Preşedintele CAR Pensionari Roman blocat la „matinelă”

calarasanuCARP

* Dumitru Călărăşanu ar vrea să schimbe statutul şi să racoleze noi membri, dar încă nu este recunoscut legal

Noua conducere a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.) din Roman are planuri mari, revoluţionare am putea zice, dar pentru că justiţia nu s-a pronunţat încă în procesele declanşate după alegerile zgomotoase din 11 iulie, încă nu există cadrul legal pentru a se porni la drum.

„Aştept să fiu numit în mod oficial şi legal în funcţia câştigată în urma alegerilor şi suntem la faza autentificării actelor la notariat şi la judecătorie” ne-a declarat Dumitru Călărăşanu, noul preşedinte al C.A.R.P. care a completat „deocamdată nu pot face nimic pentru că trebuie să fiu recunoscut legal” şi nu s-a trecut decât de faza întocmirii documentelor la notariat. Într-o discuţie purtată săptămâna trecută cu noul preşedinte, în prezenţa câtorva membri din Consiliul Director am aflat câteva din planurile de schimbare în organizarea acestei instituţii cu aproape 25.000 de membri. Una din dorinţele noilor aleşi este aceea de a găsi o soluţie viabilă şi legală pentru înfiinţarea de filiale în comunele învecinate. O asemenea iniţiativă ar duce în mod sigur la mărirea numărului de membri şi, implicit, ar creşte bugetul instituţiei, iar un prim obiectiv ar fi acela al „câştigării” comunei Săbăoani care, deşi are o populaţie numeroasă, nu figurează în prezent decât cu 302 membri în C.A.R.P. Roman. În schimb, foarte mulţi locuitori ai comunei s-au înscris în alte instituţii similare din localităţi mai îndepărtate cum ar fi Mărăşeşti. Faptul că această instituţie care nu urmăreşte obţinerea de profit în urma activităţilor prestate oferă pensionarilor împrumuturi la cea mai mică dobândă şi ajutoare de înmormântare ar putea atrage pe viitor mai mulţi membri şi din comunele învecinate Romanului.

Pe lângă acest plan de atragere de membri, în special prin deschiderea de noi filiale, un alt punct important pe lista de priorităţi a echipei Călărăşanu este modificarea statutului. În sensul ca banii depuşi de pensionari să fie aducători de dobândă pentru că, până în prezent, pentru sumele depuse nu s-a acordat dobândă. O propunere foarte interesantă şi dorită de toţi membrii CARP dar foarte puţin probabilă să devină realitate deoarece plata dobânzii la banii depuşi implică noi cheltuieli şi modificarea din temelii a modului de operare a tuturor instituţiilor de acest tip din ţară. Un alt plan revoluţionar al noii conduceri este acela de a oferi şi doamnelor pensionare un spaţiu destinat socializării, separat de spaţiile utilizate de bărbaţi. Această ultimă iniţiativă are cele mai multe şanse de a deveni realitate într-un timp foarte scurt, deoarece nu implică modificarea statului sau recunoaşterea legalităţii noii conduceri. Până la transformarea în iniţiative scrise şi apoi în proiecte viabile a acestor planuri de viitor, conducerea nouă a CARP Roman are de trecut un singur mare hop: acela al recunoaşterii sale din punct de vedere legal.

Dan VASILIU