Raţa leşească, o oportunitate de afacere

Tina-RaþaRațele pot reprezenta o idee de afacere pentru o fermă mică. Şi, de ce nu, pentru o investiție într-o fermă de creștere a raţelor  pentru carne în sistem intensiv.

E drept, până acum, în judeţ, nu avem ferme profilate pe creșterea rațelor pentru carne.  Dar poate reprezenta o oportunitate.

În creșterea rațelor de carne, specialiştii recomandă rațele leșești sau rațele mute. Asta  dintr-un motiv evident: nu fac zgomote puternice, precum suratele lor, rațele Pekin. Ca și volum în comunicare, rațele leșești nu fac gălăgie, nu măcăne,  ci doar emit niște sunete asemănătoare sâsâitului. Când se simt amenințate sau se împerechează, dau din cap și din coadă.

Se simt bine între alte păsări

Un avantaj al acestor păsări și al bobocilor de rață este că pot fi crescute la un loc cu alte orătănii. Totul este ca la boboci să li se asigure un așternut care să le permită deplasarea, dar și să fie un bun absorbant și izolant. Pentru asta se recomandă talajul, nefiind indicată folosirea ziarelor sau a hârtiei, care rețin umezeala și frigul în adăpost. Temperatura medie în adăpost ar trebui menținută la circa 35 de grade Celsius în prima săptămână de viață, ca apoi să scadă cu câte două grade după fiecare săptămână de viață. Căldura în adăpost se face cu lămpi cu infraroșu, iar dacă bobocii se adună la ele, e semn că trebuie suplimentat numărul lor.  Când păsările se plimbă în voie, înseamnă că ele au temperatura ideală.

După vârsta de 3 săptămâni și atunci când condițiile de microclimat sunt favorabile, rațele pot fi scoase „la pășune” unde pot fi amenajate și bălți de dimensiuni reduse, fapt ce le asigură un confort suplimentar.

O rață leșească ajunge să cântărească 2-2,5 kilograme când ajunge la maturitate, la vârsta de două luni. Este, de altfel, și greutatea ideală pentru comercializare, având în vedere să aceste păsări se vând bine întregi, fie în magazine, fie direct către restaurante sau rețea proprie de clienți ai fermei.

Tian CONDREA