Protest anti-mafie pe nocturna de la stadion

* „Celebrul” Eugen Cobzaru din Săbăoani şi-a strigat nemulţumirile vreo 3 ore

* Modern şi comod, protestatarul a venit cu lozincile înregistrate şi a pus reportofonul la megafon

Eugen Cobzaru din Săbăoani a mai susţinut o demonstraţie, ieri, din lungul său protest contra justiţiei nemţene. În acceaşi manieră care l-a făcut cunoscut, cu zgomot şi public. Doar locul ales îi va aduce şi mai multă notorietate. Afaceristul din Săbăoani s-a urcat pe unul din stâlpii de nocturnă ai stadionului Municipal, din Piatra Neamţ.

A agăţat două pancarte şi a dat drumul la megafon, din care s-a auzit, vreo trei ore, acelaşi mesaj: „Domnii magistraţi Bâlha, Arsenie, Topliceanu, Aciobăniţei şi Ivănuşcă, încetaţi cu mafia şi corupţia”. A fost observat după aproape o oră de ofiţerul de presă al clubului Ceahlăul, care a sunat la 112: „Veniţi că s-a urcat unul pe stâlpul de nocturnă şi ameninţă că se aruncă”.

Stâlpul este înconjurat cu un gard înalt de sârmă, iar poarta de acces pentru intervenţii este tot timpul încuiată.

„A tăiat lacătul, aşa a ajuns la stâlp. Îşi pune viaţa în pericol, se poate electrocuta”, a explicat Gelu Crăcană, ofiţerul de presă al Ceahlăului.

Eugen Cobzaru nu a vrut să spună iniţial cine este. „Nu contează”, le-a răspuns el poliţiştilor şi ziariştilor, care au încercat să îl convingă să coboare.

„Mergeţi la doamnele procuror Arsenie şi Bâlha şi întrebaţi-le de dosarul 235, de ce au judecat diferit în această cauză. Câştig la Roman, câştig aici, din nou la Roman şi mi se întoarce dosarul. S-au supărat că am sesizat CSM-ul. Să vină doamna Aciobăniţei să-i explic ce au făcut Topliceanu, Aciobăniţei”, a continuat protestatarul.

În pauza dintre dialoguri, cât a vorbit la telefon, a lăsat megafonul să îi susţină protestul.

„Mi-au distrus familia, afacerea.  Directorul Finanţelor m-a amendat cu 80 de milioane pentru că nu am avut o hârtie, pe care am dus-o, dar am rămas cu amenda. Mi-au îmbolnăvit soţia şi copiii pentru că trimit somaţii că ne iau casa”, a reluat Eugen Cobzaru, insistând să vină preşedintele Tribunalului.

Cu şeful Poliţiei Piatra Neamţ a acceptgat să dialogheze de la distanţă. Când comisarul şef Cezar Filip i-a propus să urce la el, protestatarul a refuzat şi l-a cerut pe „domnul Tablan”, şeful Poliţiei judeţului.

Rămas doar cu două echipaje de poliţie şi unul de pompieri, Eugen Cobzaru s-a lăsat convins de şeful DPIR să coboare de pe stâlp. Comisarul şef Mihai Păduraru l-a aşteptat să dea ultimele interviuri, pentru a-i explica, apoi, ce riscă dacă nu renunţă la astfel de proteste. Eugen Cobzaru a fost dus apoi la Poliţia Piatra Neamţ, unde i s-a întocmit dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri.

* Duşmanul nr. 1 al primăriţei de Săbăoani

Valeria Dascălu, primăriţa de Săbăoani, căreia Eugen Cobzaru i-a declarat „război” pe viaţă, ştia motivul „ieşirii” de ieri: „Acum vreo doi ani în urmă, dl. Cobzaru, care este consilier local PP-DD, a fost prins de două ori la rând cu alcool de contrabandă la magazinul său din comună. Vama l-a amendat de fiecare dată cu 200 de milioane de lei vechi, el s-a judecat, a cerut revizuire şi pe 29 aprilie a pierdut definitiv. Eu trebuie să pun în aplicare hotărârea judecătorească şi normal că sunt vinovată de ceea ce i s-a întâmplat. Mi-a făcut plângeri penale cu zecile, face scandal şi nu este de acord cu nimic în nici o şedinţă de consiliu local, anul trecut a stat 5 zile cu o pancardă de gât în faţa Parchetului Roman, se judecă cu ITM-ul, cu alte instituţii, cu mine, cu o mulţime de cetăţeni din comună şi acuză judecătorii şi procurorii ori de câte ori nu-i dau dreptate. Pe mine m-a arătat cu degetul că i-am trimis Vama în control la magazin. Asta conta cum de a fost controlat, nu faptul că el este contrabandist cu state vechi şi nu respectă legea. Ca să impresioneze instanţa a spus că fata lui a murit din cauza mea. Şi fata, studentă în ultimul an săraca, a murit într-un accident de maşină pe la Constanţa. După părerea lui nimic din ce face primăria nu e bun, dar singurul proiect de hotărâre pe care l-a propus în calitatea lui de consilier, şi l-a propus în vreo 15 şedinţe la rând, a fost unul prin care a cerut să i se concesioneze 100 mp de teren în curtea şcolii. Voia să facă şi acolo un magazin”.

Eugen Cobzaru a fost scos de poliţişti dintr-o şedinţă de consiliu local acum vreo 4 ani, când a făcut un scandal de pomină în calitate de „simplu cetăţean” atunci nefiind consilier. A urmat un protest pe care şi l-a propus vreo 10-12 zile, anul trecut, în faţa Parchetului Roman, unde vedea numai corupţi şi „duşmani” personali. Tot anul trecut a reuşit să scindeze comuna în doua pe tema demolării unei grădiniţe vechi de 100 de ani. Unii dintre săteni erau de acord că ar costa mai mult reparaţiile decât construirea unui imobil nou, alţii nu – mulţumită argumentelor d-lui Cobzaru. Prin urmare, Primăria şi Biserica au amenajat un spaţiu pentru copii, iar grădiniţa veche a fost sigilată pentru că nu mai prezenta siguranţă. Vara aceasta urmează să fie organizat un referendum, în cadrul căruia cetăţenii din comună să decidă, democratic, cum e mai bine de făcut.

Mihaela DRĂGOI, Cristina MIRCEA