Sărbătoare tradiţională la Taşca

Tasca1

* Zilele comunei, bun prilej pentru un bilanţ al proiectelor duse la bun sfârşit de „primul gospodar”, primarul Alexandru Drăgan

 Sărbătoarea comunei Taşca s-a desfăşurat, duminică, sub cele mai bune auspicii, fiind o zonă binecuvântată de Dumnezeu cu oameni credincioşi, harnici şi frumoşi, ocoliţi de capriciile vremii şi învăţaţi să ţină piept vremurilor. În cuvântul de deschidere al evenimentului la care s-au adunat locuitorii, cu mic, cu mare, primarul Alexandru Drăgan a rostit, cu pioşenie, o rugă de mulţumire către divinitate:

„Mulţumim Domnul nostru Iisus Hristos şi Maicii Domnului pentru că suntejm sănătoşi, pentru că nu am avut calamităţi şi nici necazuri, şi că avem speranţa în Dumnezeu că va fi şi mai bine. Ne-a ajutat Dumnezeu să păstrăm de 19 ani această tradiţie de sărbătoare în fiecare an, spre disperarea unora care cred că ţăranii pot sta numai la coada vacii, să vândă ouă şi alte produse prin pieţe. După cum ştiţi, noi avem două secvenţe ale zilei comunei: una pe 6 august, de Schimbarea la Faţă, când este zi de post şi rugăciune, de mulţumire Domnului pentru că ne-a ajutat să facem ceea ce am realizat peste ani, şi prima duminică de după Sfânta Maria, care este patroana comunei şi al cărei nume îl poartă şi parcul acesta, unde astăzi este zi de petrecere, de veselie, de  încântare a auzului, a ochilor, cu muzică şi dansuri, cu mici şi bere, unde se adună oamenii nu numai din comună, ci şi din zonele alăturate”.

* „Personalităţile cele mai importante sunt cetăţenii comunei!”, a afirmat primarul Alexandru Drăgan

Sărbătoarea comunei este un bun prilej de bilanţ dar şi de întâlnire mai degajată, între primar şi cetăţenii comunei, unde oamenii pot să-şi spună păsurile mult mai deschis, mult mai uşor la un pahar de bere, după cum a subliniat primarul Alexandru Drăgan: „Să ştiţi că, de multe ori, ideile privind strategia de dezvoltare economico-socială a localităţii le culeg de printre oameni. E normal ca dorinţele lor să se transforme în realitate, pentru că pentru asta suntem puşi în slujba lor”.

Şi pentru că întotdeauna a ţinut cont de sugestiile localnicilor, primarul de Taşca a invitat-o la sărbătoare pe  Viorica Macovei, bucovineanca îndrăgită de populaţia din zonă, precum şi pe Nelly Ciobanu, o moldoveancă de peste Prut, cu o voce de aur, care pe lângă faptul că poate cânta în 11 limbi, a reprezentat şi Moldova la Eurovision. Au evoluat pe scenă, spre deliciul publicului, şi elevi ai şcolii de dans popular de la centru cultural, şcoala de chitară şi alte grupuri de copii care au oferit un program artistic pe cinste. Înainte de a-i prezenta pe invitaţii de onoare la sărbătaorea comunei, primarul Drăgan a făcut o remarcă: „Personalităţile cele mai importante sunt cetăţenii comunei, care au venit în număr mare aici, să se simtă bine. Ceilalţi, care vin din an în an sau o dată la patru ani, îi aşteptăm, i-am invitat pe toţi, de la toate partidele, fără deosebire de rasă, religie şi neam, şi fără deosebire de culori politice. Dacă vin, sunt bine veniţi, dacă nu, se subînţelege…”.

* Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ: „Puţini se pot lăuda cu un primar de talia domnului Drăgan”

Onorat şi bucuros că i-a onorat invitaţia, în deschiderea evenimentului primarul Drăgan i-a dat cuvântul preşedintelui Consiliului Judeţean, Culiţă Tărâţă, „om de afaceri şi om politic, de la care noi aşteptăm sprijin pentru a ne putea duce la îndeplinire mandatul şi să avem finanţare pentru proiectele pe care urmează să le implementăm”.

Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ, le-a mulţumit pentru invitaţie domnului primar şi domnilor consilieri locali, iar locuitorilor comunei, veniţi în număr mare, le-a adresat felicitări pentru că sunt oameni aşezaţi şi puşi pe treabă. „Vă felicit şi vreau să vă spun că puţini se pot lăuda cu un primar de talia domnului Drăgan. Nu e vorba de mărime, ci de XXL prin faptele pe care le face, prin tot ceea ce a făcut pentru locuitorii de aici. Vă pot spune că este unul dintre cei mai aprigi primari şi activi. Trebuie să mai candideze, pentru că până iese la pensie, mai are timp. Trebuie spus că 2014, 2015 şi 2016 sunt trei ani de răscruce pentru judeţul nostru şi pentru comuna dumneavoastră, iar noi va trebui să fim în stare să atragem fondurile de la Uniunea Europeană care sunt alocate României. Vă spune un om care vine din economia reală, de jos, de la brazda de pământ. E dragostea mea. Asta e meseria de agricultor. Dar ca administrator al judeţului am ambiţia şi dorinţa ca, împreună cu consilierii locali şi cu primarii să întocmim acele proiecte iar la sfârşitul lui 2016 să venim în faţa dumneavoastră să vă arătăm ce am realizat. Nu vreau să vă ţin mai mult, că aşteaptă cei cu muzica şi cei cu grătarele. Să vă dea Dumnezeu Sănătate, iar sfinţilor feţe bisericeşti le doresc să-şi păstorească turma cu credinţă şi cu dragoste de Dumnezeu. La mulţi ani tuturor!”.

Deputatul Marian Enache, prezent la sărbătoare, s-a rezumat la a-l felicita pe domnul primar pentru modul exemplar în care a organizat eveniomentul şi pe toţi locuitorii comunei Taşca pentru că sunt receptivi la iniţiativele edilului şef: „Vreau, totodată, să subliniez că prezenţa preşedintelui Culiţă Tărâţă alături de primarul dumneavoastră este o garanţie că ceea ce trebuie făcut în această comună se va împlini. Cu răbdare, dar să ştiţi că există hotărâre şi bună credinţă. Aveţi un primar vrednic, care a făcut multe lucruri, şi un primar pe care trebuie să-l susţineţi în continuare”.

Un vechi coleg de-al primarului de Taşca, edil şef de foarte mult timp, la Girov, s-a simţit onorat să participe la sărbătoarea comunei Taşca. „Ne cunoaştem de 42 de ani, facem parte amândoi din Conducerea Asociaţiei Comunelor din România şi ne întâlnim foarte des la diferite activităţi. Eu îi doresc mult succes în continuare, sănătate în primul rând, iar dumneavoastră petrecere frumoasă!”, a spus Vasile Olaru, primarul de la Girov.

Pentru că totdeauna s-a gândit la bătrânii satului, la familia creştină, cu credinţă în Dumnezeu, primarul de Taşca a profitat de sărbătoarea localnicilor pentru premierea a cinci familii care au ajuns la 50 de ani de căsnicie.

* Planuri îndeplinite, proiecte de viitor care-i va ţine în „priză” şi pe succesori

De când a fost ales edil şef la Taşca, Alexandru Drăgan alături de consilierii locali a înfăptuit multe lucruri, dar printre cele mai importante se află finalizarea Programului European 322 de dotare rurală, care include realizarea a 8 kilometri de drum asfaltat, construirea unui after school în parc, unde copiii celor plecaţi în străinătate îşi pot organiza timpul liber de după şcoală. A renovat din temelii centrul cultural şi biblioteca, le-a utilat, şi găzduiesc două şcoli de dans, o şcoală de chitară şi una de canto. Biblioteca, pusă la dispoziţia celor 2700 de  locuitori, are nu mai puţin de 5.000 de volume, toate noi, datorită bibliotecarului. Pe lângă acestea, biblioteca pune la dispoziţia  doritorilor şi calculatoare cu internet.

„Până la sfârşitul mandatului mă voi comport ca şi cum „mâine” aş candida”, a subliniat, cu hotărâre, primarul Drăgan. „Ca atare, suntem în plină activitate de creionare a strategiei de dezvoltare economico-socială a localităţii în perioada 2014-2020, care se va plia pe programele cu finanţare europeană care vor fi în această perioadă destinate României şi pe planul de dezvoltare rurală din România. Sigur, voi pune bazele viitoarelor proiecte pentru următorii ani. Mă gândesc foarte serios, având în vedere că avem atâtea servicii publice destinate locuitorilor iar aceştia sunt, din păcate, cam săraci, trebuie să găsim o modalitate de a ieftini aceste servicii, ca ele să fie accesibile pentru populaţie. Ca atare, ne-am gândit să construim o centrală cu alimentare direct de la soare, astfel încât să avem propria noastră energie electrică, şi la iluminat şi la apă şi la deşeuri, la tot ce trebuie, în aşa fel încât să putem reduce din costurile pe care le suportă populaţia. Sper că acest plan să reuşească până la finele mandatului, dar în orice caz voi pune bazele programelor viitoare, astfel încât cei care vin după mine să nu poată sta degeaba”.

Pagină realizată de: Geanina NICORESCU

foto: Sorin PRUTEANU