Să-i cunoaștem: ei sunt meșterii populari din județul Neamț

mesteri populari maria branzuca Ținutul Neamțului nu duce lipsă de meșteri populari, tradițiile satului reflectându-se în tezaurul bogat de obiecte de artă populară aparținând unor artizani, renumiți atât pe plan local, cât și național.

Încă din anul 2010, aceștia au pus bazele Asociației Meșterilor Populari din Ținutul Neamțului, care își propune păstrarea și valorificarea meșteșugurilor populare și artistice din județul nostru.

Meșteșugul țesutului și cusutului, colecționarea costumelor populare autentice, confecționarea textilelor de casă și a țesăturilor pentru îmbrăcăminte sunt atuurile meșterilor populari nemțeni, între care se numără și Maria Brânzucă din comuna Ceahlău, sat Podiș, în casa căreia se păstrează și astăzi obiecte scoase din lada de zestre a familiei: lăicere, scoarțe, cuverturi, ciorapi de lână și diverse țesături folosite pentru uzul casnic în gospodăriile tradiționale.

Îndrumători pentru micii artizani

O parte din meșterii înzestrați ai județului nostru au devenit îndrumători pentru micii artizani înscriși la cursurile Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“. Între aceștia îi amintim pe Rodica Ciocârtău, din comuna Pipirig, sat Boboiești – unul din meșterii populari care și-a amenajat un atelier propriu, dotat cu uneltele tradiționale sau Elena și Vasile Ciocârlan, specializați în tehnicile țesutului-cusutului, a sculpturii și a confecționării măștilor populare.

Meșteșugul icoanelor pe sticlă este transmis copiilor de Cecilia Hăisan, absolventă a Școlii Populare de Arte din Piatra Neamț, la clasa Doinei Dașchievici, ducând mai departe un gen al artei populare practicat de regulă în Transilvania. Folosind tehnici vechi de 500 de ani, meșterul popular Cecilia Hăisan redă frumusețea și expresivitatea icoanelor pe sticlă realizate de înaintașii noștri.

Un alt reprezentant de seamă al meșteșugarilor nemțeni este Vasile Gaman din satul Lunca, comuna Vînători-Neamț, care stăpânește meșteșugul sculpturii în lemn, al tâmplăriei și al dulgheriei. Dedicându-se în totalitate lucrului în lemn și colecționării de obiecte și unelte care amintesc de viața satului românesc, meșterul a reușit prin munca sa de o viață să expună lucrările sale și colecția într-o casă-muzeu. În peste 40 de biserici din țară, Vasile Gaman a sculptat strane, catapetesme, cruci și troițe, meritele sale fiind recompensate prin acordarea, în 1996, a titlului de membru al Academiei Artelor Tradiționale din România și a titlului de cetățean de onoare al comunei Vânători-Neamț.

Nu în ultimul rând îl amintim pe Ion Albu, din satul Timișești, județul Neamț, vestit creator de măști populare, zoomorfe și antropomorfe, și membru al Academiei Artelor Tradiționale din România din Sibiu. Confecționate manual, din postav, lână, blană și fuior de cânepă, măștile antropomorfe întruchipează chipul omului în diferite ipostaze: de la fericire și tinerețe, până la tristețe și bătrânețe. Expresivitatea măștilor realizate de meșterul nemțean a fost apreciată în cadrul celor peste 150 de expoziții, la care a participat în țară și străinătate. Ion Albu este membru fondator Ansamblului de Obiceiuri Populare „Așa-i datina la noi“ din satul Timișești, prezent în cadrul numeroaselor festivaluri locale și naționale.

Irina NASTASIU