Restaurant depistat cu 100 de kilograme de produse din carne și lactate împuțite!

restaurant cu probleme*Inspectorii veterinari au pus sechestru și au amendat patronul cu 45.000 de lei

Un caz șocant a intrat în atenția inspectorilor sanitari veterinari din Neamț, zilele trecute, în cadrul unui un control tematic.
„La un restaurant s-au găsit 103 kilograme produse din carne și produse lactate cu termen de valabilitate depășit. A fost pus sechestru sanitar veterinar, unitatea fiind sancționată conform HG 984/2004 cu amendă în valoare de 45.000 de lei“, ne-a declarat dr. Gheorghe Călin, șef serviciul SCSA în cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.

Din păcate, nu ne-a fost furnizat numele restaurantului, întrucât instituția ar fi riscat un proces cu firma în cauză, pe motiv de denigrare, chiar dacă era cu „musca pe căciulă“, ca să ne exprimăm elegant.

Neconformitățile depistate în cadrul verificărilor întreprinse în perioada 24 aprilie – 3 mai 2016, deci înainte de sărbători și chiar în perioada Paștelui, au fost mai multe și destul de grave, fiind în pericol sănătatea celor care ar fi consumat din produsele improprii consumului, din varii motive. La două măcelării, graficele de temperatură erau necompletate și, mai grav, sterilizatoarele erau defecte. Ambele unități au fost sancționate cu avertisment. La trei producător particulari s-a constatat lipsa vizei pe fișele de sănătate a animalelor și nerespectarea prevederilor Ordinului 111/2008 privind etichetarea produselor. Și în aceste cazuri au fost aplicate avertismente.

Au fost verificate un depozit frigorific, 36 de unități înregistrate sanitar veterinar, din care 3 carmangerii, 7 măcelării, o pescărie, un supermarket, 12 unități de alimentație publică, 12 magazine alimentare, două automate de lapte și 32 de producători particulari ce comercializau lapte și ouă. Totodată, fiecare Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor județeană a pus la dispoziția cetățenilor numere de telefon la care puteau fi sesizate abateri de la normele si cerințele privind siguranța alimentelor.

La nivelul Autorității centrale a funcționat, în același regim de permanență, Call Center-ul ANSVSA, 0800 826 787, număr de telefon apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.

Geanina NICORESCU