Poiana Teiului: „Sărbătoarea teiului”, revitalizarea unei vechi tradiţii

Poiana Teiului iul 2013 047

După cum timpul o cerea, „Sărbătoarea teiului” era programată pentru Duminica Rusaliilor, când în biserici se sfinţeşte teiul. Atunci când fiecare muntean aşează frumos crenguţe de tei la poartă ori la tocul uşii. Nu se mai putea atunci! Toată suflarea era cenită, copleşită de durere. Părintele Iustin trecuse la cele veşnice. Sâmbăta trecută s-a oficiat slujba de pomenire şi parastasul de 40 de zile de la trecerea din această viaţă a părintelui Iustin.

Duminică s-a ţinut „Sărbătoarea teiului” cu tot ceea lumeşte e permis. Mai întâi de asta, cum se obişnuieşte, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de binecuvântare a mulţimii. După care s-au „slobozit” cântecul, jocul şi voia bună.

Într-un loc emblematic pentru comună, s-au desfăşurat manifestările cultural-artistice dedicate acestui eveniment. Dintr-odată, Valea Bistriţei s-a lăsat „inundată” cu ecou de petrecere şi voie bună, cu răsunet de cântec şi joc popular. La asta au contribuit din plin micii artişti populari, elevi ai şcolilor din zonă, dar solişti consacraţi, în frunte cu Margareta Clipa.

 

Petru Bâia, primarul de Poiana Teiului: „Am reînnodat firul tradiţiei”

 

„După o perioadă  de lungă „tăcere”, am reuşit să „reînodăm” firul tradiţiei sărbătorii teiului”, a declarat Petru Bâia, primarul de Poiana Tdeiului. „O sărbătoare atât de dragă sufletului nostru. Ne aflăm într-un loc deosebit de pitoresc, lângă Piatra Teiului, acest monument al naturii, simbol al localităţii noastre, descrisă atât de frumos de Alecu Russo în operele sale. Aici, aproape de Piatra Teiului, a poposit şi Vitora Lipan, găzduită fiind  în gospodăria doamnei David. Mihail Sadoveanu descrie foarte frumos atât Piatra Teiului, cât şi aşezarea de la vremea respectivă.

În zilele noastre, poienarii sunt la fel de harnici şi mândri, buni gospodari care ştiu bine să muncească, dar să se şi distreze. Am pregătit un spectacol folcloric, foarte bogat şi variat. Pe scenă va evolua şi Grupul folcloric „Teiul”,  instruit de doamna învăţătoare Viorica Gheorghiu. Sunt întrunite toate elementele unei distracţii pe cinste, până târziu, când vom admira feericul foc de artificii şi ne vom aduna în jurul focului de tabără.”

 

Ana Ancuţa, viceprimar Poiana Teiului: „Prin manifestarea de astăzi dorim să reînviem o tradiţie specifică locului,  o sărbătoare de suflet, dragă tuturor, „Sărbătoarea teiului”.  Am oganizat serbarea în acest loc deosebit de frumos, la Piatra Teiului, în apropierea plantaţiei de tei, pe care am înfiiţat-o în primăvară. Nici nu se putea un loc mai nimerit pentru întâlnirea  locuitorilor comunei noastre, unde să se distreze la „Sărbătoarea teiului”.

Liviu Bumbu, senator: „Bunătăţile muntelui, cel mai nimerit brand local”

 

Ajuns în Parlament şi prin votul oamenilor din comuna Poiana Teiului, senatorul Liviu Bumbu nu putea lipsi de la sărbătoarea lor. „Fiecare comună are nişte repere de identificare, prin oamenii şi specificului locului. Aşa că se cuvine ca să aibă şi o zi, o sărbătoare comună pentru toţi locuitorii. Au parte de o zi cu vreme frumoasă, când edilii şi localnicii s-au adunat pentru a se distra împreună. Aşa sunt muntenii, uniţi la bine şi la greu.”

Am fost curioasă să aflu cum îi vede acum pe alegătorii săi, de la înălţimea Senatului României. „Eu încă n-am descoperit înălţimea Senatului…Nu consider că este o înălţime. Oricum este doar una fizică, amplasamentul clădirii fiind într-o zonă mai înaltă. În rest… Nu este nici o diferenţă, îi văd la fel şi acum pe alegătorii mei. Sunt aceiaşi oameni, aceiaşi prieteni. Par mai pătrunşi de problemele zilnice”.

Am constatat că nici senatorul nu s-a schimbat prea mult, dar nici viziunea asupra unui mai vechi proiect al său, unul strategic, cel legat de zona montană. „N-am abandonat proiectul. Sunt multe comune din zona montană care au organizaţii profesionale ale agricultorilor bine închegate, au evoluat în timp, au un cuvânt de spus în decizia locală. Au trecut de faza organizării păşunilor ori a stânelor. Deja au început să-şi facă un brand, sub care vor să-şi promoveze produsele. Toate ar trebui să poarte un generic un singur nume: „bunătăţile muntelui”. Este ce mai nimerit brand local. Într-un fel, aşa îşi netezesc calea, pentru a le fi mai bine lor şi tuturor locuitorilor din zonele respective”.

