Peste 500 de cartușe de război găsite în pădurea Nemțișorului

Cartuse03Un bărbat, de 62 de ani, care a mers luni dimineață să culeagă ciuperci din pădurea Nemțișorului, a găsit o mulțime de cartușe. El a anunțat imediat la 112, iar pirotehniștii care au ajuns la fața locului au găsit un adevărat „arsenal“ rămas din al doilea război mondial. „Echipa pirotehnică a unității, formată din trei subofițeri, a ridicat cele 90 de cartușe calibrul 7,92 mm. Pe timpul verificării zonei, pe o suprafață de 300 mp, militarii au mai descoperit elemente de muniție de același fel, însumând 506 cartușe“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

*Pericol de explozie în pădurea Tarcăului

Tot luni, un pădurar de la Ocolul Silvic Tarcău a anunțat la 112 că a descoperit două elemente de muniție pe malul pârâului Bobeică.

Echipa pirotehnică a mers la locul indicat și a ridicat două proiectile de calibrul 105 mm și 75 mm, ambele trecute prin gura de foc, dar neexplodate, adică fuseseră lansate în timpul războiului, ceea ce le face ca acum să prezinte risc mare, fiind deosebit de sensibile. „Toate elementele de muniție au fost preluate în vederea depozitării și, ulterior, a distrugerii în condiții de siguranță. Echipa pirotehnică va continua misiunea de cercetare în pădurea Nemțișor“, a mai spus ofițerul de presă.

*Cum să procedați dacă dați peste muniție rămasă neexplodată

Pentru a preveni eventuale evenimente nedorite, răniri sau chiar decese, ce ar putea fi produse de elementele de muniție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava“ al județului Neamț reamintește modul corect de comportare la descoperirea acestora:

– Anunțați imediat evenimentul, prin apel la 112;

– Nu atingeți elementele de muniție, declanșarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces;

– Izolați zona și nu permiteți nimănui accesul în apropierea elementelor de muniție, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiții de siguranță.

Cristina IORDACHE