Profesorii de religie din Neamţ, la mâna părinţilor

Cei peste 100 de profesori titulari care predau ore de religie în judeţul Neamţ au motive serioase de îngrijorare. Decizia Curţii Constituţionale privitoare la statutul orelor de religie, publicată zilele trecute în Monitorul Oficial, prevede faptul că părinţii trebuie să solicite în scris participarea copiilor lor la orele de religie:

„Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi, s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia”, precizează oficiali din cadrul Curţii Constituţionale.

Oferta educaţională pentru materia religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă, susţine Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a stabilit că obligaţia de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie este neconstituţională.

„Curtea constată că modul în care legiuitorul a reglementat prin art. 9 alin. 2 din teza întâi din Legea 84/1995 şi art. 18 alin. 2 teza întâi din Legea 1/2011 oferta educaţională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. 1 din Constituţie individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii, a conştiinţei şi a credinţei religioase, situaţie ce conferă consistenţă liberei dezvoltări a personalităţii umane ca valoare supremă garantată de Legea fundamentală”, motivează judecătorii CC.

Într-un comunicat de presă remis luni, Patriarhia Română subliniază că, deşi decizia 669/2014 a fost percepută în societate ca o lovitură dată orei de religie, totuşi, prin motivarea Deciziei privitoare la statutul orei de Religie, Curtea Constituțională a României (CCR) recunoaște importanța acestei materii de studiu și implicit încurajează participarea elevilor la aceste ore.

Ora de religie ridică probleme de organizare

Prezent la Piatra-Neamţ zilele trecute, ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Câmpeanu a subliniat faptul că situaţia orelor de religie ridică probleme de organizare:

„Conform motivării Curţii Constituţionale, orele de religie sunt obligatorii pentru şcoli şi minister şi opţionale pentru elevi. Părinţii care vor ca ai lor copii să frecventeze cursurile de religie începând cu anul şcolar viitor vor avea de depus o solicitare scrisă. Până atunci, rămâne să vedem în ce măsură rezolvăm problema vacantării posturilor didactice, pentru că nu e un lucru simplu. Ora de religie a devenit acum o problemă de organizare”.

În ceea priveşte un eventual conflict care ar putea să apară între Ministerul Educaţiei şi Biserica Ortodoxă Română, ministrul Câmpeanu a precizat:

„Nu vreau să fac presupuneri despre ce ar putea face Biserica Ortodoxă Română în viitor, dacă va avea vreo reacţie. La ora actuală avem o decizie a Curţii Constituţionale, iar datoria Ministerului este de a asigura cadrul legal de implementare a deciziilor. Dacă apar ipoteze noi, în funcţie de conţinutul acestora, vom vedea ce măsuri se impun “.

Reamintim cititorilor că, în data de 12 noiembrie 2014, Curtea Constituţională a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Irina NASTASIU