S-a mai născut un sfânt în cer

*Părintele Proclu Nicău din Mitocu Bălan a trecut la Domnul * Slujba de înmormântare va avea loc astăzi, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, începând cu ora 10.30

Cu fiecare sfânt părinte și duhovnic care părăsește această lume, rămânem parcă mai săraci. După plecarea părintelui Justin, iată că sâmbătă, 28 ianuarie, s-a mai născut un sfânt în cer: părintele Proclu Nicău, pustnicul din munții Neamțului, fost ucenic al marilor duhovnici Cleopa Ilie și Paisie Olaru. Mulți i-am trecut pragul, în așteptarea unui sfat sau a unei rugăciuni pentru izbăvirea din necazuri. Deși grav bolnav, suferind de multe neputințe, părintele a continuat să primească pelerini din toată țara, pe care i-a îndrumat duhovnicește, ajutându-i să depășească momentele grele din viața lor.

Părintele Proclu Nicău, pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928 în satul Mitocu Bălan din județul Neamț. A intrat în obștea de la Mănăstirea Sihăstria la doar 12 ani, dând dovadă, încă de la început, de blândețe și smerenie. De aici a fost trimis, în 1949, la Mănăstirea Slatina, alături de alți viețuitori ai Sihăstriei, spre revigorarea vieții monahale a vechiului așezământ monahal. La Slatina a trăit vreme de opt ani, fiind tuns în monahism sub numele de Proclu și avându-i ca îndrumători spirituali pe marii duhovnici Cleopa Ilie și Paisie Olaru.

„De mic m-am dus în Mănăstirea Sihăstria, de pe la 12 ani. Pe atunci l-au făcut pe Părintele Cleopa stareț. Am avut multă evlavie de el, căci era un părinte cu viață sfântă. Am stat și la Mănăstirea Slatina și acolo Părintele Cleopa m-a luat ca un fel de ucenic, dar am fost unul simplu tare, căci el avea ucenici mai mulți, care cunoșteau și carte. Eu l-am avut pe Părintele Cleopa ca pe o mamă și m-am simțit ca într-un colț de rai cât a fost el ca stareț. Era o dragoste mare între călugări atunci, însă când au venit comuniștii au băgat zâzanie printre călugări și i-au învrăjbit. Dorința mea dintotdeauna a fost și este să stau singur și să-mi plâng păcatele. Trăind prin lume pot greși, iar pe măsură ce am liniște pot cugeta la veșnicie“ (în „Convorbiri duhovnicești cu Monahul Proclu Nicau“, de pr. Nicolae Nicău, Ed. Agaton, 2012).

După Decretul 410 din 1959, părintele Proclu s-a retras, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele Cleopa, în casa părintească de la marginea satului Mitocu Bălan, din comuna Crăcăoani. Aici, într-o chilie de lemn sărăcăcioasă, s-a nevoit mai bine de cinci decenii. Însă, deși a fugit de oameni, aceștia nu au contenit să-l caute până la sfârșitul vieții sale, iar părintele i-a primit, după puterile sale, zidindu-i sufletește și rugându-se pentru ei.

„Unde mă duc, tot de mine dau…“

Cât despre sine, părintele Proclu spunea, cu smerenia sa binecunoscută: „Le-am spus la mai mulți care mă cercetează: care vin la mine ca la sfânt să nu mai vină deloc. Dacă vii ca la păcătos, eu le deschid porțile acelea mari ca la mitropolit, dacă vin ca la un păcătos. Dacă vin ca la sfânt, nu au câștig! Adică cum este: am înțeles ca să pot reuși am nevoie de plâns, de suspinul inimii. Și atunci bineînțeles, din suspinul inimii simt lacrimi. Că se atinge Duhul Sfânt de inimă. Părinți și creștini! Când Duhul Sfânt s-a atins de inima noastră, nu ne mai putem opri din plâns. Și având de multe ori această stare, simți că nu mai dorești veacul acesta. Tu știi bine că veacul acesta este foarte ispititor. Părintele Cleopa așa mi-a spus: «Când vei vedea că nu mai ai nicio ispită, așteaptă-te la altele, mai proaspete». Așa. Și când vin, pe care le aștept, nu mă mai tulbur, că eu știam că au să vină. Știi, când aștepți greul, necazul, nu te mai superi când vine, căci ești pregătit!

– Ce le spuneți celor care vin să vă vadă?

– Că sunt prost, puțină minte am! Că dacă aș avea, ar trebui să stau printre oameni! Să îți spun ceva: are cineva un animal și îl ține închis. Și îl întreabă cineva de ce îl ține pe animal așa. «Că are nărav. Dă din copite» – zice. Eu am nărav. De multe ori m-aș ascunde de mine. Unde mă duc, tot de mine dau. Și de mine nu pot să scap!“ („Convorbiri duhovnicești cu Monahul Proclu Nicau“).

Potrivit dorinței exprimate în testament, părintele Proclu va fi înmormântat astăzi, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, slujba înmormântări începând la ora 10.30.

Irina NASTASIU