 

În atragerea fondurilor europene, Petru Bâia e campion redutabil

*  Are 3 proiecte europene în valoare de peste 5 milioane euro

 

O spun cu toată convingerea şi răspunderea: în atragerea fondurilor europene primarul Petru Bâia este un campion redutabil.  Dovada cea mai concludentă o reprezintă investiţiile realizate ori proiectele aflate în derulare, toate de sume foarte mari. Petru Bâia este primarul din rural cu cele mai multe investiţii făcute cu fonduri europene. În momentul de faţă are în derulare investiţii încluse în 3 mari proiecte, toate cu finanţare europeană integral nerambursabilă. Cel de al patrulea proiect european e în aşteptarea verdictului finanţării. Proiecte care au ca numitor comun: modernizarea infrastructurii rutiere, de apă şi canal, precum şi achiziţii de interes public. Concret, iată şi ce se va face din banii europeni alocaţi comunităţii Poiana Teiului.

Execuţia proiectului integral de 2,5 milioane euro este în grafic. Neapărat trebuie făcută precizarea că primarul Petru Bâia a semnat contractul de finanţare mai târziu, comparativ cu colegii săi primari, cei care au participat la ultima sesiune de primire a proiecteleor pe Măsura 322- Renovarea şi dezvoltarea satelor. N-a avut „noroc” din prima,  proiectul de la Poiana Teiului fiind declarat eligibil la finanţare abia după soluţionarea contestaţiilor depuse, la nivel naţional. Primarul Petru Bâia a contestat şi a câştigat …2,5 milioane euro!

Toate componentele investiţionale ale proiectului integrat vizează

modernizarea infrastructurii. Concret, fondurile europene sunt alocate pentru asfaltarea a 7 km de drum comunal, realizarea reţelei de alimentare cu apă şi de canalizare, construcţia unui centru social de zi pentru elevi, tip after shool, precum şi pentru achiziţionarea unui utilaj multifuncţional. Pe care să-l folosim la diverse lucrări de interes public. Utilaj care deja este cumpărat, fiind folosit pentru executarea a diverse lucrări de interes public.

Chiar dacă la Poiana Teiului s-a „pornit la drum” ceva mai târziu cu investiţiile incluse în proiectul integrat, nu sunt probleme generate de acest fapt. Finele anului 2013 este data limită pentru finalizarea tuturor investiţiilor făcute pe banii europeni alocaţi prin acest proiect. Primarul Bâia este sigur că se va încadra în acest termen. Ba mai mult, crede va termina mai repede lucrările, chiar dacă în zona montană iernile sunt mai lungi, vremea nefavorabilă ţinând în loc lucrările de investiţii.

O altă finanţare, în valoare de un milion de euro, vizează modernizarea drumului care duce spre Mănăstirea Petru Vodă. Este vorba doar de o singură porţiune din acest drum. Pentru atât s-au dat bani prin proiectul european. Pentru a moderniza întreg drumul până la Mănăstirea Petru Vodă, mai este nevoie de încă o  finanţare, pe care primarul Petru Bâia găsit-o până la urmă… Asta numai după ce a bătut pe la tot felul de uşi închise, financiar vorbind. Aşa că singura soluţie care i-a mai rămas a fost tot bugetul local. N-a avut încotro şi a trebuit să umble în vistieria primăriei. Lucrările sunt demarate, fiind necesară asfaltarea porţiunii de drum rămasă, în lungime de 1,2 km.

Cel de al treilea proiect european include o investiţie mai amplă, pe care cetăţenii din comuna Poiana Teiului o aşteaptă cu sufletul la gură, de foarte multă vreme.  Banii alocaţi prin acest proiect sunt destinaţi lucrărilor de corectare a doi torenţi montani, Pârvu şi Faurul. Sunt mari necazuri cu inundaţiile în acea zonă. Este semnat contractul de finanţare, sunt făcute toate documentaţiile necesare achiziţiilor publice, în baza cărora se pot demara lucrările la investiţiile incluse în acest proiect european.

Special am lăsat mai la urmă problemele referitoare la reţeaua unităţilor de învăţământ din comuna Poiana Teiului. Aici am „stârnit” o mai veche supărare a primarului Petru Bâia, peste care n-a putut trece nici la ceas de sărbătoare. O  problemă „veche de când lumea” este şi acum tot nerezolvată. Nu din vina sa!

Mâhnirea primarului vine de la şcoala începută de prin anul 2008, care nici acum nu-i terminată. Asta nu s-a întâmplat numai la Poiana Teiului, ci în toate localităţile rurale unde s-au aprobat astfel de proiecte. Aceste investiţii urmau să se realizeze cu fonduri externe. Edililor le-a fost foarte greu să găsească spaţiile de şcolarizare necesare. N-au avut încotro, şi au dus o clasă în clădirea bibliotecii comunale. Pentru orele de curs, nu pentru lecturi suplimentare.

Acum, atenţia primarului Petru Bâia se îndreaptă spre GAL „Ceahlău”, din care face parte şi comuna Poiana Teiului. Cu experienţa acumulată în accesarea fondurilor europene,cu siguranţă, primarul Petru Bâia nu va rata nici una din ocaziile ivite. A demonstrat până acum de ce este în stare!

 

Tina CONDREA

Foto: Vasile ROGIN