vineri, februarie 3, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa Prima pagina

Plantele medicinale, din nou la mare căutare!

de Ceahlaul
8 ani în urmă
in Prima pagina
Reading Time: 4 mins read
0 0
A A
0
Plantele medicinale, din nou la mare căutare!
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Plante medicinale SCDA Cătălina*Mai ales cele ecologice

Plantele medicinale reprezintă cea mai veche categorie de remedii terapeutice care a însotit omenirea de-a lungul evoluţiei sale istorice. Totodată, plantele medicinale au jucat un rol dominant, timp de milenii, în tratarea şi vindecarea diverselor afecţuni. Pentru a avea efecte benefice sporite asupra sănătăţii, plantele medicinale trebuie cultivate în sistem ecologic, fără nici un fel de substanţe chimice de sinteza.

Plantele medicinale sunt din nou la mare căutare. În ultima vreme, s-a constat în ţara noastră, ca de altfel pretutindeni în lume, că se manifestă un interes deosebit pentru utilizarea plantelor medicinale si aromatice. În menţinerea sănătăţii şi în vindecarea unor boli la oameni şi animale, plantele medicinale sunt folosite ca materii prime în industria de medicamente, dar şi sub forme simple tradiţionale: infuzii, decocturi, macerate, extracte. Plantele medicinale prezintă unele avantaje faţă de medicamentele de sinteză. Altfel spus, sunt mai „sănătoase”.  În plus, ele  au trecut  şi aspra probă a timpului, dovedindu-şi astfel eficacitatea terapeutică. Aşa s-a făcut şi selecţia lor naturală, fiind acum folosite numai plantele medicinale care au vindecat boli, sunt mai bine tolerate de  organismul uman, nefiind urmate de efecte secundare. În contextul economiei de piaţă, nu este de neglijat nici faptul că sunt mai ieftine şi la îndemâna oricui.

A apărut acum un element nou: producerea şi valorificarea plantelor medicinale şi aromatice în sistemul agriculturii ecologice! E o alternativă la sistemul tradiţional, prin promovarea tehnologiilor  nepoluante, care exclud substanţele chimice de sinteză, dar şi prin promovarea produselor agricole sănătoase, care pot asigura sănătatea consumatorilor, protecţia mediului şi conservarea resurselor naturale. Datorită cererii din ce în ce mai mari de plante medicinale pentru  tratament, obţinerea de produse cosmetice naturiste, condiment în alimentaţie, acestea nu mai pot fi procurate din flora spontană, motiv pentru care trebuiesc cultivate.

 

*SCDA Secuieni, singurul cultivator de plante medicinale din judeţ

 

La mare căutare sunt plantele medicinale din flora spontană, dar şi cele din cultură. La noi în judeţ, numai la Staţiunea de  Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni se cultivă plante medicinal şi aromatice, în sistemul agriculturii ecologice. Amfitrion în incursiunea nostră prin lumea plantelor tămăduitoare cultivate aici ne-a fost dr. ing. Cătălina Adina Druţu, un reputat specialist în domeniu.

La Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni cercetările privind cultivarea plantelor medicinale şi aromatice au început din anul 1973. Timp în care s-a urmărit elaborarea şi îmbunătăţirea tehnologiilor de cultivare, adaptarea tehnologiilor clasice de cultivare la unele specii de plante medicinale la sistemul de agricultură ecologică şi elaborarea tehnologiilor ecologice de cultură pentru condiţiile zonei Moldovei, stabilirea momentului şi modului de recoltare  în vederea obţinerii unor producţii ridicate de materie primă vegetală, bogată în principii active, precum şi producerea materialului semincer din categorii biologice superioare.

Pentru ameliorarea unor plante medicinale, s-au făcut studii şi cercetări la mac, coriandru, sunătoare, isop, chimionn şi tarhon. Studiile şi cercetările  din domeniul selecţiei şi ameliorării resurselor genetice au condus la crearea soiului de sunătoare „De Secuieni”, cu calităţi superioare populaţiilor din flora spontană, iar prin selecţie conservativă, la chimion s-a creat soiul „Mare de Roman”. Laboratorul de specialitate s-a ocupat de introducerea în cultură a unor specii de plante medicinale şi aromatice din flora spontană autohtonă şi străină. De-a lungul timpului s-au introdus în cultură o gamă largă de specii de plante medicinale.

 

*La Secuieni, doar plante medicinale ecologice

Pe piaţa internă şi internaţională se solicită tot mai mult ca materia primă folosită în obţinerea diverselor preparate naturiste să provină din culturi ecologice. Motiv pentru care preocuparea ceretătorilor de la SCDA Secuieni s-a îndreptat şi spre modernizarea tehnologiilor clasice de cultivare la cele mai importante specii de plante medicinale şi aromatice. Aşa că s-a renunţat la îngrăşămintele chimice şi la produsele chimice de combatere a buruienilor, a bolilor şi dăunătorilor, o parte dintre ele fiind înlocuite  cu produse ecologice.

Rezultatele obţinute în urma cercetărilor efectuate au dus la elaborarea de tehnologii ecologice de cultivare la mai multe plante medicinale şi aromatice. În prezent întreaga suprafaţă cultivată cu plante medicinale este certificată ecologic, drept urmare materia primă obţinută este de calitate superioară şi mult căutată pe piaţă.

