Peste 300 de reclamații de abuz asupra copiilor

abuz1

364 de cazuri  de abuz asupra copiilor au fost semnalate, de la începutul anului şi până în prezent, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ. Dintre acestea, 100 au fost infirmate de verificările făcute de autorități.

La 7 cazuri s-a aplicat măsura plasamentului în regim de urgenţă, deoarece a fost vorba de 2 cazuri de abuz sexual şi 5 copii cărora li s-au neglijat nevoile importante  de dezvoltare. Restul cazurilor au rămas sub monitorizarea asistenţilor sociali. Conform Legii 257/2013 art.89(1), „prin abuz asupra copilului se înţelege orice acţiune voluntară a unei persoane prin care este periclitată viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică”. Abuzul poate fi fizic, emoţional, psihologic, sexual şi economic.

Instituţia are un număr total de 460 de asistenţi maternali în grija cărora sunt 595 de copii.

„Scopul Direcţiei este să plaseze copilul în familia lărgită a acestuia, la rudele de până la gradul al IV-lea, deoarece este benefic şi pentru copil, dar şi pentru noi, deoarece nu mai cheltuim banii pe salarii, ca în cazul asistenţilor maternali, achitând doar suma de 98 de lei pe lună pentru fiecare copil”, a afirmat directorul general Cristina Păvăluţă. În acest sens, în plasament familial simplu sunt 560 de copii, un aspect pozitiv şi îmbucurător pentru aceştia, deoarece rămân într-un cadru apropiat familiei.

Tot în sprijinul copiilor vine şi implementarea unui proiect de colaborare cu UNICEF: „Hai la şcoală!” aplicat în localităţile Boticea, Săbăoani şi Români, în scopul reducerii abandonului şcolar.

„Cu părere de rău, deşi numărul adopţiilor a crescut faţă de anii precedenţi, numărul de copii din Centrele de plasament a crescut, din cauza situaţiei financiare a familiilor de provenienţă, a mediului familial dezorganizat şi impropriu dezvoltării şi creşterii unui copil”, a concluzionat Cristina Păvăluţă.

Mihaela  Racovanu