REGLEMENTĂRI DRASTICE PENTRU PRODUSELE TRADIŢIONALE

Tina-produse tradiţionale* Atestate noi, dar şi reatestări!

* Termenul limită, 30 noiembrie

* În Neamţ avem  9 atestate

Acum este mult mai greu să obţii un atestat de produs tradiţional, pentru că s-a introdus o serie întreagă de condiţii şi criterii. Noile reglementări sunt mai drastice, fiind în favoarea calităţii produsului, a protecţiei şi interesului consumatorilor. Aşa se explică şi de ce, până în momentul de faţă, s-au emis foarte puţine atestate de produs tradiţional.

La nivel naţional, până în prezent, au fost atestate 209 produse tradiţionale, în lucru fiind înca 90 de dosare, iar alte 130 de documentatii au fost respinse. Judeţul Neamţ se situează peste media naţională. Asta pentru că, până acum, deja  avem eliberate 9 atestate de produs tradiţional, alte dosare fiind în lucru la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Din cele 9 atestate nemţene, 5 sunt date pentru obţinera produselor tradiiţionale din  domeniul dulceţurilor şi 4 pentru zacuscă. Un alt producator,  aflat  în curs de eliberare a atestatelor, este profilat pe   preparate din carne, realizate dupa metode traditionale, folosind materii prime locale din ferma proprie.

O primă concluzie: avem foarte puţine atestate, în comparaţie cu câte erau înainte de apariţia noilor reglementări. Adevărul e că, în ultimii ani, numărul produselor tradiţionale a crescut vertiginos. Aproape că nu se mai putea face disticţie între produl tradiţional şi cel industrial. Iată cifrele: în anul 2005 la Ministerul Agriculturii erau înregistrate 280 de produse, ajungându-se, la finele lui 2013,  la 4.400 produse tradiţionale. La finele anului trecut în judeţul Neamţ erau 84 de produse tradiţionale, multe pe carne, lapte, conserve si panificatie.

Termenul până la care se primesc dosare pentru obţinerea de atestate, dar şi pentru schimbarea atestatelor vechi, este 30 noiembrie 2014.

 

*Lungul şi anevoiosul drum spre atestare…

 

Cu Gabriela Negură, inspector în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, am discutat depre atestare şi reatestare. Vizate au fost produsele tradiţionale şi produse aliementare obţinute după reţete consacrate. În primul caz este vorba de reţeta bunicii, mai veche de 30 de ani, transmisă din generaţie, care trebuie să fie autentificată printr-un înscris al vremurile respective. În cel de al doilea caz, este vorba de produsele alimentare obţinute după reţete consacrate, stabilite de asociaţii ori patronate de profil,  publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Pentru atestarea unui produs tradiţional,  acesta trebuie fabricat pe teritoriul României, iar producătorul trebuie să întrunească mai multe criterii şi condiţii, toate fiind încrise în Caietul de sarcini. Este vorba despre: numele produsului, care trebuie să fie unic, descrierea caracteristicilor produsului tradițional, a materiilor prime ingredientelor folosite, dar şi a elementelor specifice privind ambalarea. Produsul trebuie să aibă o caracteristică tradiţională şi   nu trebuie să conţină aditivi alimentari, iar materia primă trebuie să fie locală, produsă pe teritoriul ţării noastre.

Foarte importante sunt acele date şi înscrisuri, cu referire la vechimea produsului. Dacă respectivele înscrisuri nu se găsesc,  producatorul poate aduce o declaraţie de notorietate  din partea unei asociaţii locale a producatorilor de produse traditionale. Din păcate, în judeţul Neamţ nu există astfel asociaţii! În discuţie se află  colaborarea dintre Asociatia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine „Petrodava” Neamţ  şi Asociaţie de Producători de Produse Tradiţionale din Zalău, pentru a se înfiinţa o filială şi la noi în judeţ. Asta ar rezolva multe din problemele operatorilor care vor atestate de produs tradiţional.

Caietul de sarcini cu toate documentele necesare se  depun la Direcţia pentru Agricolă Neamţ, dosarul este verificat şi transmis apoi la Ministerul Agriculturii pentru atestarea finală şi înscrierea produsului în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. Odată cu atestatul, producătorul primeşte şi dreptul de a afişa pe ambalajul produsului un logo cu inscripţia “Produs Tradiţional Atestat”, prin care consumatorii fac diferenţa între produsul tradiţional şi cel industrial.

 

*Atestare şi reatestare…

 

La finele anului trecut în judeţul Neamţ erau în jur de 84 de produse tradiţionale, multe în domeniul preparatelor din  carne , lapte, conserve şi panificaţie. După intrarea în vigoare a noului Ordin nr. 724/2013, o parte din aceşti producători nu au dorit  reactualizarea documentaţiei, atestatele ramânând valabile până la 30 noiembrie. După această dată ei nu mai au voie să comercializeze sau să scrie pe etichetă denumirea de „produs tradiţional”.

Atestarea se poate face şi după data de 30 noiembrie , ordinul are continuitate, atât pentru producători noi cât şi pentru cei care, în momentul de faţă, deţin atestate.

Studii de piaţă arata că,  în general,  consumatorul  a devenit mult mai atent la ceea ce consumă, este mult mai interesat şi  preocupat  de conceptul  “produs tradiţional”. Ei caută produse care să conţină mai puţine “E”-uri si aditivi alimentari.  Caută produse de calitate!

 

*Reţeta consacrată ar putea însemna renunţarea la aditivi alimentari care nu se utilizau în urmă cu 30 de ani

 

Ministrul Agriculturii a emis primele atestate de reţete consacrate, pentru produse de panificaţie şi preparate din carne. Ele sunt rezltatul unui alt act normativ ce vine în sprijinul producătorilor care vor atestate pentru produsele alimentare obţinute după reteţe consacrate, mai vechi de 30 de ani, cele care se foloseau înainte de 1989.

Sun reglementate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii  care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, în vederea înregistrării în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Înregistrarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti este voluntară.

Operatorii care doresc să se înscrie în R.N.R.C trebuie să depună la Direcţia pentru Agricultură Neamţ cerere tip pe cod categorie şi cod produs, dovada autorizării sanitar -veterinară, contractul  cu un laborator autorizat, reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi lista utilajelor, schiţa spaţiilor, capacităţile de productie,actele de înfiinţare ale societăţii. Aici se vor verifica documentele şi se va  comunica în scris solicitantului dacă există neconformitati.După asta se va  verifica la faţa locului veridicitatea datelor înscrise în documentele trimise de solicitant.

După primirea rezultatelor, dacă se confirmă autenticitatea produsului, acesta va fi înscris în RNRC.  Operatorului  i se va  elibera atestatul, care va certifica faptul că produsul respectă reteţa consacrată românească. Totodată, va primi un număr de înregistrare şi dreptul de folosire al logo-ului „reţetă consacrată”.

Reteta consacrata este o reteţa propusă de patronatele din domeniu şi publicate pe site-ul Ministerul Agriculturii. Listele cu reţetele consacrate  se vor actualiza permanent şi vor fi publicate pe site,  pe baza propunerilor operatorilor din sectorul alimentar.

Reţeta consacrată ar putea însemna renunţarea la aditivi alimentari, care nu se utilizau în urmă cu 30 de ani. Prin acest act normativ producatorii trebuie să respecte condiţii de calitate, de compoziţie, de ingrediente.

În concluzie, produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate, vor avea o calitate superioară garantată!

Tina CONDREA