PIATRA ŞOIMULUI: Podul se construieşte acum, urmează modernizarea căminului cultural

primaria piatra soimului

Convorbire cu primarul Neculai Nicorescu

Rep.: E o perioadă mai dificilă acum.Suntem spre sfârşit de an, atunci când se cam termină şi resursele bugetului local. Ca să nu mai vorbim de scadenţe, de plăţile care musai trebuiesc făcute… Mai sunt de strâns nişte taxe şi impozite…

Nicolae Nicorescu: Ca lista să fie completă, trebuie să vă spun că am avut în control şi Curtea de Conturi. Ne-au „trasat” destule sarcini. Trebui să colectăm banii de impozite, de la amenzi. Sunt mai complicate treburile  acum. Dar trebuie să le rezolvăm pe toate şi să mergem mai departe. Nu mă las  eu „copleşit”, aşa uşor!

Rep.: Vă propun să trecem la investiţiile mari. Care este prioritară, acum?

N.N.: Acum vin de la podul aflat în construcţie, cel de peste pârâul Calu, asemânător cu cela pe care l-am realizat pe pârâul Iapa. În acea zonă, când vin ape mai mari,  rămânând izolate mai multe gospodării ale populaţiei. Lucrările au început din acest an, deşi n-am toţi banii pentru a-l termina tot în 2013. Este o investiţie multianuală, legea permite acest lucru.  Nu fac lucrări fără să am şi acoperirirea financiară necesară. Anul acesta mai am bani numai pentru pod, în următorii ani vom face acolo întăriturile de maluri cu gabioane, în aval şi amote de podul aflat acum în construcţie. La ora actuală sunt terminate cele două culee, după ce s-a forat la 16 metri adâncime. Este terminat şi un picior la acel pod, se lucrează la al doilea.

Rep.: Cu drumurile aţi terminat treaba? De ani buni sunteţi  într-un „război” permanent cu ele…E drept, la preluarea primului mandat, aveţi multe drumuri de pământ…

N.N.: În linii mari, am mai rezolvat-o cu starea drumurilor comunale. Acum caut surse de finanţare să reabilitez şi drumul spre satul Poeni. Şi aici, când vin apele mari,  apar şi problemele. Cum de altfel s-a întâmplat şi în acest an. A fost o rupere de nori, două pâraie de acolo ne-au dat de furcă. Cu ajutorul Ocolului silvic am restabilit situaţia de fapt, s-a reluat repede circulaţia în acea zonă.

Rep.: Următoarea investiţie mare?

N.N.: Reabilitarea şi modernizarea căminului cultural. Avem un cămin cultural cum rar găseşti în mediul rural, are şi amfiteatru. E o clădire veche, dar făcută după o arhitectură mai modernă. Clădirea a fost, de ceva vreme,  în „conservare”. Acum, sunt aproape sigur, că vom moderniza şi căminul cultural. Nu-i vorba de vreo construcţie nouă, ci de reabilitarea şi modernizarea clădirii deja existente. Vreau să vă spun că pentru realizarea acestei investiţii am căutat mai multe surse de finanţare, nu suntem acum la prima „tentativă” de acest gen. Iniţial am avut întocmit un proiect integrat pentru a accesa fonduri europene alocate pentru renovarea şi dezvoltarea satelor. Din păcate, n-am avut şanse la finanţare.  Aşa au stat treburile atunci… Ne-am avut încotro şi a trebuit să ne resemnăm, imediat ne-am şi apucat să refacem documentaţia pentru căminul cultural,  pe care am depus-o apoi  la GAL „Nicolae  Roznovanu”, din cadrul căruia face partea şi comuna Piatra Şoimului. Cred că aici avem toate şansele ca să obţinem banii necesari pentru refacerea căminului cultural. Cu mâna pe inimă vă spun,  de data asta zic că vom avea noroc! Proiectul nostru s-a  încadrat în nivelul cerinţelor şi criteriilor de finanţare.  A trecut cu bine  de evaluările  făcute pe plan local, cea de  la GAL „Nicolae Roznovanu, dar şi de cea de la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ. Acum, proiectul este la Centrul Regional Iaşi al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Valoarea totală a investiţiei  de la căminul cultural este de aproape 200.000 euro, fonduri europene integral nerambursabile.

Rep.: Vă rog să ne vorbiţi despre activitatea culturală din comuna Piatra Şoimului. Că nu degeaba v-aţi zbătut să faceţi rost de banii necesari modernizării şi reabilitării căminului cultural.

N.N.: În comun avem două ansambluri folclorice  recunoscute în zonă, cu un repertoriu bogat, cules de prin părţile locului, . Este vorba de Ansamblul folcloric „Mioriţa” de care se ocupă Ioan Oţel, viceprimarul comunei Piatra Şoimului. De dată mai recentă este ansamblu folcloric alcătuit şi îndrumat de preotul Mocănaşu. Ambele au mare nevoie de bani, dar ştiţi cum e cu banii… Din puţinul pe care îl avem, la propunerea mea şi cu acceptul consilierilor locali,  nu neglijăm nici acivităţile culturale organizate la nivelul comunei. Ar fi păcat să pierdem obiceiurile populare şi  tradiţiile specifice zonei noastre.

Rep.: Cum vă descurcaţi în condiţiile actuale, în faţa pretenţiilor mereu crescânde ale comunităţii, pe timp de criză? Nu-i deloc uşor să ai de-a face cu atâţia oameni, fiecare cu felul lui de a fi. Aici, oamenii sunt parcă mai  ambiţioşi şi mai orgolioşi… În sensul bun al cuvântului. Nu se lasă cu una cu două…

N.N.:.: Am mai spus-o, în vremurile mai grele, de criză cum este acum,  este foarte  dificil să fii primar, că toate „cad” pe capul tău. Avem o comună mare, de gradul I, cu peste 8.500  de locuitori. Orice muncă, oricât de grea o fi, dacă îţi place şi te implici, o faci cu plăcere. Mie,  din primul an de mandat, mi-a plăcut munca din primărie, lucrul cu oamenii. Aşa am şi rezistat. Sunt mulţumit sufleteşte cînd pot lăsa ceva în urma mea. Ce-a făcut Pandaru de când e primar? Că aşa îmi zice lumea, Panduru. A făcut o primărie nouă. Am mai spus, asta. De când s-a înfiinţat comuna Piatra Şoimului, n-a avut niciodată un sediul al său de primărie. A funcţionat prin diverse clădiri , într-o şcoală, un conac boieresc, în fostul ocol silvic. Şi nu-i singura investiţie mare pe care am făcut-o în comuna Piatra Şoimului. Întotdeana, în relaţia cu oamenii,pe primul plan este vorba bună şi respectul cuvenit. Dacă ştii cum să vorbeşti cu omul,nu ai cum să nu te înţelegi bine cu el. Asta am căutat tot timpul,  să-i unesc pe oameni, nu să-i învrăjbesc. Contează foarte mult vorba bună! Chiar dacă pe om nu întotdeauna poţi să-l ajuţi cu ceea ce îţi cere, contează să ştii să-l asculţi, să-i dai un sfat dacă se poate. În fiecare dimineaţă, la ora şapte şi jumătate eu  sunt în primărie. Vine cetăţeanul dimineaţa, îşi rezolvă problema, nu pierde toată ziua cu asta. Are treburile lui.

Pagină realizată de Tina CONDREA

Foto: Sorin PRUTEANU