În primele 3 luni din acest an, 264 de nemțeni s-au înscris la 7 cursuri de formare profesională

*Cele mai solicitate școlarizări au fost în meserii ca bucătar, agent de securitate, contabil, lucrător în comerț sau operator introducere, validare și prelucrare date
*În această lună, cu cele 150 de persoane înregistrate la programele de reconversie, la nivel național, județul Neamț se află pe locul 3
Nemulțumiți de profesia lor, tot mai mulți nemțeni vor să-și schimbe meseria, cu una care să le aducă venturi mai consistente, respectiv un trai mai bun.
În Neamț, în ultimii ani, cele mai solicitate cursuri au fost în ocupații de bucătar, agent de securitate, contabil, operator introducere, validare și prelucrare date, lucrător în comerț sau frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist. În total, în primele 3 luni din acest an, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț (prin Centrul de Formare Profesională) a organizat 7 cursuri, la care s-au înscris 264 de persoane, care la terminarea orelor de pregătire vor primi diplome, recunoscute de Ministerul Educației Naționale.
În luna februarie 2018, pentru pietreni, AJOFM Neamț a început aceste cursuri:bucătar, operator introducere validare și prelucrare date, inspector în domeniul sănătății și securității în muncă, mecanic auto și agent de securitate. La Roman, șomerii s-au înscris în următoarele ocupații: operator introducere validare și prelucrare date, contabil, lucrător în comerț, comunicare în limba engleză, lucrător în structuri pentru construcții și agent de securitate. La Agenția de Șomaj Târgu Neamț și-au depus dosarul șomerii care doresc să se califice în meseria de bucătar, ocupație care este foarte cerută pe piața muncii din județ și cea externă.
“Persoanele care nu au un loc de muncă se pot înscrie în evidența Agenției de Șomaj Neamț pentru a putea beneficia de gratuitatea cursurilor și la decontarea transportului. În cazul în care rămân locuri libere, pot participa și nemțenii care au un loc de muncă dar doresc o calificare în domeniu. Însă aceștia trebuie să achite cheltuielile formării profesionale”, ne-a declarat Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț.
În această lună, la Piatra Neamț sunt 3 programe de reconversie profesională, respectiv operator introducere validare și prelucrare date, mecanic auto și agent de securitate. La Roman sunt cursuri de contabil, lucrător în comerț, lucrător în structuri pentru construcții și comunicare în limba engleză, iar în Targu Neamt se va desfășura o școlarizare de contabil. În total, la aceste programe s-au înscris 150 de persoane.
*La nivel național, în luna ianuarie a acestui an, aproape 900 de persoane au început cursuri de reconversie profesională
În prima lună a anului 2018, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a cuprins în programele de formare profesională organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulţilor și centrelor proprii din cadrul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, 878 de persoane. Din acestea, 345 au fost șomeri, 74 cursanți care nu sunt șomeri, și 459 care beneficiază de formare la locul de muncă, prin programe de ucenicie. Toate cele 19 cursuri de formare profesională gratuite, începute în perioada de referinţă, au ca sursă de finanțare bugetul asigurărilor pentru şomaj. Cel mai ridicat interes pentru astfel de programe de formare s-a înregistrat în rândul șomerilor cu vârsta peste 45 de ani (42,03%), urmați de cei din grupa de vârstă 35–45 de ani (28,70%), de cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani (18,55%) și de tinerii sub 25 de ani (10,72%). În funcţie de nivelul de studii, cei mai mulţi cursanţi, 57,68%, au studii medii, 34,49% studii primare şi 7,83% studii superioare. Ocupaţiile în care au fost formaţi cei mai mulţi şomeri au fost: instalator instalaţii tehnico+sanitare şi de gaze – 61; lucrător în creşterea animalelor – 49; operator introducere, validare şi prelucrare date – 42; agent de securitate – 27; competenţe în limba engleză – 23; frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist – 23; lucrător în cultura plantelor – 22; lucrător în comerţ – 17; dulgher, tâmplar,parchetar – 16; electrician în instalaţii energetice – 14; coafor –12; inspector (referent) resurse umane – 11; faianțar – 10; bucătar – 10; cofetar – patiser – 8. Rezultatele monitorizării persoanelor care s-au angajat într-o perioadă de cel mult 12 luni de la absolvirea cursului arată că 901 de participanţi îşi găsiseră un loc de muncă în cursul lunii ianuarie 2018.
V. ANDRIEȘ