Protocol între Poliţia Rutieră Neamţ şi medici de familie

rutier

Una din noutăţile în materie de recoltare probe de la conducătorii auto a exclus obligativitatea prezenţei la spital în maxim 30 de minute de la constatarea de către poliţist a unui eveniment în trafic. În noile reglementări se stabileşte că  recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenţei în organism a drogurilor se va face în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier sau a împrejurării care impune recoltarea acestora. Poliţiştii nemţeni spun că noile dispoziţii sunt mult mai adaptate situaţiilor concrete: “Sunt cazuri când distanţa de la locul accidentului până la primul spital este mare şi nu există posibilitatea încadrării în acea jumătate de oră prevăzută în lege, ori când evenimentul se produce în perioada sărbătorilor legale, în week-end, şi sunt deschise doar unităţile sanitare mari, atunci nu prea ai cum să te încadrezi în acea jumătate de oră”, spune comisarul şef Cezar Asandei, şeful Poliţiei Rutiere Neamţ. “Noile reglementări sunt, astfel, mult mai apropiate de modul în care un poliţist, care trebuie să facă şi cercetare la faţa locului, ţinând cont şi de faptul că în cazul unui accident poate şoferul are nevoie mai întâi de îngrijiri medicale, se poate încadra astfel încât să ajungă cât mai rapid cu putinţă la spital, cu probele sau pentru prelevarea probelor biologice”.

Normativul Ministerului Sănătăţii mai prevede că data şi ora prezentării persoanei pentru recoltarea probelor biologice se înscriu de către personalul medical în registrul existent la unitatea de asistenţă medicală autorizată sau la instituţia medico-legală unde se efectuează recoltarea probelor biologice. Pentru a nu pierde din timpul preţios din cursul cercetării la faţa locului, Poliţia Rutieră Neamţ a încheiat mai multe protocoale cu medici de familie de pe Valea Muntelui, dar şi cu Direcţia de Sănătate Publică. “Am încheiat un protocol cu autoritatea sanitară pentru ca în perioada când medicii nu au program de activitate, adică între orele 15 şi 8, să putem colabora cu laboratorul din policlinica de la Bicaz, pentru situaţiile care apar în localităţile din zona Bicaz, fiind distanţa mare până la Piatra Neamţ”, mai spune şeful SPR Neamţ. “De asemenea, am încheiat protocoale cu medicii de familie din comunele Grinţieş, Borca şi Poiana Teiului pentru recoltarea probelor atunci când se impune”. Mai mult, Serviciul de Medicină Legală Neamţ are program permanent, şi în timpul week-end-ului, astfel că nu există nici un impediment pentru ca poliţiştii de la Rutieră să nu poată ajunge “în cel mai scurt timp”, aşa cum prevede legea, la cea mai apropiată unitate sanitară.

Un alt beneficiu adus de noile reglementări îl constituie mărirea perioadei de la 3 la 7 zile în care poliţistul rutier trebuie să ajungă la SML cu trusa standard de recoltare a probelor biologice. “Această prevedere are menirea de a-i da poliţistului suficient timp pentru activitatea de cercetare a unui eveniment rutier, mai ales în perioada imediat următoare constatării, şi elimină presiunea procedurilor contracronometru care există într-o astfel de situaţie. Astfel, atenţia poliţistului este îndreptată spre cercetare mai mult, decât spre îndeplinirea acestor formalităţi, care se fac după un anumit algoritm în continuare şi în condiţii strict stabilite de lege”, mai precizează comisarul şef Cezar Asandei. Situaţia este reglementată sub formă de excepţie, textul normativului subliniind că intervalul de 7 zile se aplică atunci când poliţistul rutier “nu are posibilitatea de a transporta imediat după preluare trusa standard la sediul instituţiei medico-legale”, urmând ca în acest răstimp probele să fie păstrate în condiţii corespunzătoare, la frigider.

Cristina IORDACHE