Remedii naturiste cu ulei de mărar

Stimulează lactația, previne și tratează infecțiile, calmează spasmele, reduce anxietatea 

Mărarul este folosit în întreaga lume pentru gustul său deosebit, dar și pentru proprietăţile sale vindecătoare. Mărarul are o aromă unică, care adaugă savoare diferitelor preparate culinare. Totodată,  mărarul deține proprietăți antimicrobiene, antifungice și antibacteriene care ajută la conservarea produselor comestibile pentru o perioadă lungă de timp. Mărarul  afectează în mod favorabil activitatea intestinelor, rinichilor, servește ca un excelent ajutor la imunitate și combate perfect insomnia.

Grecii antici și romanii considerau mărarul ca fiind un semn al sănătăţii și bogăției şi purtau crenguțele acestei plante pentru a-i proteja de blesteme.

Din cele mai vechi timpuri, semințele de mărar au fost asociate cu puteri magice de vindecare. Pe vremuri, romanii se ungeau cu ulei de mărar înainte de a pleca la luptă, întrucât erau convinși că îi  ajută să se detensioneze și să câștige bătălia. De asemenea, se spunea că uleiul esențial de mărar protejează de spiritele rele și de vrăji. În zilele noastre, uleiul de mărar este folosit pentru proprietățile sale antibacteriene, antifungice, dar și pentru conținutul bogat în antioxidanți și multe alte beneficii pe care le are pentru sănătate.

*Ulei de mărar, acțiuni și efecte terapeutice

Uleiul  esențial de mărar este obținut din semințe și frunze, iar produsul finit absoarbe toate proprietățile medicinale ale plantei și ajută în lupta împotriva diferitelor boli. Uleiul de mărar de înaltă calitate se poate distinge printr-o nuanță gălbui, trebuie să fie transparent, lichid și ușor. Dacă uleiul esențial este obținut din semințe, atunci mirosul său nu va fi ca aroma mărarului. Uleiul din frunzele plantei are un miros de mărar cu nuanțe picante. O cantitate mai mare de ulei esențial poate fi obținută din semințe, în frunze concentrația sa atinge 2%. Un astfel de ulei este mai scump. Uleiul de semințe de mărar este bine cunoscut pentru proprietățile sale carminative.

Uleiul de mărar poate fi util femeilor care alăptează, prin stimularea lactației și îmbunătățirea calității laptelui. Uleiul nu o ajută doar pe mamă, ci îi este de folos și bebelușului. Copiii alăptați suferă uneori de indigestie și flatulență, iar proprietățile carminative și digestive ale uleiul de mărar ingerat de mamă, care este absorbit în laptele matern, îi ajută și pe cei mici să nu mai aibă dureri de burtică.

Contracțiile abdominale sunt neplăcute și pot deveni chiar dureroase. Provocate frecvent de gazele intestinale, constipație sau deshidratare, spasmele pot fi ușurate cu ajutorul uleiului de mărar. Uleiul esential de mărar calmează spasmele indiferent de natura lor, ameliorand episoadele de tuse, sughițul, durerile musculare ori durerile abdominale. Uleiul de mărar are efecte relaxante, care tratează și previn crampele.

Pe lângă proprietățile carminative și antispastice, uleiul facilitează digestia și peristaltismul. De asemenea, acționează și ca antiiflamator asupra hemoroizilor. Ingerat, uleiul de mărar contribuie la eliminarea infecțiilor din colon, tractul urinar și rinichi, iar folosit extern, pe răni ușoare, protejează pielea de infecții și ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.

Furia și agitația pot fi calmate cu ajutorul uleiului de mărar, care liniștește nervii și induce realxare. În cazul în care anxietatea vine și cu insomnii, uleiul de mărar luat seara contribuie și la obținerea unui somn liniștit. De asemenea, uleiul poate fi folosit ca antidepresiv, în aromaterapie.

Tina CONDREA