Pietreancă inclusă în programul de reconstrucție mamară

onco* La nivel național a fost lansat un site care promovează programul, intitulat „Ești o învingătoare“

Dintre zecile de bolnave din județul Neamț diagnosticate cu neoplasm și mutilate prin extirparea sânilor, doar una s-a încumetat să treacă printr-o nouă traumă, de reconstrucție mamară, pentru a se simți, din nou, femeie.

La nivel național, a fost lansat un site de promovare a programului național de reconstrucție mamară gratuită, în care femeile sunt informate cum pot beneficia gratuit de această procedură, după o masectomie. Site-ul intitulat „Ești o învingătoare“ poate fi accesat la adresa estioinvingatoare.ro.

„Asigurarea endoprotezelor mamare pentru reconstrucția mamară după afecțiuni oncologice este un lucru bun pentru persoanele care doresc să-și vadă corpul la fel cum era înainte de boală. Dar majoritatea nu mai dorește să treacă printr-o nouă traumă. Deși noi avem multe cazuri care ar putea beneficia de această facilitate, doar o singură pacientă mi-a solicitat scrisoare medicală pentru a pleca într-un centru de specialitate în vederea reconstrucției mamare. Femeia în cauză are 48 de ani“, ne-a declarat dr. Doinița Vararu, șefa secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Neamț.

Criteriul de eligibilitate care poate include pacientele în program constă într-o evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicația de reconstrucție mamară, imediată sau secundară. Există și criterii de excludere: protocol terapeutic oncologic ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv ori afecțiuni sistemice severe, care în urma evaluărilor interdisciplinare contraindică intervenția sau anestezia generală.

Prin intermediul site-ului „Ești o învingătoare“, lansat acum două zile, femeile care au suferit o operație de mastectomie află ce drepturi au în acest sens și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a fi incluse în programul național de reconstrucție mamară. Totodată, prin intermediul site-ului, femeile pot adresa întrebări cu privire la implanturile mamare și pot citi povești de succes.

Costul per bolnavă pentru endoproteze mamare pentru reconstrucția mamară se ridică la 3.150 de lei. Programul este derulat gratuit pentru 800 de femei în 19 spitale de stat din țară: Spitalul Floreasca, Spitalul „Bagdasar-Arsenie“, Spitalul Universitar, Spitalul de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri „Steaua“, Spital Universitar de Urgență Militar Central, Spitalul Clinic de Urgență „Agrippa Ionescu“, Spitalul „Sf. Ioan“, Spitalul „Elias“ și Institutul Oncologic – la București, Spitalul Județean de Urgență Brașov, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Județean de Urgență Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ și Institutul Regional de Oncologie – la Iași, Spitalul Clinic Județean Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul Clinic Municipal de Urgență – la Timișoara.

Geanina NICORESCU