Petru Bîia, primarul cu cele mai multe fonduri europene

Rep.: Din mediul rural, sunteţi primarul cu cele mai multe fonduri europene la activ. Motiv pentru care, acum, aveţi în derulare mai multe proiecte. Exact, pentru ce vă trebuie atâta bănet?

Pentru Bîia: De bani avem mare nevoie, sunt atâtea lucrări de făcut în comună. Dacă de la guvern nu vin bani, batem la alte uşi. Şansa noastră o reprezină acum fondurile europene, trebuie să profităm de asta.

Rep.: Din câte ştiu, pentru proiectele în curs, suma totală este de vreo 5,5 milioane euro. La ce veţi folosi banii europeni?

P.B.: Investiţiile  mari sunt incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro, alocate pentru mai multe obiective din domeniul modernizării infrastructurii de drum, apă şi canalizare. În plus, bani europeni s-au dat pentru after school, dotări la muzeul sătesc şi la căminul cultural. Concret, este vorba de asfaltarea unui tronson de drum de la Pârâul Fagului şi un altul la Poiana Largului. Tot la Pârâul Fagului  se realizează şi  reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare.

Rep.: Cât de curând  va fi gata construcţia centrului social pentru elevi. După asta, after school-ul va fi şi dat în folosinţă ori va sta cu lacătul pe uşă? Asta pentru că sunt blocate angajările de personal în sistemul bugetar…

P.B.: Acum se lucrează la finisajele interioare, în scurt timp vom face recepţia lucrărilor de la after school. După care vom va în folosinţă acest obiectiv social. Lucru posibil ca urmare a parteneriatului pe care îl avem cu un ONG. Organizaţia non guvernamentală  asigură personalul care va lucra la after school, iar noi plătim utiliţile.  Nu va fi o investiţie ce va sta cu lacătul pe uşă!

Rep.: Următorul proiect ce va fi realizat tot cu fonduri europene?

P.B.: Este cel prin care vom asfalta un drum forestier, valoarea totală a investiţiei fiind de 1,5 milioane euro. Pentru modernizarea lui ne-am zbătut mai mulţi ani. Este un drum pe care circulă foarte multă lume, duce la Mănăstirea Petru Vodă.

Rep.: Numai că banii europeni nu ajung pentru tot drumul spre mănăstrire…

P.B.: A trebuit să intervenim şi noi cu fonduri de la bugetul local. Drumul forestier este în extravilan, pe acesta îl modernizăm cu fonduri europene. De la şoseaua naţională spre mănăstire e drum sătesc, pe care îl vom asfalta noi, pe cu bani de la bugetul primăriei. Nu-l puteam lăsa aşa, neasfaltat pe distanţa de aproape 1,5 km, în continurare a lui venind asfaltul pe care îl facem cu fonduri europene. Urmează să semnăm contractul de finanţare, sunt obţinute toate avizele, lucrările pot începe oricând.

Rep.: Al treilea proiect european?

P.B.: Fondurile sunt alocate pentru corectarea a doi torenţi montani: „Faurul” din satul Poiana Largului şi „Pârvu” din satul Poiana Teiului. Cu această investiţie suntem în faza licitaţei, proiectarea şi execţia fiind scoase la „pachet”, pentru a scurta timpul procecdurilor ce trebuie urmate.

Rep.: Putem rămâne tot în domeniul fondurilor europene?

P.B.: Sgur că da! La GAL „Ceahlău” avem depus un proiect pentru realizarea unei baze sportive, pe care vrem s-o facem în satul Poiana Largului. Am ales un amplasament mai central, că tineri avem în toată comuna.

Rep.: Aveaţi începută construcţia unei şcoli cu  mulţi ani în urmă. E vreo şansă ca ea să fie şi terminată cândva?

P.B.: Nu avem nici o veste bună în acest sens. Din fonduri propii am făcut două săli de clasă, din cele 6 câte erau prinse în acea investiţie. Spaţiile de şcolarizare sunt insuficiente, nu aveam unde duce elevii. Noi tot sperăm că vom primi fonduri pentru terminarea acelei şcoli.

Rep.: Gânduri de perspectivă?

P.B.: Gînduri avem multe, bani nu sunt. Acum suntem prinşi în parteneriatul cu Consiliul Judeţean Neamţ, prin care vom realiza informatizarea registrului agricol, operaţiune care se va realiza tot cu fonduri europene. Suntem 15 primării incluse în acest proiect.