Proiectul TMS-Your first EURES job, la final de implementare

Loc de munca

*Tinerii în căutarea unui loc de muncă și întreprinderile interesate să recruteze personal din afara țării au beneficiat de sprijinul serviciilor publice de ocupare a forței de muncă *S-au oferit servicii de informare, recrutare, corelare a cererii și ofertei, plasare și finanțare

Au trecut deja 2 ani de la punerea în aplicare a unui important proiect, respectiv TMS-Your first EURES job –VP/2014/013/0068 UE – Schema de Mobilitate pentru tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani, acțiune care și-a încheiat implementarea, derulată în perioada 2015-2017. Conform comunicatului de presă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost co-aplicant alături de serviciile publice de ocupare din Danemarca, Finlanda, Slovenia, Irlanda, Portugalia și Insulele Azore, iar Serviciul Public de Ocupare al Suediei/EURES Suedia, a avut calitatea de administrator și principal aplicant al proiectului. Proiectul a oferit o nouă modalitate de a le asigura tinerilor și angajatorilor servicii personalizate în materie de mobilitate a forței de muncă în UE AELS/SEE (Islanda și Norvegia). Tinerii în căutarea unui loc de muncă și întreprinderile interesate să recruteze personal din afara țării au beneficiat de sprijinul serviciilor publice de ocupare a forței de muncă, sub formă de servicii de informare, recrutare, corelare a cererii și ofertei, plasare și finanțare. Astfel, sprijinul financiar de care au beneficiat tinerii din grupul țintă a fost reprezentat de indemnizațiile care au acoperit costurile de deplasare, suportate cu ocazia călătoriei pentru interviul de angajare și cheltuieli legate de relocare înainte de plata primului salariu. Un alt sprijin financiar a constat in decontarea parțială a costurilor legate de cursurile de limbi străine sau recunoașterea calificărilor. În perioada celor doi ani de implementare, la nivelul ANOFM și a structurilor teritoriale s-au desfășurat o serie de activități de promovare, informare, specifice proiectului, respectiv elaborarea și transmiterea către reprezentanții mass-media de comunicate de presă cu privire la obiectivele proiectului, modalitățile de aplicare pentru subvenții a grupului țintă, date de contact, formulare, povești de succes etc. S-au organizat seminarii de informare dedicate studenților, iar în 2015 au fost 6 seminarii, la care au participat 376 de persoane interesate. În următorul an s-au desfășurat 13 seminarii, unde au venit 639 persoane. Au mai fost 4 acțiuni organizate de EUROPE Direct, la universități private și la Casa Studenților din București, cu participarea a 221 persoane, precum și activități de informare și distribuire de pliante, ghiduri despre facilitățile financiare acordate în cadrul proiectului, la bursele generale a locurilor de muncă organizate la nivel național, anual, de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Tot în 2016, s-au mai făcut 16 seminarii de informare dedicate liceenilor, unde au fost înregistrați 1.437 de participanți. Acest program specific de mobilitate din cadrul EaSi, prin care ANOFM/ EURES a concretizat 41 de aplicații din numărul mare de solicitări, confirmă necesitatea promovării, în continuare, a unor modele inovatoare pentru punerea în aplicare a mobilității profesionale și abordarea nevoilor specifice ale unor grupuri țintă, sectoare economice, ocupații sau țări.

V. ANDRIEȘ