Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă, la Piatra Neamț

itm3Dezechilibrul între generații, pierderea meseriașilor, scăderea demografică, exodul pentru muncă mai bine plătită, efectele crizei, blocajul mentalităților, cadru legal incomplet, măsuri punctuale pe termen scurt, sunt doar câteva dintre problemele ce-și pot găsi câteva soluții la Piatra Neamț.

Simpozionul regional „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele“, ce are loc zilele acestea în organizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț și a Inspecției Muncii București, reunește factorii implicați în gestionarea unui trend îngrijorător privind dezechilibrul între numărul persoanelor active și a celor în prag de pensionare. Activitatea a debutat joi, 20 octombrie, în sala Millenium a Hotelului Central Plaza, acolo unde alături de cei 100 de participanți – inspectori șefi și specialiști de sănătate și securitate în muncă din 12 județe și din București, patronate, sindicate, reprezentanți ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iași – au deschis lucrările și au urat bun-venit și succes reprezentanți ai autorităților locale și de la nivel central.

Inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, șeful Inspecției Muncii, a transmis tuturor celor prezenți mesajul ministrului muncii, Dragoș Pâslaru, și a deschis lucrările cu un scurt discurs. „Una din cele mai provocatoare teme – conflictul între generații, la locul de muncă. El există, iar dacă Europa a ajuns la concluzia că trebuie făcută o campanie, înseamnă că trebuie să vedem cum putem să-l atenuăm, iar dumneavoastră, specialiștii, să găsiți soluția de armonizare a acestor două entități de la locul de muncă – tinerii și persoanele vârstnice“, a spus Dantes Nicolae Bratu.

Inspectorul general de stat Bratu a dat o veste bună participanților, anunțând că instituția Inspecției Muncii a rămas „în picioare“ după votul parlamentarilor, imprimând un tonus optim lucrărilor simpozionului.

Niculina Dobrilă, prefectul de Neamț, a spus că se acordă atenție pentru asigurarea unor locuri de muncă sigure și sănătoase pe toată durata vieții profesionale. „Ne confruntăm, pe plan național, cu probleme specifice, cum ar fi o productivitate a muncii scăzute, cu migrația forței de muncă, lipsa anumitor calificări și meserii, care toate impun necesitatea colaborării tuturor celor implicați, cum ar fi instituțiile guvernamentale, mediul academic, sindicate, patronate, și nu în ultimul rând administrații locale. Apreciez interesul acordat acestei întâlniri și vă urez succes“.

Dragoș Chitic, primarul de Piatra Neamț, a subliniat că tema este de mare actualitate și a argumentat implicarea administrației locale în susținerea rezolvării acestor probleme: „Este o problematică foarte importantă și consider că soluția este un parteneriat instituțional și al organizațiilor profesionale. În cadrul programului local de guvernare 2016-2020 am alocat un capitol distinct cu elemente rezultate în urma consultărilor, acestea fiind foarte importante“.

Prezent la simpozion, Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, a spus că relația de colaborare a mediului de afaceri cu inspecția de muncă este una necesară: „Există dorința de a ajuta mediul de afaceri, în cadrul controalelor, prin componenta de îndrumare, iar acest lucru a adus, în Neamț, rezultate dintre cele mai remarcabile. Cât privește problematica mediului de afaceri și a resursei umane, Neamțul este județul care are acum cele mai multe clase de învățământ profesional în sistem dual, ceea ce este un câștig pentru forța de muncă. Iar privind conflictul între generații, consider ce trebuie să fie o implicare și din partea autorităților, dar și a firmelor, care trebuie să facă investiții în dotări și în oameni calificați“.

Simpozionul regional organizat la Piatra Neamț este unul din cele patru evenimente ale campaniei Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă de la Bilbao (Spania) inițiată pentru găsirea unor soluții de prelungire a vârstei persoanelor active.

Ideea generală, reieșită din discuții, este că angajatorii au pârghii la îndemână pentru a-și ține aproape oamenii cu experiență, care apoi îi pot învăța pe cei mai tineri, cadrul legal care să impună criterii minime de siguranță la locurile de muncă există și poate fi adaptat, iar armonizarea calificărilor la ceea ce se cere pe piața muncii este un deziderat ce poate fi atins în viitorul apropiat.

Cristina IORDACHE