Programe internaționale de tip „learning by doing“ pentru elevii de gimnaziu și liceu

În urmă cu două zile, Junior Achievement (JA) România a lansat înscrierile pentru anul școlar 2017-2018 la programele internaționale de educație pentru viață și carieră, prin Curriculum la Decizia Școlii (CDS) sau Curriculum în Dezvoltare Locală (CDL), în toate instituțiile de învățământ preuniversitar, pentru clasele 0-XII. Elevii din județul Neamț și din întreaga țară, cu vârste cuprinse între 6-19 ani pot urma gratuit 17 programe internaționale de tip „learning by doing“ testate și implementate în 39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea. Adaptate pentru fiecare nivel de studiu, cele 17 programe JA îi ajută pe elevii din clasele 0-XII să-și dezvolte abilitățile de viață, folosind metodologia „learning by doing“ ce cuprinde scenarii, jocuri de rol, dezbateri, studii de caz, lucru în echipă și chiar proiecte de afaceri. Elevii și profesorii, prin programele Junior Achievement (JA), participă la proiecte naționale și internaționale unde întâlnesc antreprenori și profesioniști voluntari din comunitatea de afaceri.

În perioada 2 februarie – 1 martie, profesorii din toată țara pot opta pentru implementarea gratuită a programelor JA în anul școlar 2017-2018. Informații despre procesul de înscriere sunt disponibile pe www.jaromania.org/profesori.

Elevii înscriși la programele de antreprenoriat beneficiază gratuit de webinarii și mentorat de la profesioniști din sectorul de business și au acces la burse și competiții la nivel național și european. Compania JUNIOR, programul central de antreprenoriat al Junior Achievement, ce se desfășoară în peste 100 de țări ale lumii, a fost declarat „best practice“ de către Comisia Europeană.

Profesorii și elevii beneficiază gratuit, prin participarea la fiecare program JA implementat la clasă sub forma CDS/CDL training și consultanță pentru implementarea activităților la clasă; programă și set gratuit de materiale tipărite: ghidul profesorului, manualul elevului, materiale auxiliare (fișe, postere, suport online etc.); instrumente de evaluare: pre-test și post-test; activități individuale și în echipă; certificare pentru profesor și elevi; participare la competiții și proiecte naționale și internaționale. Programele JA sunt implementate în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în baza Protocolului nr. 10184/14.05.2003, în peste 1.400 de școli publice din întreaga țară, putând fi implementate sub formele Curriculum la Decizia Școlii (CDS)/Curriculum în Dezvoltare Locală (CDL).

Geanina NICORESCU