Replică de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț:

Asigurații înscriși pe listele celor cinci medici de familie vor beneficia de toate drepturile conferite prin calitatea de asigurat

Urmare a articolului publicat în Ziarul Ceahlăul din dala de 01.08.2016 și intitulat „Premieră nedorită în asistenței medicală primară. Cinci medici de familie nu mai au voie să acorde consultații gratuite și rețete cu regim special“, dorim să formulăm următorul drept la replică.

Sesizăm faptul că, în ultima perioadă de timp, ziarul „Ceahlăul“ a publicat o serie de articole vizând domeniul de activitate al asigurărilor sociale de sănătate în care s-au făcut o serie de aprecieri din partea dumneavoastră total nefondate, neavând nicio legătură nici cu prevederile legale existente în materie, nici cu realitatea de fapt existentă la nivelul CAS Neamț.

Din nefericire, și în cazul articolului sus-menționat se poate constata exprimarea de către redactor a unei interpretări proprii asupra situației medicilor de familie care nu vor mai intra în relație contractuală cu CAS Neamț, fără a se solicita un punct de vedere oficial al instituției în cazul în care au existat nelămuriri asupra subiectului tratat. Astfel, din nou, se aruncă asupra instituției noastre o culpă care nu ne aparține, dând cititorilor impresia că neîncheierea contractelor cu cei cinci furnizori de servicii medicale în asistență medicală primară se datorează unor pretenții nefondate ale CAS Neamț.

Redactorul a găsit timp (și foarte bine a procedat) să detalieze serviciile medicale de care beneficiază pacienții în cadrul pachetului minimal și al pachetului de bază al serviciilor de asistență medicală primară, conform H.G. nr. 161/2016, dar nu a găsit necesar să ofere detalii asupra motivului real pentru care nu se vor mai încheia contracte între CAS Neamț și cei cinci medici de familie. Trimiterea pe care redactorul a făcut-o la „nerespectarea dispozițiilor art. 1(5) din H.G. 161/2016“ ca „motiv al nefinanțării“ medicilor în cauză nu este de natură să informeze publicul cititor asupra motivului refuzului CAS Neamț de a încheia contracte cu respectivii furnizori. Considerăm că, în vederea unei corecte informări a cititorilor cu privire la această situație, trebuia expus, citat chiar, articolul din actul normativ sus-menționat, eventual explicată situația cu ajutorul lămuririlor din partea CAS Neamț, dacă se considera necesar.

Ne vedem obligați să insistăm asupra faptului că motivul refuzului CAS Neamț de a încheia contracte cu CMI dr. Andreică Corina Daniela, CMI dr. Boteanu Miriam Emanuela, CMI dr. Cojocaru Ioan, CMI dr. Zaharia Carmen, CMI dr. Cotoros Radu este neîndeplinirea de către cei cinci medici de familie a unei condiții strict prevăzute de normele legale în vigoare (art. 1 alin.5 din H.G. nr. 161/2016), și anume „în localitățile urbane numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie, pentru care se încheie contractul de furnizare de servicii medicale este de 800, cu excepția zonelor neacoperite din punctul de vedere al numărului necesar de medici de familie, zone stabilite de comisia pentru asistența medicală primară“. Niciunul dintre cei cinci medici de familie nu are înscriși pe listele sale de pacienți acest număr minim de 800 persoane asigurate, în condițiile în care, la nivelul județului Neamț, nu există zone neacoperite cu numărul necesar de medici de familie.

Situația este aceeași și în cazul CMI dr. Andreică Corina Daniela, despre care redactorul lasă impresia că i-a fost refuzată, în mod arbitrar, de către CAS Neamț, încheierea contractului de prestări servicii medicale în asistență medicală primară pe motiv că furnizorul respectiv nu ar fi obținut autorizația sanitară de funcționare a cabinetului. Este adevărat că, în faza declarării eligibilității dosarelor depuse de către furnizori în vederea contractării, dosarul depus de către CMI dr. Andreică Corina Daniela a fost refuzat pe acest motiv al lipsei autorizației sanitare de funcționare a cabinetului. Cu toate acestea, în urma contestației depuse în termen de către furnizor, prilej cu care a fost prezentată respectiva autorizație, a fost admisă contestația și CMI dr. Andreică Corina Daniela a fost declarat eligibil, intrând în următoarea fază de evaluare a dosarelor în vederea contractării. În această fază prealabilă încheierii contractului s-a constatat faptul că CMI dr. Andreică Corina Daniela are doar 692 persoane înscrise pe listele de persoane asigurate, limita minimă pentru intrarea în relație contractuală cu CAS fiind, așa după cum am menționat deja, de 800 persoane asigurate (nu pacienți).

Precizăm faptul că, în cazul tuturor medicilor de familie sus-menționați, urmează a fi încheiate, conform art.10 din HG nr. 161/2016, convenții de furnizare de servicii medicale, pentru o perioadă de maximum 3 luni, timp în care medicii respectivi pot să își completeze listele de persoane asigurate înscrise până la numărul minim prevăzut de lege, respectiv 800. În toată această perioadă, asigurații înscriși pe listele respectivilor medici de familie vor beneficia de toate drepturile conferite prin calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, având acces neîngrădit la medicamentele și serviciile medicale acordate în cadrul sistemului.

În concluzie, întrucât am observat că nu ați revenit asupra celor câteva articole publicate la care am formulat drept la replică, vă rugăm insistent ca, pe viitor, să solicitați punctul de vedere al instituției noastre atunci când doriți să publicați un articol vizând domeniul de activitate al asigurărilor sociale de sănătate și, de asemenea, să evitați exprimarea unor puncte de vedere care, deși intră probabil în categoria senzaționalului mult urmărit de presă, nu au legătură însă cu realitatea și cu normele legale în vigoare, puncte de vedere care lezează instituția noastră prin caracterul insinuant și tendențios la adresa CAS Neamț.

 

Cu stimă,

Președinte-Director General Marieana Atomulesei