„Primele scufundări le-am făcut în mare, când eram copil”

baltag1

Cosmin Baltag, şeful scafandrilor de la ISU Neamţ:

„Apa este pentru mine o pasiune, de mic copil mi-a plăcut apa, nici nu ţin minte câţi ani aveam când am învăţat să înot”, spune Cosmin Baltag, şeful echipei de scafandri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. De astăzi, locotenentul şi cei patru colegi se află într-o sesiune de pregătire de două săptămâni la centrul din Constanţa. Este a doua sesiune de instruire de când cei cinci pompieri nemţeni au obţinut brevetul de scafandri după ce au trecut printr-un program de două luni de pregătire intensă.

Ofiţerul Cosmin Baltag a ajuns să-şi vadă visul cu ochii printr-un fericit concurs de împrejurări. Anul trecut, Consiliul Local şi Primăria Piatra Neamţ s-au oferit să finanţeze pregătirea a cinci scafandri pentru ISU Neamţ, având în vedere specificul zonei noastre. Conducerea inspectoratului a trimis cinci pompieri, însă printre ei nu era şi locotenentul Cosmin Baltag. „Unul dintre cei cinci aleşi a picat examenul medical. Este un examen foarte dur, care se susţine la Centrul de Medicină Navală Constanţa, singurul din ţară. Investigaţiile sunt complexe şi foarte exigente, vă daţi seama că trebuie să ai un organism perfect sănătos, fiecare organ în parte este investigat. În plus, se testează şi rezistenţa la presiune, se face testul în barocameră, mai este testul de reechilibrare prin care se investighează urechea internă, testul de efort. În momentul când colegul meu a fost respins la examenul medical, mi s-a oferit ocazia de a mă înscrie, întrucât finanţarea era pentru cinci persoane. Am acceptat, pentru că am considerat că este o oportunitate să fac ceea ce-mi place. Aşa am făcut pregătirea, timp de două luni, iar la finalul lunii octombrie am obţinut brevetul. Acum am a doua specializare, cea de scafandru, pe lângă cea de pompier ofiţer în centrul operaţional.”

Dacă nu ar fi pasiunea pentru înot, pentru apă, probabil că tânărul ar fi rămas doar pompier. S-a născut la Râşca, lângă Fălticeni – Suceava. Moldova trece prin localitatea natală, însă părinţii l-au dus de mic la mare, acolo unde au rude. Aşa a descoperit apa.

„Nu ţin minte când am învăţat să înot, de parcă aş şti dintotdeauna. Asta şi datorită faptului că mergeam în fiecare an la mare, cu părinţii care au rude acolo, şi mi-a plăcut mult să înot, să mă scufund cât puteam eu, eram copil pe-atunci. Pe urmă, când am mai crescut, ori de câte ori mergeam la mare făceam scufundări de plăcere. Apoi s-a ivit ocazia să fac cursul de scafandri şi nici n-am stat să mă gândesc, am acceptat imediat. Este o muncă dificilă, nu poate oricine să o facă, este nevoie de multă pasiune şi trebuie să-ţi placă foarte mult, altfel nu te poţi menţine. E nevoie de un anumit stil de viaţă, pentru că trebuie în orice moment să fii pregătit, mereu trebuie să fii în formă. Anual suntem testaţi şi evaluaţi medical, tocmai de aceea sunt unii colegi care îşi pierd brevetul temporar, se pot pregăti apoi şi revin la comisie pentru o nouă evaluare prin care primesc din nou drept de practică. De aceea nici numărul scafandrilor care există la nivelul inspectoratelor din ţară nu este acelaşi. Eram 100, împărţiţi în aproximativ jumătate din unităţi, iar acum, înainte de perioada de pregătire de la Constanţa suntem 92, unii pierzând de tot brevetul între timp”.

Cosmin Baltag împlineşte în curând 30 de ani şi este la ISU Neamţ din 2007, angajat din afara sistemului, adică fără şcoală militară. Asta nu l-a împiedicat să dovedească în numai câţiva ani că are un caracter suficient de puternic şi o determinare ieşite din comun, presărate cu un pic din nebunia aceea frumoasă care te defineşte ca profesionist. Prima misiune, în Neamţ, a fost acum, recent. Este vorba de căutarea lui Claudiu Buga, tânărul de 16 ani care a murit pe 20 august, după ce a intrat în apa Bistriţei, la Agârcia, în zona canalului de fugă al hidrocentralei de la Vaduri. Căutările cu scafandri, dispuse de conducerea ISU Neamţ, s-au încheiat la finele săptămânii trecute fără rezultat. Apa plină de vegetaţie, temperatura scăzută, de 6-7 grade, adâncimea canalului, nu în cele din urmă curenţii extrem de puternici şi aria foarte mare de căutare, ploile căzute săptămâna trecută, toate au făcut ca scafandrii să nu poată găsi trupul. Căutările continuă cu echipa de pompieri cu barca, însă cel mai probabil corpul fie va fi găsit la grătarele de la barajul Bâtca Doamnei, dacă nu-l va scoate apa la suprafaţă.

Cristina IORDACHE