Razie prin târguri şi oboare: Microcipul şi paşaportul calului, la control!

cai_caruta

cai_caruta

Inspectorii Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Neamţ, împreună cu Poliţia, continuă acţiunile de control, umblând prin târguri şi oboare după paşapoarte şi microcipuri pentru cai. Nu cu prea mult „spor”! Cel puţin în incursiunea de la finele săptămânii trecute.

Asta pentru că deţinătorii de animale, în speţă căruţaşii, s-au convins deja că un cal cu paşaport la casa omului nu este un lux, ci o necesitate. Mai exact, o prevedere legală. În lipsa paşaportului  şi a microcipului, nu numai că primesc amendă, ci pot rămâne şi fără cai. Asta până la intrarea în legalitate, în privinţa identităţii patrupedului. Contracost, fireşte! Şi dacă tot are calul paşaport, atunci musai trebuie să-l poarte asupra lui. Stăpânul, nu calul. Că microcipul e oricum bine implantat pe grumazul calului.

 

*Cai depistaţi fără paşaport, aduşi de la Orbic

 

Zilele trecute, echipajul de control s-a aflat în târgul-obor de la Cândeşti. Detalii ne-a oferit Gheorghe Alexăndrul, directorul OARZ Neamţ. De cum au ajuns în târg, echipajul de control a luat de verificat, cal cu cal, paşaport cu paşaport. Toţi caii erau în regulă. Asta până să vină în târg doi proprietari de cai, dela Orbic, de lângă Buhuşi. Un cal era adus pentru vânzare, celălalt era la căruţa, deci pentru tracţiune. Ambi cai erau în neregulă. Proprietarii cailor s-au ales cu amenzi. Buni de plată au fost cu câte 800 lei fiecare deţinător.

La Tămăşeni şi Adjudeni, în târg nici urmă de cal. Cei care veniseră cu mărfuri spre vânzare, le-au adus cu maşina, cu nu calul. Atunci, controlul s-a făcut în tarficul…cabalin. Toţi căruţaşii verificaţi erau în regulă. Caii aveu microcip şi paşaport.  Dovadă  că deţinătorii de cai  ştiu clar că nu pot ieşi cu căruţa la drumul mare, dacă patrupedele nu au paşaportul în buznaul stăpânului şi microcipul „înfipt” în grumaz. A fost mai greu la început, dar, când au văzut că n-au încotro,  s-au supus rigorilor. Mai ales pentru că toată aceste operaţiuni de identificare electronică a patrupedului nu scoteau nici un ban din buzunar. Plăteau amendă dacă n-aveau paşaport şi microcip la cal. Aşa că, de voie ori de nevoie, s-au conformat. Dovadă că, la nivelul judţului Neamţ, în prezent, sunt peste 26.300 cai, fiecare  cu microcipul şi paşaportul lui.

 

*Amendă de 3000 şi confiscarea calului…

 

Lipsa paşaportului ori a microcipului  se lasă cu sancţiuni mai blânde acum, pentru că amenzile n-au fost „reactualizate”. Amenda aplicată este cuprinsă  între 500-1000 lei, dacă proprietarul animalui nu are asupra sa paşaportul calului. Dacă nu este microcipat caul, amenda este între 1000 -3000 lei.  Se poate dispune şi conficarea calului, legea prevede asta. Atunci când proprietarul nu poate demonstra că este calul său. Ori atunci când sunt reclamaţii că animalul este furat.  Între timp, calul confiscat este „găzduit”. Contracost,fireşte. Adică pe cheltuiala celui vremelnic deposedat de cal. Căuţaşii să nu-şi facă probleme, sunt protocoale încheiate în această direcţie cu toate primăriile din judeţul Neamţ. Nu cumva să se „culce pe-o ureche”, că , vezi Doamne, organele de control n-au cum să le ia calul, că n-au ce face cu el, unde să-l ţină.

Tina CONDREA