Produsele tradţionale tot mai puţine pe piaţă!

tina-produse traditionale

*Condiţii foarte dure pentru procesatori şi comericianţi

Din toamnă, se vor impune condiţii foarte dure  operatorilor care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti. Noile reglementări din acest domeniu deja au fost publicate în Monitorul oficial, aşa că ele au devenit obligatorii pentru procesatorii şi comecianţii produselor alimentare tradiţionale.

Cu un răgaz de câteva luni, timp în care rămân valabile astestatele vechi privind produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, care au fost emise înaintea noului act normativ. După asta se va face reevalarea tuturor atestatelor, adică din luna septembrie 2014. Produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti se marcheză cu logo-ul reţetă consacrată, care este proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituţia care  asigură gestiunarea lor. Drepturile cu privire la logo-ul reţetă consacrată nu pot fi transmise decât de către titular. Logo-ul reţetă consacrată nu poate face obiectul unei cesiuni sau al unui gaj ori al unei alte garanţii reale şi nici al unei executări silite. Pentru eliberarea atestatului, operatoru alimentar titular nu lăteşte nici o taxă. De altfel, nici înate nu se plătea.

 

*Producţie limitată, reţeta buncii anulată…

Primă restricţie vizează capacitatea de producţie a fabricanţilor de produse tradiţionale care  este limitată, fiind  „cantonată”” între nişte cifre clar stabiliie şi care nu pot fi depăşite. Excepţie de la această restricţionare fac doar fabricile de pâine. Activitatea de verificare şi control cuprinde toată linia de fabricaţie a produsului tradiţional, inclusiv pe partea de comercializare. Până acum, după obţinerea atestatului pentru fabricarea produsului tradiţonal, nimeni n-avea grija operatorului respectiv. Neregulile constate aduc  sancţiuni, de la avertisment până la retragerea atestatului şi a log-ului reţetă.

Partea cea mai dură a noilor reglementări privind produsele tradiţionale se referă la  istoricul reţetei după care ele au fost realizate! Practic, reţeta trebuie să fie un înscris autentificat într-un fel sau altul. Nu se admite  orice reţetă, cât de veche o fi ea! Contează foarte mult reţeta care stă la baza unui produs tradiţional. La întâlirea de la Bacău li s-au sugerat  şi câteva variante. Reţeţa să se regăsească în monografia  localităţii respective. Dacă nu, cel care vrea să iasă pe piaţă cu produsele tradiţionale să obţină aviiz favorabil de la asociaţiile locale de profil. Dar nu prea sunt constituite astfel de asociţii. În Ardeal sunt câteva, în Moldova nu! În astfel de condiţii, produsele tradiţionale moldoveneşti riscă să dispară de pe piaţă.

 

*Atestate, 58 produse tradiţionale nemţene

În judeţul Neamţ sunt atestate 58 de produse alimentare tradiţionale. Este vorba de 35 produse din carne, 11 produse din lapte, în sectorul de panificaţie-3 şi pentru conserve de fructe – 9 produse atestate.  Numărul  operatorilor nemţeni din sectorul alimentar care obţin produse după reţete consacrate româneşti a ajuns  la 10 , din care la produsele din  carne sunt 2 procesatori, lapte-5, panificaţie -1, conserve fructe -2. Vom vedea câte dintre ele vor mai rămâne după luna septembrie, până când vor fi reatestate toate produsele tradiţionale realizate după reţete consacrate româneşti. La cât dedure sunt condiţiile impuse de noile reglementări, nu ştiu câte produse tradiţionale nemţene vor mai rămâne pe piaţă. Şi  câte vor rămâne  la următoarea reatestare! Pentru că lista reţelor produselor tradiţionale se actualizată la 6 luni.

Tina CONDREA