Persoane cu probleme în luarea și amânarea deciziilor (partea III)

Doctor Miron Itzhak – psiholog clinician principal cu drept de supervizare

Sunt copii care, din lipsă de încredere în sine – creată din partea părinților sau învățătorilor, le-a lăsat o experiență atât de negativă, încât le este teamă și frică să fie spontani, astfel încât să nu primească critici din partea adulților.

Într-o casă unde unul dintre părinți ori amândoi sunt foarte anxioși și le este greu să primească și să continue decizia, copilul poate să-și dezvolte un comportament și o atitudine asemănătoare.

Exemple:

  1. Costel este student. Ca în fiecare an de studenție amână pregătirea materiei, până în săptămâna cu examenul respectiv. Trebuie menționat că el nu lucrează și are timp destul să învețe și să asimileze materia pentru examene, dar el se hotărăște să amâne examenul până în ultimele zile, cu ideea din subconștient că o să facă față, sau nu.
  2. Mariana are vârsta de 27 ani și a avut câteva relații serioase. În toate relațiile pe care le-a avut, niciodată nu s-au definitivat cu căsătorie. În momentul când unul dintre băieți îi oferea căsătoria, ea amâna și relația se sfârșea.
  3. Doru este posesorul unui autoturism, care de câteva luni s-a stricat. În loc să-și repare mașina, el amâna de pe o zi pe alta, ca după câteva luni să se mire, de ce nu a reparat mașina până acum.

Aceste trei exemple, care pot fi urmate de multe altele, reprezintă o categorie de oameni care evită sau amână decizia pentru o altă zi, decât în ziua când era programată. Ei ajung, în cele din urmă, să conștientizeze că timpul nu mai poate fi dat înapoi și șansele uneori în viață sunt unice. Pentru aceste persoane cuvântul „mâine“ este prietenul lor cel mai bun, iar „prezentul“ este dușmanul lor cel mai mare.

Același sindrom de delăsare sau evitare este definit ca o evitare cronică a majorității activităților, acesta putând fi pe o perioadă determinată sau nedeterminată. În orice caz, șansa care se oferă persoanelor din această categorie poate sau nu să mai apară.

Iată câteva dintre semnele pe care le prezintă persoanele ce se încadrează în această categorie:

  1. În general amână activitatea de decizie până în ultimul moment, aceasta nefiind realizată rapid și fără o concentrare a atenției prea mare asupra faptului în cauză. Se va spune că activitatea respectivă a fost tratată cu superficialitate.
  2. Sentimentul că are atât de multe activități și responsabilități, încât nu crede că poate face față.
  3. Incapacitatea de a-și trasa un drum neatins încă în sfera umanului.
  4. Le place să pronunțe cuvinte mărețe și promite diverse, dar când să treacă la fapte, se retrag imediat. Cu alte cuvinte, capul este în nori și din păcate corpul nu este pe pământ.

Cauze care duc la formarea unui astfel de comportament:

  1. Psihologii afirmă că în cazul copiilor care au acel sindrom de evitare și delăsare, sunt cu părinți foarte autoritari sau critici, care cer foarte mult de la copii, neținând cont de capacitatea acestora.

Acești părinți care la vremea lor nu au reușit să ajungă la așteptările părinților lor, încearcă să hotărască și să-l împingă pe copil la misiuni mai grele decât capacitatea acestuia, lucru care îl determină pe copil să se revolte, optând pentru amânarea sarcinilor încredințate de către părinți. Această revoltă a copilului este doar o modalitate prin care el se simte independent și stăpân pe viața sa.

Psihologii clinicieni definesc acest comportament al copilului ca pasiv agresiv. Copilul face ce vor părinții, dar la urmă face ce crede el.

  1. Nevoia de a masca anxietatea.

Copilul simte că nu mai poate face față, iar misiunile care i se încredințează în viață, amenință existența lui. Mulți dintre acești oameni sunt artiști care compun poezii sau muzică, pictori care realizează tablouri, dar cărora le este teamă de a-și expune lucrările în fața altora. Toata viața ei trăiesc cu fantezia că sunt talentați, nelăsând pe alții să aprecieze acest lucru și în acest caz există teama de eșec – eșecul să-și prezinte lucrarea și să primească critici. Așa că ei preferă să evite cât mai mult lucrările și deciziile lor, ca să nu fie amenințați de eșec.

Va urma.

Aștept sugestiile și comentariile dvs.

 

Cu respect,

Doctor Miron Itzhak – psiholog clinician principal cu drept de supervizare

Piatra Neamț, str. Mihai Eminescu nr.3, bl.D-4, sc. B, ap.37

Telefon:0233/236146; 0724/225214; 0747/627971