Reţele de internet la sate, pe bani europeni

internet la sate

*Suma alocată- 20,24 milioane euro

*200.000  euro, valoarea unui proiect

*Proiectele se depun de luna viitoare

Ministerul Agriculturii  a propus finanţarea submăsurii 322 e – „Investiţii privind infrastructura de broadband în spaţiul rural”, iar Comisia Europeană a aprobat, în acest sens, modoficarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Obiectivul acestei alocări vizează îmbunatăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţia din zona rurală prin creşterea accesului la servicii de comunicaţii în bandă largă.

Practic,  prin PNDR vor fi sprijinite investiţiile pentru crearea sau modernizarea reţelei de comunicaţii electronice de acces (last mile), aceasta reprezentând o componentă obligatorie în cadrul proiectelor aferente  acestei finanţări. De asemenea, vor putea fi sprijinite şi investiţiile care vizează crearea reţelei de distribuţie (backhaul) acolo unde aceasta nu este prezentă, pentru asigurarea functionalităţii buclei locale.

Detalii ne-a oferit Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ: „Reţelele de internet astfel create vor trebui să asigure o viteză de transfer de minimum 1 Mbps partajat pentru persoane fizice, respectiv de minimum 4 Mbps partajat pentru persoane juridice. Alocarea financiară publică (FEADR+buget naţional) pentru aceasta submăsură este de aproximativ 20,24 milioane euro, numărul estimat de proiecte ce vor fi implementate fiind de aproximativ 120. Beneficiarii acestei finanţări vor fi agenţii economici care se încadrează în categoria IMM-urilor, cele care au minim 10 angajaţi.  Acestea  obţin o finanţare de până la 200.000 euro pentru un beneficiar, dar nu pot solicita finanţarea mai multor proiecte în cadrul unei sesiunii. Intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de 90% din totalul cheltuielilor eligibile, neputând depăşi plafonul de 200.000 euro pentru un beneficiar. Pentru mai multe informaţii, pe cei interesaţi îi aşteptăm la OJPDRP Neamţ. Le oferim toate detaliile necesare, îi vom ajuta în întocmirea proiectelor, care se vor depune începând de luna viitoare.”

Aria de eligibilitate a acestei finanţări europene este reprezentată de localităţile rurale, „zone albe” de pe întreg teritoriul Romaniei. Este vorba de comunele şi satele componente în cadrul cărora nu este prezenta reţeaua de acces şi/sau reţeaua de distribuţie, care să respecte criteriile tehnice de viteză menţionate anterior. Identificarea acestor localităţi „zone albe” a fost realizată de către Agenţia Naţională pentru Administrare si Reglementare în Comunicaţii  care indetificat 1.546 localităţi „zone albe”, la nivel naţional.

Acum, Ministerul Agriculturii definitivează Ghidul Solicitantului aferent acestei submăsuri, o variantă consultativă a acestuia fiind postată deja  pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit. Se intentionează ca luna viitoare să fie lansată sesiunea de depunere a proiectelor în vederea obţinerii finanţării nerambursabile, contractarea urmând a fi finalizată până la 30 iunie 2014.

Tina CONDREA