Proiectul Educațional Național „Muguri de viață în Lumina Învierii”, ediția a V-a

proiect nationalȘcoala Gimnazială „Ioan Grigore Teodorescu“ Ruseni-Borlești, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Casa Corpului Didactic Neamț, Parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil“ Ruseni I, Primăria Borlești și Căminul pentru Persoane Vârstince Roznov organizează, în perioada 28 martie – 15 mai, cea de-a V-a ediție a Proiectului Educațional Național „Muguri de viață în Lumina Învierii“.

Proiectul se adresează preșcolarilor, elevilor din clasa pregătitoare și clasele I-VIII și cadrelor didactice din țară, cărora le sunt dedicate patru secțiuni.

Prima secțiune, destinată cadrelor didactice, o reprezintă Simpozionul Național „Muguri de viață în Lumina Învierii“, având ca temă de dezbatere „Tradiții și obiceiuri de Paști“. Cea de-a doua secțiune, organizată pe aceeași temă, găzduiește Concursul Național Cultural – Artistic „Muguri de viață în Lumina Învierii“, în cadrul căruia elevii își vor evidenția talentul literar și artistic, compunând opere literare sau creații plastice (desene, picturi, colaje, felicitări sau ornamente) dedicate evenimentelor pascale.

A treia secțiune va găzdui ateliere de creație, iar ultima secțiune a manifestării va fi reprezentată de o campanie umanitară cu tema „Din suflet pentru suflet“, desfășurată la Centrul pentru Persoane Vârstnice din Roznov.

„Proiectul «Muguri de viață în Lumina Învierii» reprezintă o ofertă educațională importantă și necesară copiilor, care trebuie să cunoască obiceiurile și tradițiile specifice perioadei pascale, să înțeleagă semnificația simbolurilor religioase ale acestei sărbători, pentru a deveni bunii creștini de mâine. În cadrul proiectului ne propunem să colaborăm cu cadre didactice, preșcolari și școlari din grădinițele și școlile din țară, să facem schimb de informații privind cunoașterea și respectarea tradițiilor și obiceiurilor pascale. Implicațiile educației în formarea personalității copilului confirmă că vârsta preșcolară și vârsta școlară sunt cele mai apte pentru formarea deprinderilor și obișnuințelor ce presupun bunătate, dragoste și respect pentru cel de lângă tine. Spiritul de echipă, colaborarea, intercunoașterea, lărgirea orizontului cultural și religios vor fi stimulate prin activitățile propuse în cadrul activităților“, se arată în argumentul proiectului.

Între obiectivele organizatorilor se numără dezvoltarea interesului elevilor și preșcolarilor pentru valorificarea și perpetuarea obiceiurilor tradiționale românești legate de sărbătoarea Învierii Domnului, înțelegerea semnificației religioase a sărbătorii Paștelui, promovarea valorilor moral – creștine în rândul copiilor, cultivarea sensibilității artistice a copiilor preșcolari și școlari și cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor de Paști din diferite colțuri ale țării.

Irina NASTASIU