POIANA TEIULUI: În derulare, trei proiecte pe bani europeni

*Fondurile sunt alocate pentru modernizarea mai multor drumuri comunale, realizarea sistemelor centralizate de alimentare cu apă şi canalizare, construcţie after school, corectare torenţi montani

convorbire cu primarul Petru Bîia

Rep.: Cum e vremea la Poiana Teiului? Vă întreb pentru că, aici, iernile vin şi cu necazuri mari.

Petru Bîia: Zăpadă este destulă, dar nu-i pe şosele, nu avem drumuri blocate. Avem şi zăpor, dar de proporţii mici, nu mai constituie o ameninţare.

Rep.: Să înţeleg că oamenii sunt mai liniştiţi acum. E doar mâna Domnului?

P.B.: Nu sunt probleme cu zăporul, asta pentru că Bistriţa n-are un debit prea mare, iar nivelul lacului de acumulare este mai scăzut, faţă de alţi ani. Fenomenul de zăpor şi blocajul se produc chiar de la vărsarea Bistriţei. Dacă nivelul lacului e mai ridicat, fenomenul se extinde, poate trece de Poiana Teiului, ajungând până la Farcaşa. Pentru eliminarea riscului de indundaţii pe timp de iarnă, în zonă este începută o investiţie, făcută cu fonduri guvernamentale. Mai e şi un proiect cu finanţare europeană, dar încă nu s-a trecut la implementarea lui.

Rep.: Sunteţi un primar cu  o bună experienţă acumulată în gospodărirea unei comunităţi rurale. Şi nu-i vorba de o comună simplă, ci una de munte, foarte mare, cu problemele şi „pretenţiile” ei. Cum vă descurcaţi în austeriatea care nu se mai termină?

P.B: Am spus-o în repetate rânduri: marele nostru avantaj e că avem posibilitatea să „îmbogăţim” serios resursele bugetare  pe seama finanţărilor externe, pe care nu trebuie să le ratăm nici în ruptul capului. Mai ales că pentru investiţiile de interes public fondurile europene alocate sunt integral nerambursabile. Cu bani europeni am reuşit să facem investiţii mari, cele mai multe vizând modernizarea infrastructurii: drum, apă şi canalizare.

Rep.: O spun cu toată convingerea: în atragerea fondurilor europene sunteţi un campion redutabil.  Dovada cea mai concludentă: investiţiile realizate ori proiectele aflate în derulare, toate de sume foarte mari. Sunteţi primarul nemţean cu cele mai multe investiţii făcute cu fonduri europene. Vă rog să ne prezentaţi  stadiul fiecăreia dintre ele.

P.B.: Cu execuţia proiectului integrat de 2,5 milioane euro, suntem în grafic. Fac precizarea că noi am semnat contractul de finanţare mai târziu comparativ cu colegii mei primari, cei care au participat la ultima sesiune de primire a proiecteleor pe Măsura 322-Renovarea şi dezvoltarea satelor. N-am avut „noroc” din prima, proiectul  de la Poiana Teiului a fost declarat eligibil la finanţare abia după soluţionarea contestaţiiilor depuse la nivel naţional.

Rep.: Prezentaţi componentele investiţionale ale proiectului integrat?

P.B.: Ele au un numitor comun: toate privesc modernizarea infrastructurii. Concret, fondurile europene sunt alocate pentru asfaltarea a 7 km de drum comunal, realizarea reţelei de alimentare cu apă şi de canalizare, construcţia unui centru social de zi pentru elevi, tip after shool, precum şi pentru achiziţionarea unui utilaj mutifuncţional pe care să-l folosim la diverse lucrări de interes public. Utilaj pe care deja îl avem cumpărat şi care ne ajută foarte mult la deszăpeziri.

Rep.: Când vor fi gata şi vor fi date în folosinţă toate aceste investiţii? Sunt probleme generate de faptul că aţi „pornit la drum” ceva mai târziu?

P.B.: Sfârşitul anului 2013 este „data” limită pentru finalizarea tuturor investiţiilor  incluse în proiectul integrat. Sunt sigur că ne vom încadra în acest termen. Ba mai mult, cred că le vor termina mai repede, chiar dacă în zona noastră iernile sunt mai lungi şi ne ţin mai mult în loc.

Rep.: Mai aveţi aprobată finanţarea la încă două proiecte, tot din fonduri europene. Despre primul vă rog să ne vorbiţi. Cel în valoare de un milion de euro, nerambursabil şi acesta.

P.B.: Această finanţare vizează modernizarea drumului care duce spre Mănăstirea Petru Vodă. Este vorba doar de o singură porţiune din acest drum. Pentru atât ni s-au dat bani prin  proiectul european. Pentru a moderniza întreg drumul până la Mănăstirea Petru Vodă, mai este nevoie de încă o finanţare.

Rep.: Aţi găsit-o, până la urmă…

P.B.: Am bătut pe la tot felul de uşi închise, financiar vorbind. Aşa că singura soluţie a rămas tot bugetul local. N-am avut încotro şi a trebuit să umblăm în vistieria primăriei. Lucrările sunt demarate, fiind necesară asfaltarea porţiunii de drum rămasă, în lungime de 1,2 km. Cum spuneam, este investiţia pe care o facem pe banii noştri, în completarea celei care se realizează cu fonduri europene integral nerambursabile.

Rep.: Prezentaţi şi cel de al treilea proiect european.

P.B.: În acest caz este vorba de o investiţie mai amplă, pe care cetăţenii o aşteaptă cu sufletul la gură, de mai multă vreme.  Banii alocaţi prin acest proiect sunt destinaţi lucrărilor de corectare a doi torenţi montani, Pârvu şi Faurul. Avem mari necazuri cu inundaţiile în acea zonă. Am semnat contractul de finanţare, pregătim toate documentaţiile necesare achiziţiilor publice, în baza cărora pot demara lucrările în teren.

Rep.: Special am lăsat mai la urmă întrebarea referitoare la reţeaua unităţilor de învăţământ. Noul an şcolar v-a prins cu o problemă tot nerezolvată. Nu din vina dumneavoastră!

P.B.: Da, şcoala începută de prin anul 2008 şi care nici acum nu-i terminată. Asta nu s-a întâmplat numai la noi, ci în mai multe localităţi rurale.  Aceste investiţii urmau să se realizeze cu fonduri externe. La început banii au venit la timp, după care au urmat multe poticneli financiare. Constructorul a fost de bună credinţă şi a lucrat o vreme pe datorie. Dar nu putea rezista aşa la nesfârşit. Ne-a fost foarte greu să găsim spaţiile de şcolarizare necesare. Am fost nevoiţi să ducem o clasă în clădirea bibliotecii comunale.

Rep.: Proiecte de viitor?

P.B.: Am în atenţie un proiect pentru construcţia unei baze sportive multifuncţinale. Este o investiţie pe care o vom realiza tot cu fonduri europene alocate prin programul Leader, derulat prin intermediul Grupului de Acţiune Locală „Ceahlău”, din care face parte şi comuna noastră. În perspectivă, GAL-rile reprezintă o oportunitate financiară care nu ar trebui să ne scape nici o clipă din atenţie. Prin ele se vor derula de acum înainte fondurile europene destinate comunităţilor locale, grupate zonal.