Primăria Români are iaz, dar n-are peşte

* Ca „foloase”: mai multe belele, decît lovele…

Aplicarea legilor funciare a scos la „suprafaţă” situaţii care de care mai năstruşnice: terenuri cu mai multe rânduri de proprietari, titulari pentru pământuri ce nu le-au aparţinut nicodată, retrocedări de terenuri cu tot cu casele de pe ele, case vechi de când lumea.

Ceea ce s-a întâmplat în comuna Români se „rupe” din acest „peisaj funciar”, face o notă aparte. Aici, un iaz trece din proprietatea Societăţii „Piscicola” Neamţ,  în cea a comunei. Este vorba chiar de  iazul ce „trona” în  faţa primăriei şi intrat în „dotarea” sa.  De fapt, primăria a primit doar o anumită suprafaţă de luciu de apă, diguri, alte lucrări piscicole, ce figura în acte. De peşte, nici vorbă!

O vreme, iazul piscicol semăna mai mult cu o baltă. E drept, una ceva mai mare, mai cu „ştaif”, având făcute şi „firave” amenajări piscicole. O baltă în care se bălăceau în voie cârduri de raţe şi gâşte. Mai interesant a fost atunci când aici s-au aciuat şi câteva lebede.

Dar un iaz piscicol implică şi multe cheltuieli. Chiar şi dacă n-are peşte. E vorba de lucrări de decolmatare şi de curăţire a luciului de apă. Ca să nu mai vorbim de pericolul iscat la ploi mai mari, cu potenţial ridicat de inundaţii. Imediat s-a găsit şi soluţia: concesionarea iazului piscicol. Zis şi făcut. Dar s-a dovedit că „afacerea” a adus mai multe belele, decât lovele…

De la primarul Manole Ciobanu, am dorit să aflăm dacă „are balta peşte”. Adică dacă aduce bani la bugetul local. De la acea concesionare, banii sunt doar pe hârtie. Asta pentru că firma concesionară a intrat în faliment, a tras după sine şi Primăria Români prin instanţa de judecată, întru recuperarea banilor de redevenţă. Debite care stau şi acum în atenţia lichidatorului financiar. Este vorba de peste 500 milioane lei vechi. Normal, a fost reziliat şi contractul de concesionare către firma din Bacău, care a”intrat bine la apă”.

S-a făcut un alt contract de concesionare, cu o firmă din Roman de astă dată, redevenţa fiind de 6000 de euro pe an.  Concesionarul de acum are gânduri mari şi vrea să facă din iazul piscicol, un veritabil loc de agrement. Aşa să fie!