 

*Interes sporit pentru fitoterapia bio

Plantele medicinale cultivate sunt specii vegetale care acumulează, în anumite organe, diverse principii active, utile în tratarea unor afecţiuni, slujind sănătatea umană.  Acestea acţionează mai eficient, sunt mai bine tolerate de organismul uman, multe dintre ele dovedindu-şi eficienţa şi longevitatea.

De-a lungul timpului, şi-au demonstrat pe deplin calităţile miraculoase, calităţi ce au dus la salvarea a milioane de vieţi omeneşti. Interesul pentru terapia cu produse medicinale obţinute prin cultură ecologică este în continuă creştere, datorită faptului că acestea sunt mai compatibile cu organismul uman, fiind mai apropiate din punct de vedere metabolic şi mai uşor de tolerat, decât medicamentele de sinteză.

 

* Cultivarea plantelor medicinale pe baze ştiinţifice

Datorită interesului deosebit pentru dezvoltarea fitoterapiei în rezolvarea problemelor de sănătate, prin utilizarea produselor naturale, s-a iniţiat cultivarea plantelor medicinale pe baze ştiinţifice. În ultimul timp, marile companii farmaceutice utilizează tot mai mult materie primă vegetală, provenită din zone rustice, nepoluate, mai ales plante medicinale recoltate din flora spontană a ţărilor în care nu s-a aplicat încă o chimizare intensă a agriculturii. Acţiune care se face cu foarte mare grijă, precauţiune sporită, cu anumite restricţii. În această direcţie,e de remarcat faptul se urmăreşte ca exploatarea resursei vegetale spontane să nu se facă disproporţionat, afectând potenţialul de refacere al acestora, ducând astfel la dispariţia acestor specii.

Sporirea interesului pentru produsele ecologice cu calitate biologică superioară se manifestă şi în privinţa materialului vegetal cu utilizare medicinală şi aromatică. România beneficiază în acest sens de condiţii favorabile de dezvoltare, prin gradul redus de poluare a spaţiului natural, ocupat de flora spontană sau cultivată.

În flora spontană a României sunt semnalate peste 3.500 specii de plante superioare, dintre care circa 600 specii au proprietăţi terapeutice determinate. De reţinut că, la un moment dat, suprafeţele ocupate cu plante medicinale şi aromatice au însumat peste 43.000 ha, pe care erau cultivate circa 60 de specii.

Tina CONDREA

Taguri: Catalina Drutumedicinaleplante
Articolul anterior

Stăm prost la capitolul protecție socială

Urmatorul articol

Camera Agricolă Neamţ, singura din Moldova!

AsemanatoareArticole

Comunicat de presă.  Vor fi inventariate terenurile și clădirile din Piatra Neamț lăsate în paragină
Prima pagina

CENTRUL DE SPRIJIN ȘI ASISTENȚĂ DE SPECIALITATE PENTRU COPII ÎMPREUNĂ CU CENTRUL DE ZI PENTRU PREȘCOLARI „CASTANI” VOR FI MODERNIZATE CU FONDURI EUROPENE!

29/05/2020
321
Primăria Piatra-Neamț continuă lucrările edilitare de sezon!
Prima pagina

Primăria Piatra-Neamț continuă lucrările edilitare de sezon!

27/05/2020
317
Fonduri europene pentru prima împădurire
Prima pagina

PERCHEZIŢII ÎN 4 JUDEŢE; PREJUDICIU DE PESTE 570.000 DE LEI PRIN TĂIERI ILEGALE DE ARBORI

13/05/2020
315
Ministrul mediului la Neamţ, despre tăierile ilegale
Prima pagina

Ministrul mediului la Neamţ, despre tăierile ilegale

11/05/2020
315
mugur-cozmanciuc-Parlament
Prima pagina

Guvernul PNL vine cu o soluție utilă pentru producătorii și furnizorii români de echipamente medicale

22/04/2020
315
mugur-cozmanciuc-Parlament
Prima pagina

Guvernul PNL susține fermierii și agricultura în această perioadă de criză

15/04/2020
315
Mai multe articole
Urmatorul articol
Camera Agricolă Neamţ, singura din Moldova!

Camera Agricolă Neamţ, singura din Moldova!

ȘTIRI RECOMANDATE

Îndemn la „Remedierea lacunelor de vaccinare“ în Săptămâna Europeană a Vaccinării

Îndemn la „Remedierea lacunelor de vaccinare“ în Săptămâna Europeană a Vaccinării

7 ani în urmă
315
Captură de un kilogram de canabis la Roman

Cultivatorii de cannabis condamnaţi cu suspendare

9 ani în urmă
315
Locul I pentru o echipă de elevi de la Colegiul de Informatică Piatra Neamț

La ceas de bilanț: școli neautorizate sanitar, pază lipsă, fraudă la BAC, dascăli anchetați

7 ani în urmă
315
Data expirării şi risipa de alimente

Data expirării şi risipa de alimente

9 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe
  • IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ
  • Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

ARHIVA ZIAR

februarie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« ian.    

Categorii

Știri recente

Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe

Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe

01/02/2023
IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ

IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ

01/02/2023
Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

01/02/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .