Pentru un “NU” Stâncel este cercetat penal

* Pentru o adresă eronată, retractată în 12 zile, nervi şi anchete

* O familie din Cut spune că riscă să ajungă în stradă pentru această gafă

* Familiile Chertic şi Moisei se judecă de ani şi ani, instanţele dând soluţii contradictorii

Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Neamţ, s-a ales cu o plângere penală la poliţie şi cu sesizare la Agenţia Naţională de Cadastru pentru că instituţia pe care o conduce a emis o adresă incorectă către Primăria Dumbrava Roşie.

Pentru un “nu” apărut în adresa respectivă, dar pe care directorul Stâncel şi-a pus semnătura, va avea parte de toate “beneficiile” unei anchete penale.

Totul a început cu mult timp în urmă între două familii din satul Cut, comuna Dumbrava Roşie: cea a Mioarei Chertic şi a lui Gheorghe Moisei. Cel din urmă susţine că este proprietarul de drept al terenului pe care primăria l-a concesionat familiei Chertic şi pe care există casa şi întreaga gospodărie, precum şi o fermă cu 300 de capete de animale. Procesele se ţin lanţ de ani de zile, unele instanţe i-au dat câştig de cauză Mioarei Chertic, altele lui Moisei.

Femeia, în disperare de cauză, a ajuns să facă şi reclamaţie penală la poliţie directorului OCPI, considerând că, în baza acelei adrese eronate, care susţinea că “planul cadastral 1: 2000, cu numerotarea topografică a parcelelor, aferent intravilanului Cut al comunei Dumbrava Roşie NU a suferit nici o renumerotare a cvartalelor (tarlalelor .n.r.) din anul 1991 până în prezent”, a pierdut un proces pe care se judecă din 2008.

Adresa a fost emisă de OCPI ca răspuns la o solicitare a Primăriei Dumbrava Roşie, în data de 8 noiembrie 2012, pentru ca pe 20 noimebrie 2012, instituţia să revină cu o altă adresă în care se spune că “afirmaţia corectă este că a suferit o renumerotare a cvartalelor după anul 1991, fapt confirmat şi de existenţa în mai multe titluri de proprietate, eliberate anterior anului 1995, a unor cvartale cu o altă numerotare, care nu se regăsesc în planul actual din arhiva instituţiei”.

* Cinci suflete şi avuţia familiei depind de nişte acte

Mioara Chertic ştie că familia ei, formată din 5 persoane, riscă să ajungă pe drumuri şi munca de-o viaţă să-i fie risipită, dacă instanţa îi va da dreptate în cele din urmă lui Gheorghe Moisei care afirmă că terenul de  1.000 mp de fânaţ pe care se află gospodăria îi aparţin şi că ar avea titlu de proprietate pentru el.

Simion Stâncel recunoaşte eroarea, dar consideră că lucrurile sunt exagerate: “Doamna Chertic afişează adresa care-i convine. Am şi menţionat, la scurt timp, faptul că s-a făcut o eroare şi am revenit cu corectura de rigoare. Nu cred că doamna a pierdut vreun proces din cauza acelei adrese”. Simion Stâncel ştie de sesizările făcute de Mioara Chertic pe numele său şi în penal şi la Agenţia Naţională de Cadastru, între timp transmiţând şi o serie de răspunsuri oficiale pentru elucidarea cazului.

Femeia din Cut este convinsă că titlul la care face referire vecinul său Moisei este un fals şi îl consideră în continuare vinovat pe Simion Stâncel pentru soluţia dată pe fond în dosarul 6730/279/2008 prin care i se cere să elibereze terenul şi să “ridice” construcţiile de pe acesta, adică casa şi anexele gospodăreşti, deşi nu există un proces verbal de punere în posesie a lui Gheorghe Moisei, ci numai titlu de proprietate pentru două suprafeţe, ambele din cvartalul 33. Există însă fişa din 1994 cu suprafaţa de 0,5 ha primită în proprietate cu semnăturile primarului, secretarului şi specialistului cadastru.

Potrivit răspunsului oficial dat de OCPI Judecătoriei Piatra Neamţ, angajaţii Primăriei Dumbrava Roşie au făcut o serie întreagă de confuzii, nu au studiat acte existente în arhiva proprie şi din cauza acestora este posibil ca Mioara Chertic să fi fost, într-adevăr, nedreptăţită.