Pontat la Primărie, trimitea consilierei SMS-uri din Germania

primar dochia

În atenția Curții de Conturi
*Expeditorul e același primar de Dochia, Iulian Ciubotaru iar destinatarul majoritatea mesajelor era aceeași consilieră personală, Crina Cioineag

*Numărul de telefon este tot „de serviciu”, de la Primăria Dochia, dar primarul neagă că le trimitea el
*”Cum demonstrați că acel telefon era la mine?”, întreabă senin primarul care nu poate explica, totuși coincidența: el în Germania, sms-uri prin roaming, tot de acolo, de pe un telefon din instituția condusă de el

*De la un telefon…

Subiectul sms-urilor date cu sârg de primarul din comuna nemțeană Dochia unei consiliere personale trece de la zona ușor umoristică a maniei unui demnitar de scrie câte 150 de sms pe zi pentru un subordonat (din telefonul de serviciu!) la cea mai profundă, mai gravă a seriozității administrației publice și chiar a unor potențiale falsuri în acte publice.
În ediția de ieri v-am făcut cunoștință cu numărul de mobil 0740/401704, număr care face parte dintr-un grup de telefoane ale căror apeluri și sms-uri sunt decontate de către Primăria Dochia. De pe acest număr de mobil despre care inclusiv instituții serioase cum ar Guvernul României, SRI, Prefectura sau Consiliul Județean Neamț știu – conform bazelor de date – că e folosit de primarul de Dochia au „zburat” spre telefonul personal al angajatei (0741/7093×4) acele sute de sms-uri pe zi, în perioada final de iunie – început de august.
”Hackerul” (să-i spunem așa) care ne-a ajutat în această documentare, a atras atenția însă, asupra unui fapt: activitatea sms-istică primar/consilieră personală s-a oprit brusc de duminică, 21 iulie, până joi 24 iulie 2013. Să fi fost vreunul dintre ei în concediu de odihnă sau zile libere? Ei, aș! Curtea de Conturi poate verifica și constata că ambii erau – în scripte! – la muncă.
Gura lumii slobodă și vorbește de vreo trei zile care se suprapun aceleeași perioade când primarul Ciubotaru a dat o fugă până în Germania, absență din Primărie în urma căreia a revenit la volanul unei mașini aduse de afară…

*… La altul – fără număr sms la consilieră și de pe 0747/127305

Primăria Dochia este o instituție serioasă, nu are un singur telefon de serviciu. În afară de cel cu … 704 (fost personal al primarului, trecut pe Primărie după câștigarea alegerilor din iunie 2012), la Primăria Dochia mai e o serie de sim-uri, într-un abonament de grup. Majoritatea numerelor sunt cam astea: 0747/127302, …303, …304, …305…
Culmea coincidenței: în cele 3 zile când pe telefonul consilierei nu au mai poposit sms-uri din cel de serviciu (fost personal) al primarului, angajata respectivă tot nu s-a bucurat de liniște. I-a țiuit la greu drăcovenia de cellular, tot din cauza unor maldăre de mesaje, primite însă de la numărul (tot de serviciu, tot de la Primăria Dochia) 0747/127304.
Astfel, luni, 22 iulie, din numărul … 304, zboară, de dimineață de la 8,57, până după amiaza la 16,45, vreo 60 de sms-uri. Câteva spre alt număr de serviciu de la Primăria Dochia (cel cu …305 – despre care vom vorbi în alt articol, aplicat doar pe el) și marea majoritate spre telefonul personal al consilierei Crina Cioneag.
Atenție – sms-urile respective trec de dimineață până la ora 10,56 prin roaming, printr-o rețea de telefonie din Austria, iar de la ora 11,29 încolo, tot prin roaming, printr-o rețea telefonică din Germania.
Marți, 23 iulie, exclusiv din Germania, de pe același număr …304, abia de pe la ora 19,34, pleacă stolul de sms-uri spre Neamț. Până la ora 23,21. Peste 60, din care câteva spre același număr (de serviciu) …305 și marea majoritate spre cel personal al consilierei personale.
Miercuri, 24 iulie, abia pe la ora 20,01 incepe activitate de comunicare. Doar vreo 20 de sms-uri, până la ora 23,45. Patru bucăți spre telefonul cu …305, restul spre cel personal al consilierei personale.
Joi, doar la miezul nopții, la ora 0, mai zboară un singur sms din telefonul cu …304 spre cel al consilierei, tot din Austria. Apoi, întreaga zi, acel număr (…304) nu a mai fost folosit. Dar, joi dimineața, de la 7,18 minute, reîncepe să fie folosit telefonul principal al primarului Iulian Ciubotaru, cel cu numărul 0740/401704.
Atenție, acest telefon, în acea zi, are activitate exclusiv în România, nu mai trece prin rețele de roaming…
Pleacă de la el câteva apeluri, în rest iar vreo 30 de sms-uri, două către …305, restul către telefonul personal al consilierei personale.

”A venit primarul din Germania!”

