Pistoale cu bile pentru copii, retrase de pe piaţă

pistol cu bile

Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au constatat, zilele trecute, în urma unui raid prin magazinele de jucării, că sunt încălcate flagrant cerinţele speciale de siguranţă a jucăriilor de tipul pistoalelor cu bile. Într-un comunicat oficial, Autoritatea pentru protecţia Consumatorilor susţine că „aceste jucării sunt periculoase, putând vătăma utilizatorul sau pe cei din jurul lui, prezentând, deci, risc de rănire; jucăriile au fost retrase definitiv de la comercializare, ele fiind, conform notificărilor primite prin sistemul de alerta rapidă RAPEX, interzise la comercializare”. De asemenea, comisarii CPC Neamţ au mai constatat şi nerespectarea cerinţelor generale de siguranţă, prin prezentarea de informaţii contradictorii privind vârsta minimă a utilizatorilor.

Acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucariilor vândute atât direct, cât şi online a scos la iveală şi alte abateri de la prevederile legale. De altfel, aproape 90% dintre operatorii economici  controlaţi au ost depistaţi cu nereguli.

Bogdan Cristian Nica, preşedintele ANPC, a subliniat: ” Protejarea sănătăţii şi siguranţei copiiilor noştri este prioritară pentru noi toţi. Vă asigur în continuare de vigilenţa comisarilor noştri şi totodată, sfătuiesc părinţii asupra modului în care aleg jucăriile, asupra atenţionărilor pentru categoriile de vârstă, precum şi a cerinţelor de siguranţă pentru a evita riscul de rănire a copiilor”.

La nivel naţional s-au depistat abateri legislative la 765 operatori economici din cei 869 controlaţi, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 1.222.500 lei. S-au dispus 400 masuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare, pentru jucării în valoare de 364.482 lei şi 21 de măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 9.856 lei.

Iată ce sfaturi dau comisarii pentru protecţia consumatorilor cu privire la cumpărarea de jucării: achiziţionaţi jucarii numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care veţi avea neaparat nevoie în caz de reclamaţie; alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie  însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. De asemenea, să verificaţi ca jucăriile să  aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, urmatoarele elemente: coordonatele producătorului sau importatorului şi marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucaria este sigură.

 

Geanina NICORESCU