Pericol de electrocutare în cluburile nemțene

*Controalele ITM Neamț au scos la iveală grave probleme ce există în continuare în discotecile și barurile din județ

În timp ce numărul morților după dezastrul din clubul Colectiv a tot crescut, ajungând la 60, iar supraviețuitorii se zbat pentru viață în chinuri de neimaginat, patronii de cluburi și discoteci din Neamț ignoră, într-o inconștiență ostentativă, reguli minime de protecție a vieții.

Toată luna noiembrie inspectorii de muncă au bătut județul de la un capăt la altul pentru a verifica situația din aceste unități în ce privește gradul de siguranță al personalului, al clienților, dacă se aplică normele actuale. Concluzia, la finalul acțiunii, este că, în ciuda numeroaselor controale care au avut loc în ultima vreme și care vor continua, încă există probleme grave în cluburile și discotecile nemțene, care pun în pericol vieți. Nereguli au fost găsite la toate cele 147 de societăți comerciale de profil verificate, dar la 4 dintre acestea (două din Piatra Neamț și două din Roman) inspectorii de muncă au găsit condiții rudimentare și extrem de periculoase. „La cele 148 de unități verificate au fost depistate 167 de nereguli în ce privește securitatea și sănătatea în muncă, fiind dispuse tot atâtea măsuri de remediere“, ne-a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

În final, au fost aplicate 125 de sancțiuni, din care în cazul a 4 unități, unde au fost constatate grave abateri, inspectorii au dat amenzi ce au însumat 17.500 lei (adică o medie de 4.375 lei), a mai precizat sursa citată.

*Instalații electrice defecte, centrale termice fără ITP

Firme luminoase care atrag clienții, dar alimentate de la instalații electrice ce pot sfârâi oricând. Căldură sufocantă, dar de la centrale termice ce pot face bum în orice moment. Scări de acces stilizate, pe care tinerii sunt nevoiți să facă echilibristică, dar fără semnalizare de pericol. Instalații de sunet și lumini ce creează atmosferă, dar care n-au mai fost verificate de electrician de foarte mult timp. Unii tineri habar n-au (și nici nu este treaba lor) dar ar fi bine să știe că pe pereții acestor incinte ar trebui afișate, la loc vizibil și lizibil, nu doar inscripții și imagini decorative, ci mai ales instrucțiuni privind căile de evacuare în caz de urgență, avertizări legate de pericolele ce pot exista și alte informații vitale pentru situații neprevăzute ce pot apărea, chiar și la o banală pană de curent ce poate produce panică, îmbulzeală și haos.

Acestea și altele asemenea sunt responsabilități ce cad în atribuțiile celor care dețin cluburi și discoteci ori organizează activități distractive. Nu în toate unitățile verificate de ITM Neamț sunt abateri grave, dar acolo unde au fost depistate acestea pot avea impact nu doar asupra personalului angajat, ci și asupra clienților. „Amenzile aplicate au sancționat încălcări grave ale normelor de protecția muncii. Este vorba despre instalații electrice cu pericol de electrocutare. de lipsa echipamentului de protecție în cazul personalului de la bucătărie de pildă, de lipsa instrucțiunilor proprii de securitate în muncă pentru activitățile desfășurate, de lipsa buletinului de verificare periodică a echipamentelor electrice, de lipsa organizării activității de prevenire și protecție a muncii, de semnalizare necorespunzătoare cu pericolul, de depășirea termenului de verificare a centralelor termice, de lipsa semnalizării de securitate în muncă sau semnalizare de securitate incompletă“, a mai precizat Nicolae Hârlea.

*6 firme amendate pentru muncă la negru

Vizitele nocturne ale inspectorilor de muncă din perioada 9-27 noiembrie 2015 au surprins abateri și în ce privește legalitatea personalului care lucrează în cluburile și discotecile controlate.

În 10 cazuri (din cele 148 de unități vizate) au fost constatate încălcări ale Codului Muncii, din care la 6 firme au fost depistate 6 persoane care lucrau la negru. „Pentru munca fără forme legale au fost aplicate 6 amenzi la șase unități care aveau câte o persoană fără contracte individuale de muncă, în valoare totală de 60.000 lei“, a mai spus oficialul ITM Neamț.

Celelalte patru firme au fost amendate cu 1.500 lei în total pentru alte abateri, cum este depășirea termenului legal de înregistrare a contractului individual de muncă, așa cum se știe documentul se introduce în Revisal cu cel puțin o zi înainte ca angajatul să înceapă efectiv activitatea.

În ce privește partea de relații de muncă, ITM Neamț a depistat 248 de neconformități pentru care a dispus măsuri de remediere.

Cristina IORDACHE