Prostituție extremă, cu exploatarea propriilor copii Familie de proxeneți din Roman, trimisă în judecată

14/12/2016

 

*DIICOT Neamț i-a pus sub acuzare pe alți trei traficanți din gruparea condusă de Vandana Ciriblan *

DIICOT Neamț a finalizat al doilea dosar privind gruparea de proxeneți din Roman condusă de Vandana Ciriblan, cea care a fost condamnată în octombrie 2014 la doi ani și jumătate de închisoare. În cauza de acum au fost trimiși în judecată Dumitru Călin, Florentina Călin și Valerica Mereuță, acuzați de trafic de minori și proxenetism. Dosarul este pe rolul Tribunalului Neamț din data de 12 decembrie 2016 și mai întâi instanța va decide dacă Florentina Călin și Valerica Mereuță rămân în continuare sub control judiciar. Dumitru Călin este deja în penitenciar, unde execută o pedeapsă de patru ani închisoare pentru furt calificat.

Procurorii DIICOT Neamț au stabilit că, la fel ca în cazul Vandanei Ciriblan, și inculpații din această cauză și-au folosit copiii lor și pe ai altor rude la prostituție. Anchetatorii arată în rechizitoriu că inculpații au uzat de faptul că minorii exploatați sexual locuiau în aceeași casă și îi obligau să întrețină raporturi sexuale cu diverși clienți, pe sume prestabilite ori negociate pe loc, iar banii ajungeau la adulți. Fetele, toate minore la data faptelor, erau duse în anumite locuri (gară, de pildă) unde trebuiau să ofere servicii sexuale clienților, în vreme ce adulții le așteptau ca să le ducă acasă ori la alți clienți. Dacă fetele schițau vreun gest de împotrivire, erau amenințate că sunt lăsate flămânde, sunt aruncate pe drumuri sau erau bătute. Gruparea a avut astfel de „preocupări“ în ultimii doi ani. Printre victime nu se află, însă, o altă fiică a inculpatului Dumitru Călin, întrucât ea are alte „preocupări“, fiind în prezent condamnată pentru tâlhărie la un an și jumătate internare într-un centru educativ, însă dosarul este în apel.

Același mod de a-și trata progeniturile ca și în cazul Vandanei Ciriblan (37 de ani), care și-a folosit fiul, minor. Dacă femeia a primit pedeapsă cu închisoarea, în schimb băiatul, minor la acea vreme, a primit pedeapsa de 3 ani internare într-un centru educativ, tot pentru proxenetism și trafic de minori. În cazul lor, DIICOT Neamț a demonstrat că mama și fiul s-au folosit de o fată de 13 ani care fugise de acasă și era într-o instituție de plasament din Bacău, acolo unde o găsise romașcana și o convinsese că va avea parte de o „viață mai bună“ dacă merge cu ea. În schimb, fata a fost obligată, inclusiv cu bătaia, să se prostitueze în beneficiul Vandanei Ciriblan, iar fiul acesteia avea grijă să-i găsească clienți. Fata a reușit să scape de calvar în ajunul de Crăciun al anului 2013, când a fugit și s-a salvat intrând în mașina de poliție care staționa în zona autogării din Roman. Ulterior, s-a dovedit că fata exploatată fusese infestată cu o boală venerică și o parte din foștii ei clienți au trebuit să primească tratamentul medical.

Cristina IORDACHE