Şantier în ştrandul din Roman

Municipalitatea romaşcană renovează, în sfârşit, ştrandul. Lucrarea, in valoare de peste un milion de euro, a fost adjudecata de către două societăţi romaşcane cu experienţă în lucrări de amploare. Primarul Laurenţiu Leoreanu afirmă că licitaţiile au fost organizate în mod transparent şi că în Roman pentru această lucrare s-au primit toate avizele necesare drept urmare echipele de muncitori au trecut deja la treabă.

Contractul de modernizare a ştrandului a fost semnat de Primăria Roman în luna aprilie a acestui an, după ce, de peste 4 ani în zonă nu s-a investit nimic locul fiind lăsat în paragină.

În 2009, administraţia locală a reuşit să încheie un parteneriat cu un investitor din Ardeal. În urma unei licitaţii publice, omul de afaceri Valer Pop, administrator al societăţii Mobdecor Construct SRL, a primit în concesiune 22.800 de metri pătraţi de teren din ştrandul Roman, la preţul de 0,3 euro pe metru pătrat pe an. Investitorul promisese, la preluarea ştrandului, investiţii de sute de mii de euro. În vara anului 2009 a fost reabilitat bazinul mare, a fost construită o grădină de vară şi câteva cabine de schimb. În anii următori, ar fi trebuit să apară un hotel cu 16 camere şi două apartamente, un restaurant cu terasă şi o cofetărie cu terasă, la nivelul al doilea, dar şi o piscină acoperită, cu bar şi servicii SPA, plaje, spaţii verzi, terenuri de tenis şi minifotbal, parcări. Mai multe afaceri ale lui Valeriu Pop au dat faliment din cauza crizei, iar aceasta a renunţat la proiectul din municipiului Roman. De atunci s-a tot încercat găsirea unei soluţii viabile pentru ca romaşcanii să aibă un loc de relaxare pe timpul verii. În noiembrie 2011, Consiliul Judeţean Neamţ a oferit 150.000 de lei pentru realizarea proiectului tehnic al ştrandului din Roman, iar în iulie 2012, administraţia locală a prezentat proiectul unor investitori chinezi, dar fără succes.

În august 2012 s-a finalizat proiectul ce a fost scos la licitaţie. La începutul lunii februarie a acestui an au fost deschise ofertele depuse prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Însă, după ce a fost aleasă asocierea (de firme) câştigătoare, firma care s-a situat pe locul al doilea a depus contestaţie, astfel că autorităţile locale nu au putut încheia contractul de execuţie. După ce au fost rezolvate contestaţiile, contractul a fost semnat cu firmele  Bacor Prodcom SRL Roman şi Rom Urban Construct SRL Roman, pentru valoarea de 5.968.945,07 lei, cu tot cu TVA, adică peste un milion de euro. Dacă banii vor fi plătiţi conform înţelegerii contractuale avem toate şansele ca în vara lui 2015 să ne bălăcim într-un ştrand modern şi, ca bonus, perimetrul situat între ştrand şi râul Moldova va fi amenajat într-o zonă de picnic, dotată cu foişoare şi grătare, dar şi cu o pistă de role.

 

Dan VASILIU