SAFE pentru comunitate

Proiectul SAFE – Sănătate. Apărare. Fericire. Eliberare. implementat de Asociația Cultural Socială Economică „Christiana“ cu sprijinul Primăriei Piatra Neamț s-a încheiat recent printr-o reuniune a principalilor factori sociali implicați în combaterea traficului de persoane și exploatarea celor vulnerabile.

La întâlnire au fost prezentate obiectivele proiectului derulat în cinci licee din Piatra Neamț, în principal, și în rândul comunității, inclusiv instituții, rezultatele obținute și pașii de urmat. Informațiile au fost prezentate de Ana Darie, președintele „Christiana“ și managerul proiectului, și de Cristina Demetercă, expert implementare proiecte în cadrul asociației. Proiectul a vizat informarea a 500 de tineri de liceu referitor la conștientizarea pericolelor ce vin din traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale și a infracțiunii contra libertății persoanei. În plan secundar, proiectul a țintit actualizarea datelor privind traficul de persoane și prezentarea noutăților legislative la nivelul Uniunii Europene prin organizarea unei întâlniri de lucru între cele două grupuri, de la nivel local și cel de la nivel național, pentru realizarea schimbului de informații și pentru a obține o analiză a fenomenului traficului de persoane din comunitatea nemțeană, în vederea prioritizării agendei de lucru pe această temă.

*500 liceeni au aflat cum racolează traficanții

Campania s-a derulat prin cinci sesiuni de informare cu privire la Legea nr.678/2001 în rândul a 500 de elevi de la Colegiul Național de Informatică, Liceul de Arte „Victor Brauner“, Colegiul Tehnic, Colegiul Transporturi, Liceul „Gheorghe Asachi“ și la Centrul „Ion Creangă“. Au fost implicate 10 cadre didactice și în plus s-au încheiat 5 parteneriate cu instituțiile locale implicate în prevenirea fenomenului traficului de persoane (Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Prefectura Neamț, Primăria Piatra Neamț, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț). La final, s-a realizat un raport cu prioritizarea problemelor la nivelul comunității locale și s-au conceput 500 de chestionare post-eveniment.

În urma derulării proiectului s-a relevat necesitatea continuării activităților SAFE și extinderea acestuia în zona rurală. „Se consideră de mare importanță «cartografierea» fenomenului de trafic de persoane la nivelul județului Neamț. De asemenea, s-a convenit că  sunt necesare încheierea de parteneriate și acorduri de colaborare în susținerea demersurilor de identificare și atragere de surse de finanțare prin reutilizarea socială a bunurilor provenite din infracțiuni, ar fi o oportunitate atât pentru proiectele sociale, dar și pentru  autoritățile locale, care ar putea beneficia de bunuri mobile și imobile, care să fie valorificate în beneficiul comunităților pe care le reprezintă“, a spus președinta Ana Darie.

Proiectul a stârnit interesul reprezentanților Ambasadei Țărilor de Jos, care și-a exprimat dorința de colaborare și schimb de informații. Cristina Demetercă a făcut o scurtă prezentare a unui model de bună practică în ceea ce privește „un proiect-pilot în regiune pentru informarea celor care-și doresc să plece să muncească în străinătate. Scopul acestui proiect vizează informarea corectă a persoanelor ce își doresc să lucreze în Olanda. Din experiența acestui proiect, este considerată utilă crearea unui cadru de informare a românilor care pleacă la muncă în străinătate, precum și o corectă reglementare în plan național prin eliminarea punctelor slabe din legislație care pot facilita încălcarea drepturilor românilor ce lucrează în afara granițelor țării. Aceștia ar trebui să își cunoască drepturile prin intermediul unor programe de informare și să știe care sunt instituțiile sau organizațiile neguvernamentale care îi pot ajuta atunci când drepturile nu le sunt respectate“, după cum a declarat Rodica Cărăușu, Policy Officer Social Affair la Ambasada Țărilor de Jos, în cadrul întâlnirii grupului de lucru anti-trafic la nivel național din 31 martie 2016 de la Universitatea Româno-Americană.

*Averea exploatatorilor în bugetul statului

La reuniunea de final a proiectului SAFE, Silvia Apostol, consilier al Prefecturii Neamț, a vorbit despre Importanța existenței unei echipe de lucru interinstituțională în activitatea de prevenire și combatere a traficului de persoane, iar Radu Nicolae, director de program la Centrul de Resurse Juridice, a subliniat rolul pe care Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (n.n. – instituție ce urmează să fie înființată) îl poate avea în finanțarea proiectelor anti-trafic și reutilizarea în scop social a bunurilor confiscate. Prin lege, ANABI ar urma să gestioneze sumele rezultate din valorificarea bunurilor, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare, în proporție de 20% pentru Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice; 20% pentru Ministerul Sănătății; 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne; 15% pentru Ministerul Public; 15% pentru Ministerul Justiției; 15% pentru asociații și fundații cu obiect de activitate în domeniul social și pentru academii de ramură înființate în baza unei legi speciale. Deocamdată, în România nu există date statistice cu privire la valoarea totală a sumelor sau bunurilor confiscate, doar din rapoartele DNA se știe că, din aproximativ 200 de hotărâri definitive în care s-a dispus confiscarea unor bunuri, trebuie recuperat aproape 29.000.000 euro, din care, potrivit ANAF, doar 50% din această sumă (aproximativ 14-15 milioane euro) ar putea fi recuperată efectiv, s-a mai spus la întâlnire.

La eveniment au mai fost schimburi de opinii și dezbateri pe temă susținute de invitați: comisarul șef Ion Munteanu (Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău, subcomisarul Daria Oatu – Compartimentul prevenire al Poliției Neamț, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, ai Direcției de Protecția Copilului, ai ISU Neamț, Cercului Militar Piatra Neamț, Baroului Neamț și ai societății civile.

Cristina IORDACHE