Prezențe nemțene la primul congres internațional dedicat sării

Congres sare*Complexul Muzeal Județean Neamț a fost reprezentat de dr. Gheorghe Dumitroaia, dr. Vasile Diaconu, dr. Constantin Preoteasa, dr. Ciprian-Dorin Nicola și muzeograful Roxana Diaconu.

Cinci specialiști ai Complexului Muzeal Județean Neamț au participat, în perioada 20-24 august, la primul Congres Internațional de Antropologie a Sării desfășurat la Universitatea „Al. I Cuza“ din Iași.

Dr. Gheorghe Dumitroaia, dr. Vasile Diaconu, dr. Constantin Preoteasa, dr. Ciprian-Dorin Nicola și muzeograful Roxana Diaconu au susținut prezentări, temele de cercetare propuse de specialiștii nemțeni având la bază patrimoniul arheologic și etnografic din județul Neamț și din zona Subcarpatică a Moldovei.

Manifestarea a reunit specialiști din 19 țări, congresul constituindu-se într-un important eveniment științific menit să confirme valențele deosebite ale sării, deoarece, dincolo de valoarea sa alimentară, acest mineral constituie un adevărat obiect de studiu pentru diverse ramuri de cercetare.

Evenimentul a fost organizat de un grup de cadre universitare care desfășoară de mai mult timp proiecte legate de exploatarea sării în decursul istoriei. Lucrările congresului au fost structurate pe mai multe domenii, în funcție de temele propuse de participanți. S-a discutat despre antropologia și arheologia sării, despre exploatarea și importanța sării în antichitate și evul mediu, despre haloterapie, patrimoniul material legat de exploatarea sării, dar și despre sursele literare și lingvistice care au legătură cu acest mineral atât de răspândit.

Cel mai vechi izvor de apă sărată exploatat din întreaga Europă

„Pe lângă activitatea din domeniul arheologiei și istoriei, unii cercetători de la Complexul Muzeal Județean Neamț au și preocupări legate de exploatarea preistorică a sării. În plus, Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț desfășoară de mai bine de trei decenii cercetări arheologice legate de utilizarea surselor de sare, la situri importante precum cele de la Lunca, Cucuieți, Țolici, Gârcina. Importanța acestor situri a atras atenția specialiștilor străini, iar unii dintre aceștia chiar au participat la investigarea unor astfel de obiective arheologice din județul Neamț“, ne-a spus dr. Vasile Diaconu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

Merită amintit faptul că județul Neamț este foarte bogat în izvoare de apă sărată, multe dintre ele fiind exploatate încă din cele mai vechi timpuri. Nu în ultimul rând, unul dintre acestea, cel de la Lunca (comuna Vânători-Neamț), conform datelor cunoscute până acum, este cel mai vechi izvor de apă sărată exploatat din întreaga Europă.

Irina NASTASIU