În seara aceleași zile, după cum zice gura lumii care e mai slobodă decât sms-urile plecate din telefonul primarului, Iulian Ciubotaru a apărut pe ulița comunei care l-a ales drept gospodar șef, cu o mașină faină, gospodărească adusă – tot gura lumii zice – din Germania.
Că doar cu câteva zile în urmă fusese decontată o factură mare pentru bugetul Primăriei Dochia (pentru o mega-balastare – alt subiect asupra căruia merită revenit – foarte utilă probabil pentru ulițele pe care circulă mașinile aduse din Germania) e doar o coincidență care alimentează, așa cum se întâmplă la țară, diverse bârfe.
Oricum, probabil că alta a fost activitatea la Primărie, cu primarul prezent în miezul problemei. Activitatea telefonică nu a fost una deosebită. Primul apel (din telefonul fost personal trecut pe abonamentul de serviciu – 0740/401704) a fost pe la 9,45. Normal că nu puteau lipsi sms-urile. De la 13,50 până seara la 19,02 au mai fost doar trei apeluri telefonice de pe acest sim (din care două spre …305), în rest, iar, vreo 60 de sms-uri spre telefonul personal al consilierei personale.
Oricum, a fost o zi în care obștea s-a bucurat: „A venit primarul din Germania!”, au dat vuiet cei care știu că altfel se macină făina (pardon, balastul…) într-o Primărie precum cea de la Dochia.
Rămâne de văzut dacă, dincolo de mania sms-urilor care zboară din telefoanele de serviciu ale lui Iulian Ciubotaru spre consiliera sa personală, Curtea de Conturi are de spus ceva despre zilele în care el figurează ca pontat la muncă și tot satul știe că a fost în Germania după mașină. Și – apropo de demnitarii europeni monitorizați de serviciile americane – grație antelenelor de transmisie și retransmisie telefonică, știu acum și americanii probabil cum se lucrează, cu sârg, pe bază de sms, în administrația românească. Ca la Dochia, ca de la primar la consiliera personală…

Daniel VINCA

Primarul cu ”nu” în brațe
Firește că pe aceste chestiuni am încercat să luăm un punct de vedere primarului care este subiectul principal al acestui articol laudativ referitor la strânsa legătură de colaborare care terorizează tastele întru scrisul mesajelor.
„De unde știți că e al ei?”, a fost răspunsul primarului Ciubotaru referitor la tema acestor lungi discuții prin mesaje. Acesta a mai adaugat – cine vrea s-l creadă e liber să o facă – că nu-și explică cum au plecat sms-urile, că nu el le-a dat.
Întrebat despre al doilea mobil de serviciu, cel cu …304, Iulian Ciubotaru s-a spălat și aici pe cap: ”Nu l-am folosit eu. Nu știu. În perioada respectivă altcineva era delegat pentru firma de telefonie”. ”Dar l-ați folosit dumneavoastră”, a fost replica reporterului. ”Cum puteți dovedi?”, a sunat ”explicația” primarului. Când a fost rugat să comenteze coincidența că acel telefon se afla în Austria și Germania când a fost EL după mașină, reacția primarului a fost una mută. Mută de tot.
Apoi, generos, Iulian Ciubotaru a făcut câteva trimiteri indirecte la posibile plângeri penale, la ”alții” care sunt mai răi decât el și la faptul că (apropo și de subiectul cu licitația TRUCATĂ! La ordinul lui pentru deszăpezire) ”doar nu am semnat numai eu. Și dacă nu o să mai fiu primar nu e nicio problemă”.
De ce s-ar gândi un primar corect, cinstit, aflat la un an și jumătate din primul său mandat la așa variantă?

Institutul pentru Politici Publice: „Informațiile legate de telefonul de serviciu sunt publice”

Cazul de la Dochia a ajuns și în atenția IPP (Institutul de Politici Publici, organism ce monitorizează activitatea oamenilor politici aflați pe funcții publice). Legat de acest subiect, punctual de vedere al IPP este clar și fără echivoc: “Copia unei facturi telefonice detaliate este document cu caracter public întrucât plata serviciilor de telefonie mobilă (potrivit celor prezentate de dumneavoastră în adresa amintită) se efectuează din fonduri publice. Aceasă afirmație este realizată în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”.
Pentru a nu divulga din informațiile deținute vreuna care să aducă atingere securității naționale sau vreunui interes public major, am citit de mai multe ori numerele de telefon cu care intra în contact vreunul din utilizatorii sim-urilor de mai sus.
Cu regret am constatat că în afară de ce vedeți și dvs, de rarele mesaje schimbate cu …305 și foarte des cu … 3×4, telefoanele de serviciu despre care se știe că în perioada menționată erau în folosința primarului Ciubotaru, nu au comunicat nici cu președintele Băsescu, nici cu premierul Ponta, nici cu șeful Senatului (Crin Antonescu), nici cu Ministrul Apărării sau cel de Interne. Nici cu SRI sau altă structură specializată și, din câte se poate deduce, subiectele abordate nu erau legate nici de Baza de la Deveselu, nici de avioanele F16.
Deci ce nu ar fi public?