S-a intoxicat rău cu iarbă de pe Ceahlău

salvamont*Salvamont organizează punct de informare pentru turişti

O tânără din Bacău şi un bărbat din Iaşi au avut nevoie de ajutor salvamontiştilor după ce prima s-a rănit, iar cel de-al doilea a înghiţit ierburi care nu i-au priit. În urma apelului telefonic, echipa de intervenţie de la Baza Durău a Serviciului Salvamont Neamţ a ajuns la fata de 15 ani care suferise o luxaţie la picior în timp ce cobora de la –Cascada Duruitoarea spre staţiunea Durău. “Salvamontiştii au intervenit apoi în cazul unui bărbat de 55 de ani, din Iaşi, care a făcut o intoxicaţie acută după ce a ingerat nişte plante, ambele cazuri fiind soluţionate imediat”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Sezonul estival a început, în Masivul Ceahlău, odată cu 1 iulie, astfel că salvamontiştii nemţeni sunt la datorie permanent, inclusiv noaptea, de luni până luni. Şi anul acesta sunt aşteptaţi turişti în număr mare în masiv, dar, având în vedere condiţiile meteo din această perioadă, cei care vor să urce pe Ceahlău sunt avertizaţi asupra riscurilor de care trebuie să ţină cont şi dacă se ştiu cu afecţiuni incompatibile cu temperaturile caniculare mai bine amână expediţia. “Personalul Bazei Durău va asigura patrularea de prevenire şi intervenţia în caz de accident, în zona superioară a Masivului Ceahlău, unde ca în fiecare vară aşteptăm un aflux de peste 20-30.000 de turişti. Dar, acum, din cauza temperaturilor crescute şi a umidităţii, există anumite probleme de parcurgere a traseelor montane, în special cele care străbat zone mari de jnepeniş, unde aerul este foarte rarefiat”, mai spune Raul Papalicef.

Pentru ca cei care vin la munte să se relaxeze şi să-şi “încarce bateriile” să nu aibă parte de ascensiuni cu evenimente neplăcute, Salvamont Neamţ va înfiinţa un punct de informare unde turiştii vor putea să afle tot ce-I interesează despre starea traseelor, evoluţia vremii şi potenţialele pericole.

Cristina IORDACHE