminatului ecologic cu celule fotovoltaice, ce va duce la scăderea costurilor cu iluminatul public.

– izolarea termică a şcolilor din comună pentru reducerea costurilor ocazionate de încălzirea pe timp de iarnă.

– definitivarea lucrărilor de la extinderea Căminului cu orar prelungit

– pietruirea drumurilor din zona agricolă a comunei pentru facilitarea accesului la aceste pământuri.

– continuarea tradiţiilor legate de ziua comunei, Balul Gospodarilor, Sărbătorile de iarnă, cu tradiţiile şi obiceiuri populare de Crăciun cu specific local.

– modernizarea şcolilor şi sprijinirea lăcaşurilor de cult, precum şi reconstrucţia capelei din cimitir.

– amenajarea, în parteneriat cu Parohia Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, a unui loc de pescuit sportiv în zona iazului din lunca Bistriţei.