PSD Piatra Neamț – în sprijinul femeii agresate

femeie-agresata
*În Neamț, o femeie din trei recunoaște că este victim abuzurilor partenerului de viață

Toată această săptămână este dedicată de PSD Piatra Neamț combaterii violenței domestice, în generale, și a celei împotriva femeii, în special.
Începând de ieri – 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru combaterea violenței împotriva femeii – social-democrații pietreni au demarat un program de acțiuni de conștietizare menit să informeze victimele despre drepturile pe care le au dar și pe agresori despre consecințele juridice pe care le pot suporta.
”Avem tipărite 2000 de pliante pe această temă. Acțiunile noastre se desfășoară în stradă, la locurile de muncă – vom merge la câteva fabrici din industria ușoară și la câteva supermarketuri, locuri în care lucrează preponderant femei – dar și la sediul organizației. În cadrul acțiunilor stradale vizăm și câteva licee pentru că este foarte important să privim fenomenul în perspectivă, să umblăm la cause, să informăm omul din timp. La sediul organizației vor fi întâlniri în fiecare seară, pe grupe de vârste: tineri, adulți, vârstnici. Avem lectori specializați, psihologi, experți în relații sociale, juriști”, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică, care este și președintele PSD Neamț.
Cei care vor intra în contact cu promotorii acțiunii de prevenire, vor afla de la activiștii PSD că în Neamț una din trei femei recunoaște că a fost abuzată fizic sau verbal de către partenerul de viață.
Violența domestică este reprezentată de comportamentele coercitive și de atac fizic, sexual și psihic pe care partenerul le manifestă față de victimă în scopul controlării și dominării acesteia, utilizând forța și profitând de incapacitatea de apărare a acesteia.
În timp, femeile abuzate vor manifesta, la rândul lor, neîncredere în sine, neglijarea propriei persoane (aspect fizic, alimentație, igienă). Pot apărea tendințe de consum de droguri sau de alcool (în exces). De asemenea, scade randamentul la locul de muncă iar femeia agresată poate manifesta, la rândul ei, accese de violență față de copii.
Și copiii crescuți într-un mediu cu violență domestică sunt vizați de o dezvoltare psihică anormală, insomnii, coșmaruri, teamă, izolare, neîncredere în sine. Pot deveni, la rândul lor, fie foarte apatici, fie agresivi și riscă să manifeste un acomportament autodistructiv (consum de droguri și de alcool, fuga de acasă, abandon școlar, minciună, prostituție, automutilare, vagabondaj).
”Violența împotriva femeii nu o afectează doar pe aceasta ci, mai devreme sau mai târziu, e vizată întreaga familie, mai ales copiii. Crescând într-un mediu viciat, copiii respectivi vor ajunge, la rândul lor, victime sau agresori. Avem datoria să apărăm femeia, familia, copiii. De aceea le spunem victimelor violenței domestice să renunțe la deficitarul concept <suport că nu am ce face!>. Ba au ce face, trebuie să anunțe poliția, să se adreseze instituțiilor ce pot oferi sprijin și suport. De asemenea, facem un apel și la cei care sunt martorii unui act sau fenomen de violență domestică să nu stea pasivi, să anunțe instituțiile abilitate”, mai spune Aurelia Simionică.
PSD Neamț este unul dintre partidele care a promovat într-o doză peste medie femeile în funcții politice și administrative. Șefia organizației Piatra Neamț este ocupată de o femeie (care a fost promovată și viceprimar). De asemenea, același partid a reușit numirea – în premieră – a unui vicepreședinte la CJ Neamț, tot de sex feminin. PSD are și câteva doamne primar în județ.