Programul „Rabla“ începe peste câteva zile

* Ghidul de finanțare a fost aprobat și publicat pe 24 aprilie 2017 în Monitorul Oficial * Persoanele fizice care doresc prima de casare nu trebuie să aibă datorii la bugetul local

Vin vești bune pentru nemțenii care doresc scape de mașina veche și să primească o primă de casare pentru achiziționarea uneia noi. Regulile din acest an pentru desfășurarea programului „Rabla“, stabilite de către Ministerul Mediului, au fost publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Astfel, nemțenii care vor renunța la mașinile vechi de cel puțin opt ani se vor putea înscrie pentru obținerea primei peste câteva zile.

Ordinul MM nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019 se aplică de la momentul apariției, rămânând doar ca președintele Administrației Fondului pentru Mediu să stabilească perioada sesiunii de înscriere în vederea acceptării solicitanților.

Atenție: nu intră sub incidența prevederilor Ghidului, pentru anul 2017, autovehiculul uzat a cărui primă înmatriculare în România a avut loc ulterior datei de 31 decembrie 2009, cu excepția celui aflat în proprietatea unei unități administrativ-teritoriale sau a unei instituții publice.

Prima de casare

Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei. Prima de casare se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcționare mixt, astfel: în anul 2017 se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsive generează maximum 130 g CO2/km, urmând ca, în anul 2018, să se acorde pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km.

Ecobonus

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus, în anumite condiții: la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei. La achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se

acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei.

Lista colectorilor se publică pe pagina de internet a Autorității odată cu publicarea listei producătorilor validați care au încheiat contracte cu Autoritatea și se republică ori de câte ori este actualizată de către ANPM.

Pentru înscrieri va fi nevoie, totuși, ca Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) să stabilească o perioadă anume, începutul acesteia fiind estimat momentan pentru mijlocul lunii mai 2017.

Condiții de acordare a primei de casare

Prima de casare se acordă numai pentru mașinile vechi de cel puțin opt ani (adică cele înmatriculate prima oară în România înainte de 1 ianuarie 2010). Iar fiecare cetățean poate să cumpere mai multe mașini noi prin programul „Rabla“, însă numai dacă predă, pentru casare, un număr echivalent de automobile vechi. Totodată, există și posibilitatea de a ceda prima de casare unei alte persoane.

Persoanele fizice care doresc să-și schimbe mașina prin intermediul programului „Rabla“ trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România și să nu aibă datorii la autoritățile locale, se arată în ordinul ministerului. Concret, cetățenii trebuie să aibă achitate taxele, impozitele și amenzile către autoritățile locale.

Cetățenii trebuie să se înscrie la un producător validat în program, pentru achiziționarea unei mașini noi, și să obțină nota de înscriere. Apoi, aceștia trebuie să predea mașina uzată unui colector autorizat (și să obțină certificatul de distrugere), s-o radieze din circulație (și să obțină certificatul de radiere), să prezinte producătorului actele de distrugere și radiere și în final să cumpere automobilul nou.

În programul „Rabla“ se pot înscrie, de asemenea, firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, organizațiile neguvernamentale, primăriile, școlile, instituțiile publice, bisericile, societățile de avocatură și unitățile medicale. Sesiunile de înscriere în programul „Rabla“, aferente anului 2017, vor fi stabilite și anunțate în curând de către AFM.

Pentru a beneficia de prima de casare, o persoană fizică trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România; să nu aibă datorii la bugetul local; să fie înscris la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou, obținând notă de înscriere; să aibă predat autovehiculul uzat unui colector autorizat și să fi obținut certificatul de distrugere; să aibă radiat din evidența circulației autovehiculul uzat și să dețină certificatul de radiere; să fi prezentat producătorului validat dovada distrugerii și a radierii din evidența circulației a autovehiculului uzat, să aibă achiziționat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat notă de înscriere.

Geanina NICORESCU